„Oxylabs“ surėmė pečius su „Debunk.org“: bandys padėti kovoti su dezinformacija ir propaganda

Pranešimas spaudai

2023-05-21, 07:15

0 komentarų

Interneto duomenų rinkimo platformos „Oxylabs“ pro bono iniciatyva „Project 4β“ padeda vis didesniam skaičiui universitetų, viešųjų įstaigų ar organizacijų, joms nemokamai suteikdama savo išvystytus įrankius bei ekspertizę.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Oxylabs“ surėmė pečius su „Debunk.org“: bandys padėti kovoti su dezinformacija ir propaganda

Naujausias jos partneris – prieš dezinformaciją ir propaganda internete kovojanti organizacija „Debunk.org“, kuriai „Oxylabs“ neatlygintinai suteiks moderniausią įmonės viešųjų duomenų rinkimo technologiją ir ekspertizę, skirtą demaskuoti melagingą informaciją virtualioje erdvėje.

Dezinformacija skaitmeniniame amžiuje jau kurį laiką yra įvardijama kaip vienas didžiausių žmonijos iššūkių, kurio reikšmė itin išaugo pastaraisiais metais. Rusijos pradėtas karas Ukrainoje ir pandemija lėmė, kad valstybių remiama propaganda ar manipuliacijos socialinių tinklų turiniu ištrina ribą tarp tiesos ir melo, o norint atpažinti melagingą informaciją yra būtinos tam tikros ekspertinės žinios.

Būtent tai – dezinformacijos kompanijų analizė, koordinuotos neautentiškos veikos socialiniuose tinkluose analizė ir to viešinimas – ir yra pagrindinė vienos iš labiausiai šioje srityje patyrusių organizacijų „Debunk.org“ misija.

Partnerystė su iniciatyva „Project 4β“ suteiks šiai organizacijai nemokamą prieigą prie „Oxylabs“ parengtų interneto duomenų rinkimo sprendimų bei didžiausio pasaulyje etiško tarpinių serverių tinklų. Tai reiškia, kad „Debunk.org“ komanda galės gerokai našiau rinkti viešai prieinamus duomenis, paspartinti faktų tikrinimo procesus ir gauti vertingų įžvalgų savo tyrimams.

Pasak „Oxylabs“ generalinio direktoriaus Juliaus Černiausko, dezinformacija internete kelia itin didelį pavojų tiek asmenims, tiek įvairioms organizacijoms ar visuomenei, todėl stengtis pažaboti ją visais įmanomais būdais – būtina.

„Džiaugiamės galėdami suremti pečius su „Debunk.org“ kovoje su melaginga informacija ir ją aktyviai skleidžiančiais asmenimis, institucijomis ar net valstybėmis. Būdami pirmaujančia interneto duomenų rinkimo platforma suprantame didžiųjų duomenų galią ir esame tikri, kad mūsų išvystyti sprendimai padės organizacijai atlikti itin reikšmingą darbą dar efektyviau“, – sako J. Černiauskas.

Padeda tiek Lietuvos, tiek tarptautinėms institucijoms

„Project 4β“ visai neseniai užmezgė pro bono santykiu paremtą partnerystę su profesoriais ir tyrėjais iš daugelio svarbių pasaulio universitetų, tarp kurių – Pensilvanijos universitetas, Londono universiteto koledžas (UCL), „Northwestern“ universitetas Ilinojuje, Rytų Londono universitetas, „Aivancity“ technologijų, verslo ir visuomenės mokykla ir kt.

„Oxylabs“ ir jų vystomas projektas taip pat pradėjo bendradarbiauti su Aplinkos apsaugos departamentu, kuriam bus neatlygintinai kuriamas sprendimas, padėsiantis Lietuvos interneto svetainėse surinkti skelbimus apie galimai neteisėtai teikiamas paslaugas ir greičiau pagauti pažeidėjus.

Tai – tokios veiklos kaip prekyba saugomų ar invazinių rūšių gyvūnais ir augalais, draudžiamais medžioklės ir žvejybos įrankiais, neturint reikiamų leidimų tvarkomos ir išvežamos atliekos bei nuotekos, ardomos transporto priemonės, neturint tam teisės naudojami ir parduodami iškastiniai gamtos ištekliai.

Šiuo metu departamento specialistai tokių skelbimų internete ieško rankiniu būdu, o „Oxylabs“ kuriamas įrankis leis jų darbą paversti operatyvesniu ir aktyviau užtikrinti, kad gyventojai ir juridiniai asmenys laikytųsi aplinkosaugos teisės aktų.

„Project 4β“ visada ieško naujų partnerysčių ir kviečia prie iniciatyvos prisijungti akademines institucijas, mokslininkus, nevyriausybines ar ne pelno siekiančias ir kitas organizacijas, sprendžiančias įvairias socialines problemas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas