Protu sunkiai suvokiami skaičiai. „Tele2“ pasiūlyta naujovė neša milžinišką naudą klientams, skaičiai gali ir šokiruoti

Pranešimas spaudai

2024-04-23, 17:54

5 komentarai (-ų)

Nuo praėjusių metų pirmojo ketvirčio mobiliojo ryšio operatoriaus „Tele2“ tinkle veikianti interneto apsauga per metus padėjo klientams išvengti daugiau kaip 390 mln. kibernetinių grėsmių.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Protu sunkiai suvokiami skaičiai. „Tele2“ pasiūlyta naujovė neša milžinišką naudą klientams, skaičiai gali ir šokiruoti

Iš viso nuo šių grėsmių apsaugoti per 1,4 mln. įrenginių. Remiantis „Tele2“ Lietuvoje atlikto tyrimo duomenimis, per pirmuosius metus paslauga sulaukė naudotojų palankumo – užėmė antrąją vietą pagal apsaugos paslaugų žinomumą.

Grėsmių skaičius auga

Naują interneto apsaugos paslaugą „Tele2“ klientams pristatė praėjusių metų pradžioje. Pasak Donato Drakicko, „Tele2“ produkto vadovo, Lietuvoje pastebimas nuolat didėjantis kibernetinių grėsmių skaičius. Operatoriaus tinklo lygmeniu įdiegta interneto apsauga per pirmuosius veikimo metus nuo dažniausiai internete pasitaikančių grėsmių apsaugojo per 1,4 mln. naudotojų įrenginių, o užblokuotų kibernetinių grėsmių skaičius augo net 12,5 karto.

„Iš dalies blokuojamų grėsmių skaičius augo ir dėl to, kad daugėjo šios paslaugos vartotojų. Vis dėlto, sparčiai auga ir atakų skaičiai. Daugiausiai grėsmių užblokuota šių metų kovą – praėjusį mėnesį jų sustabdyta per 61,6 mln. Stebint tokius atakų skaičius ir paplitimą, apsaugoti savo įrenginius tampa būtinybe. Ypač svarbu pasirūpinti ir tomis naudotų grupėmis, kurios savarankiškai kibernetiniu saugumu rūpinasi mažiausiai – senjorais, vaikais“, – sako D. Drakickas.

„Tele2“ Lietuvoje atliktas interneto saugumo tyrimas parodė, kad operatoriaus tinkle veikianti interneto apsaugos paslauga ypač gerai žinoma tėvams. Paprašius įvardinti programėles, padedančias tėvams apsaugoti vaikus internete, „Tele2“ interneto apsauga buvo antras pagal dažnumą paminimas įrankis.

Sąrašo viršūnėje – viena grėsmė

Remiantis per metus surinktais duomenimis paaiškėjo ir Lietuvoje dažniausiai pasitaikančios kibernetinės grėsmės. Sąrašo viršuje atsidūrė su kenkėjiška programine įranga (angl. „malware“) susijusios grėsmės. Jų nuo praėjusių metų kovo užblokuota maždaug dukart daugiau nei kitų grėsmių, o vien praėjusį mėnesį – 54 mln.

Kenkėjiška programinė įranga yra bendras terminas, apibūdinantis bet kokią kenkėjišką programą ar kodą, kuris kenkia sistemoms. Šios kibernetinės grėsmės pobūdis įkyrus: ja siekiama įsibrauti į kompiuterius, kompiuterių sistemas, tinklus, planšetinius kompiuterius ir mobiliuosius įrenginius, juos sugadinti arba išjungti, dažnai perimant dalinę įrenginio veikimo kontrolę.

„Yra keli būdai, kuriais kenkėjiška programinė įranga patenka į jūsų įrenginius, o pagrindinis – internetas. Tampate pažeidžiami, kai naršote užkrėstose svetainėse ar tinklalapiuose, kuriuose rodomi kenkėjiški skelbimai, atsisiunčiate užkrėstus failus, diegiate programas ar programėles iš nepažįstamų tiekėjų, atidarote kenkėjišką el. laiško priedą. Rizikuojate ir tokiu atveju, jei iš interneto siunčiatės failus į įrenginį, kuriame nėra kokybiškos apsaugos programos“, – sako D. Drakickas.

Tarp Lietuvoje dažniausiai pasitaikiusių grėsmių antroje vietoje atsidūrė „fišingo“ (angl. „phishing“) atakos, o trečioje – juodojo sąrašo puslapių (angl. „blacklisted pages“) atvejai. Nuo visų šių grėsmių apsisaugoti galima naudojant interneto apsaugos įrankius. „Tele2“ interneto apsauga taip pat padeda nustatyti ribojimus turiniui, kuris netinkamas nepilnamečiams. Šią paslaugą užsisakyti galima operatoriaus savitarnos svetainėje. Paslauga taip pat leidžia apriboti prieigą prie tam tikro turinio domenų, o tam nereikia įsidiegti jokių papildomų programų ar programėlių.

5 komentarų

D

o sukčių sms su nuorodomis ir toliau ateina, ką beje RRT įpareigojo operatorius blokuoti dar nuo praeitų metų liepos mėn

Alvydas Jurgis Steponavičius

Jūs savo telefone žinučių rašymo programėlėjė isijunkite apsauga nuo šlamšto ir nebegausite sukčių sms žinučių su nuorodomis

Žmogus

Naujovė....O ryšio aplink Marijampolę kaip nėra gero taip nėra.Va ir parašykit tokį straipsnį.

Alvydas Jurgis Steponavičius

Jūs ne čia kreipiatės dėl mobilaus ryšio rašykite arba skambinkite į tele2

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas