Lietuviai taip praranda tūkstančius, o kartais ir dešimtis tūkstančių: į siunčiamą perspėjimą sureaguoti turėtų kiekvienas, tai būtina žinoti!

VMI

Sulaukėte įtartinos SMS žinutės, kurioje pranešimą apie nesumokėtą baudą, o gal gavote el. laišką nuo VMI ar kitų institucijų dėl netikėtos subsidijos? Būkite budrūs – tai gali būti bandymas sukčiauti.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Lietuviai taip praranda tūkstančius, o kartais ir dešimtis tūkstančių: į siunčiamą perspėjimą sureaguoti turėtų kiekvienas, tai būtina žinoti!

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad sukčiai, prisidengdami VMI vardu, siunčia gyventojams melagingus pranešimus apie mokesčių permokas, skolas ir siekia išvilioti elektroninės bankininkystės duomenis. Raginama būti budriais ir, sulaukus įtartino pranešimo, neatidarinėti jame pateiktų nuorodų. Visą mokesčių informaciją gyventojai gali pasitikrinti savarankiškai prisijungę prie Mano VMI per oficialią VMI svetainę www.vmi.lt.

Sukčiai gyventojus apgauti bando įvairiais būdais, pavyzdžiui, SMS žinutėmis ir el. laiškais, kuriuose pateikiamos nuorodos, QR kodai su nuorodomis, raginimai kuo greičiau prisijungti. Šios nuorodos veda į sukčių internetinius puslapius imituojančius VMI informacines sistemas ir siūlančius prisijungti su el. bankininkystės prisijungimo duomenimis.

Užfiksuota ir tokių atvejų, kai pranešimuose dėl tikroviškumo nurodyti ir iš galimai nelegalių duomenų bazių gauti gyventojų asmeniniai duomenys (vardas, pavardė, asmens kodas arba jo fragmentas).

„VMI nesiunčia gyventojams pranešimų el. paštu ar SMS žinute su jų asmenine informacija, asmens kodu, mokėtinomis sumomis, raginimu susigrąžinti permoką“, - sako VMI Vidaus saugumo skyriaus vedėja Inesa Gineitienė, pridurdama, kad dėl sukčių siunčiamų pranešimų mokesčių administratorius aktyviai bendradarbiauja su atsakingomis institucijomis, praneša apie nustatytus atvejus, teikia kitą naudingą informaciją.

Į ką atkreipti dėmesį gavus pranešimus su nuoroda?

VMI pateikia svarbiausius dalykus, į ką turi atkreipti dėmesį gyventojas, gavęs įtartiną pranešimą iš VMI:

  1. VMI oficiali svetainė, iš kurios galima tiesiogiai prisijungti prie VMI informacinių sistemų, yra www.vmi.lt. Jei nuoroda baigiasi .net, .com, .info, .org, .biz .eu – tai sukčiai. Taip pat jeigu po panašios į VMI nuorodos yra brukšnys „-“ (pvz.: vmi.lt-koks_nors_tekstas) – tai irgi sukčiai.
  2. Oficialūs VMI el. pašto adresai baigiasi galūne @vmi.lt. Jei gaunate laišką, kuris baigiasi ilgesne galūne ar labai panašia (@vni.org. arba manovmi@vmi.meil-snder.lt) - tai sukčiai.
  3. VMI nesiunčia pranešimuose asmeninės informacijos apie gyventojus – permokų sumų, asmens kodų ar jų fragmentų.
  4. VMI nesiunčia SMS su papildomomis nuorodomis bei iš kitų šalių numerių. Sukčių atsiųstoje SMS žinutėje siuntėjo pavadinimas, kurį savo telefone mato SMS žinutės gavėjas, gali būti nurodytas VMI, tačiau tai dar nereiškia, jog žinutę atsiuntė VMI.
  5. Sukčiai yra sukūrę interneto svetainių, vizualiai panašių į VMI ir kitų institucijų, bankų interneto svetaines. Visais atvejais jungtis prie savitarnos sistemų reikėtų savarankiškai ne per gautas nuorodas, o per oficialius interneto puslapius.

Ar įtariate pasikėsinimą sukčiauti?

Jei turite abejonių dėl gauto pranešimo, kuriame prisistatoma VMI, susisiekite su mumis prisijungę prie Mano VMI ir parašę paklausimą (skiltyje Paslaugos > Paklausimai) ar el. laišką į duomenu_sauga@vmi.lt (kartu pridedant gauto pranešimo vaizdą), arba paskambinę telefonu 1882 (skambinant iš užsienio +370 5 260 5060).

Įtariu, jog kažkas prisijungė mano vardu prie VMI sistemos

Norime priminti, jog prie asmeninių paskyrų gyventojas gali prisijunti tik trimis būdais:

  • per išorines sistemas (interneto bankas, elektroniniai valdžios vartai ir kt.);
  • naudojant elektroninį parašą;
  • su VMI priemonėmis (VMI suteiktas prisijungimo vardas ir slaptažodis).

Jungiantis per išorines sistemas ar su elektroniniu parašu asmuo papildomai turi patvirtinti savo tapatybę (telefone ar naudojant generatorių), todėl net žinant asmens e. pašto adresą, telefono ryšio numerį, asmens kodą pašalinis žmogus be gyventojo žinios prisijungti prie VMI sistemų galimybės neturi.

Jei jungiantis prie VMI sistemų naudojate VMI suteiktą prisijungimo vardą ir slaptažodį ir įtariate, jog šiuos duomenis galėjo sužinoti pašaliniai asmenys (nes pvz. pastarieji buvo saugomi e. pašto dėžutėje), tokiu atveju rekomenduojame kuo greičiau pasikeisti prisijungimo slaptažodį:

  • per VMI Elektroninio deklaravimo sistemą (https://deklaravimas.vmi.lt/) -> Nustatymai -> Mano duomenys -> Keisti slaptažodį
  • neturint galimybės to padaryti savarankiškai, galite tai pateiti paklausimą (prašymą) per Mano VMI arba paskambinti telefonu 1882.

VMI atstovai atkreipia dėmesį ir į tai, jog įprastai gavus VMI prisijungimo vardą ir slaptažodį elektroniniu paštu, gautą slaptažodį privaloma pasikeisti iš karto.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

1 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Diana

Sukčiai atakuoja be sustojimo. Esu gavusi"iš VMI" SMS su kitos šalies kodu. Negi neįmanoma jų pažaboti, kad apsaugoti mūsų senolius ar jaunimą? Pvz lenkijoj, kad įsigyti pildik kortelę su telefono numeriu turi pateikti asmens tapatybės kortelę, tai įvedama į sistemą ir jei tuo numeriu ką pridirbsi, greitai randamas kaltininkas. Manau taip turėtu būti visur, kad bet kas negalėtu rašinėti ypač ne lietuviai iš LT numeriu.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas