Naujausi „Facebook“ ir „Instagram“ pokyčiai sukėlė internautų pasipiktinimą: nauja mokama paslauga sukėlė diskusijų audrą, o jūs ar ketinate mokėti?

Lukas Snarskis

2023-11-13, 07:45

0 komentarų

Socialinius tinklus „Facebook“ ir „Instagram“ valdanti kompanija „Meta“ jau kuris laikas planavo vartotojams Europos Sąjungoje (ES) pasiūlyti galimybę už mėnesinį mokestį naudotis platformomis be reklamų.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Naujausi „Facebook“ ir „Instagram“ pokyčiai sukėlė internautų pasipiktinimą: nauja mokama paslauga sukėlė diskusijų audrą, o jūs ar ketinate mokėti?

Kalbos apie „Meta“ kompanijos planus sklido jau kuris laikas, o dabar tai tampa ir realybe. Nuo šiol „Facebook“ ir „Instagram“ vartotojai gali susimokėti 9,99 eurų mėnesinį mokestį tam, kad nematytų jokių reklamų savo kompiuteriuose. Norintys jų nematyti „iOS“ ar „Android“ įrenginiuose turės susimokėti kiek daugiau – 12,99 eurus per mėnesį.

Tai sukėlė kai kurių vartotojų nepasitenkinimą, mat už tokią ar net žemesnę kainą galima įsigyti „Netflix“ prenumeratą ar „YouTube Premium“, nekalbant apie daugybę kitų galimų opcijų. Šią savaitę mes turime jums klausimą – ar ketinate mokėti už tai, jog „Facebook“ ir „Instagram“ daugiau nebematytumėte reklamų? Kviečiame jus balsuoti žemiau pateiktoje apklausoje.

Apklausa / Ar ketinate mokėti už tai, jog „Facebook“ ir „Instagram“ daugiau nebematytumėte reklamų

Žiniasklaidoje teigiama, jog šis pasiūlymas sukurtas siekiant atitikti griežtus ES asmens duomenų privatumo bei konkurencijos reguliavimus. Verta pastebėti, jog ši kainodara bus taikoma visoms susietoms „Facebook“ ir „Instagram“ paskyroms iki 2024 metų kovo 1 dienos.

Vėliau, už naudojimąsi „Meta“ valdomais socialiniais tinklais be reklamos, kiekvienoje papildomoje susietoje paskyroje reikės mokėti papildomai 6 eurus per mėnesį naudojantis kompiuteriu ir 8 eurus per mėnesį jeigu norite tokios galimybės „iOS“ arba „Android“ įrenginiuose.

„Galimybė žmonėms įsigyti prenumeratą ir nematyti jokių reklamų suderina Europos reguliavimo institucijų reikalavimus, suteikia vartotojams galimybę rinktis ir leidžia „Meta" toliau teikti paslaugas visiems ES, EEE ir Šveicarijos gyventojams. Savo sprendime Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) aiškiai išsakė, kad toks prenumeratos modelis, apie kokį skelbiame, yra galiojanti sutikimo forma reklamos finansuojamoms paslaugoms“, - teigiama „Meta“ išplatintame pranešime.

Lietuvoje bent kartą per savaitę „Facebook" naudojasi daugiau kaip 1,4 mln., o „Instagram" - beveik 650 tūkst. vartotojų, atskleidė unikalus tyrimas „Socialinių tinklų naudojimas Lietuvoje“ 2022 metais.

Priminsime, jog prenumeratų planą „Meta“ išsamiai pristatė dar rugsėjo mėnesį susitikimuose su privatumo reguliuotojais Airijoje ir skaitmeninės konkurencijos reguliuotojais Briuselyje. Planu taip pat buvo pasidalinta ir su kitais ES reguliuotojais.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas