Pirmieji rinkimų laimėtojai jau kalbą apie ateities planus, tačiau esminis klausimas įstrigęs dešimtmetį: vieni mano didžiulę riziką, bet gal jau atėjo laikas?

Arnas Balčiūnas

2023-03-06, 12:15

2 komentarai (-ų)

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį paaiškėjo pirmieji savivaldybių tarybų ir merų rinkimų nugalėtojai. Kai kurie jau gyvena antrojo rinkimų turo nuotaikomis, o kai kurie švenčia pergalę pirmajame. Kaip ir prieš kiekvienus rinkimus vis nuskamba klausimas apie internetinio balsavimo galimybę Lietuvoje.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Pirmieji rinkimų laimėtojai jau kalbą apie ateities planus, tačiau esminis klausimas įstrigęs dešimtmetį: vieni mano didžiulę riziką, bet gal jau atėjo laikas?

Lietuviai praėjusią savaitę balsavo merų ir tarybų rinkimuose – vieni tai darė iš anksto, kiti į balsavimo vietas rinkosi sekmadienį. Niekam ne naujiena ir didžiulės eilės ar trūkstami balsavimo biuleteniai. Būtent tai ir lemia vis garsiau keliamą klausimą apie internetinio balsavimo galimybę.

Tokios idėjos šalininkai įsitikinę, kad Lietuva turi gerą technologinį pagrindą tam, tačiau kritikai abejoja dėl tokios balsavimo galimybės skaidrumo. Tačiau ką apie tai manote jūs? Ar norėtumėte, jog atsirastų galimybė balsuoti internetu ir ar rinktumėtės tokią opciją? Šios savaitės apklausoje – kviečiame išsakyti savo nuomonę, o platesnes mintis galite išdėstyti komentarų skiltyje.

Internetinis balsavimas – jau daugiau kaip penkiolika metų strigusi diskusijų stadijoje tema. Rinkimų sistemos peržiūros grupė, ruošiant Rinkimų kodeksą skyrė nemažai dėmesio ir internetinio balsavimo įgyvendinimui reikalingai teisinei bazei. Kaip bebūtų, Lietuvoje tokios galimybės nėra iki šiol, nors kitose šalyse tokie sprendimai naudojami jau daugybę metų.

Pavyzdžiui, Estijoje internetinis balsavimas sėkmingai veikia jau 18 metų, o norint atiduoti savo balsą – pakanka turėti interneto ryšį bei parsisiųsti reikiamą balsavimo programėlę. Tiesa, Lietuva po truputį artėja prie tokios galimybės, tačiau realių pokyčių kol kas nematyti.

Kiek anksčiau, buvo tikimasi, kad išbandyti elektroninio balsavimo galimybę bus galima jau šių metų savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose, tačiau klausimas ir vėl buvo atidėtas. Kol Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) bando išsiaiškinti, ar Lietuvoje gali būti užtikrintas tokio balsavimo skaidrumas ir saugumas, politikai sako, kad tikimybė jau artimiausiu metu išvysti tokią galimybę – maža.

Tikėtina, kad tokios galimybės nebus ir jau kitąmet vykstančiuose Seimo rinkimuose. Nors tam tikri darbai ir vyksta, ši tema aptarinėjama kone nuolatos, bet pasiekti rezultatų kol kas nepavyksta. O ką apie tai manote jūs?

2 komentarų

Balsavimas

manau galėtu padaryti imternetu būtu patogu ir greit, prisijungi per e.vartus ir nubalsuoji. ir gal tie kurie patingi nueiti prablasuotu arba negali, nes išvyke būna. šiaip tikrai 21a. technologiju kam čia eit kažkur ir tie popierizmai. el. bankinimkyste puikiai nustatytu tapatybę ir skaidrumą užtikrintu kokios nors tam tikros apsaugos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas