„Microsoft“ analizuoja dezinformacijos kiekį internete: nors šiemet aktyvumas ir mažesnis, tačiau rusai jau pradeda darbuotis

Lukas Snarskis

2024-05-02, 13:00

0 komentarų

„Microsoft“ saugumo grėsmių padalinys paskelbė ataskaitą apie Kinijos ir Šiaurės Korėjos valstybės remiamų įsilaužėlių grupių veiklą. MTAC teigė, kad šios grupės skelbia dezinformaciją JAV rinkai skirtuose socialiniuose tiksluose, siekdamos sėti nesantaiką šalyje.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Microsoft“ analizuoja dezinformacijos kiekį internete: nors šiemet aktyvumas ir mažesnis, tačiau rusai jau pradeda darbuotis

Neseniai MTAC paskelbė dar vieną ataskaitą, šį kartą apie galimas pastangas daryti įtaką 2024 metų JAV prezidento rinkimams, vėlgi pasitelkiant dezinformaciją socialiniuose tinkluose. Saugumo specialistai pažymėjo, kad, palyginti su 2016 ir 2020 metais vykusiais JAV prezidento rinkimais, šiemet šios pastangos iš tikrųjų nėra tokios intensyvios, nes pirminių rinkimų sezone nebuvo didelių ginčytinų epizodų.

Tačiau čia pažymima ir tai, kad Rusijoje įsikūrusios valstybės remiamos programišių grupės per pastaruosius porą mėnesių pradėjo didinti dezinformacijos kiekį. Jos bandė skelbti melagingą informaciją apie dabartinį Rusijos karą su Ukraina. Tinklaraščio įraše teigiama, kad viena grupė, žinoma pavadinimu „Storm-1516“, turi specifinį dezinformacijos pastangų modelį:

  1. Asmuo prisistato informatoriumi arba žurnalistu, skleidžia informaciją specialiai sukurtame vaizdo kanale;
  2. Tada vaizdo įrašą nušviečia iš pažiūros nesusijęs pasaulinis slaptai valdomų interneto svetainių tinklas;
  3. Rusijos emigrantai, pareigūnai ir kiti keliautojai platina šią informaciją.

Tinklaraštyje taip pat vėl minima Kinija, kaip šalis, remianti programišių pastangas didinti politinį susiskaldymą JAV, pasitelkiant vaizdus, vaizdo įrašus ir net memus, sukurtus generatyvinėmis dirbtinio intelekto priemonėmis.

Čia taip pat rašoma, kad Iranas gali bandyti pradėti savo pastangas daryti įtaką rinkimams arčiau pagrindinės JAV prezidento rinkimų dienos.

Bendrovė „Microsoft“ teigia, kad dirbtinio intelekto sukurti „deepfake“ pasaulio lyderių ir kandidatų vaizdo įrašai kol kas nesukėlė didelės sumaišties ir dezinformacijos. Tačiau paprastesnės pastangos, pavyzdžiui, tikros naujienų organizacijos logotipo uždėjimas ant suklastotos istorijos, turėjo didesnį poveikį.

MTAC tikisi, kad likus keliems mėnesiams iki JAV prezidento rinkimų tokia šių šalių veikla suintensyvės.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas