„Tele2“ perspėja kiekvieną iš mūsų: tokios grėsmės Lietuvoje dar nėra buvę, pasakė, ką privalo žinoti kiekvienas lietuvis

Pranešimas spaudai

2024-03-27, 17:55 (atnaujinta 2024-03-27, 18:08)

0 komentarų

Lietuvos gyventojai pastaruoju metu galėjo susidurti su iki šiol rečiau sutinkama kibernetine grėsme – vadinamaisiais juodojo sąrašo puslapiais (angl. „blacklisted pages“).

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Tele2“ perspėja kiekvieną iš mūsų: tokios grėsmės Lietuvoje dar nėra buvę, pasakė, ką privalo žinoti kiekvienas lietuvis

Per mėnesį tokių grėsmių skaičius išaugo net 5 kartus, o bendras kibernetinių atakų skaičius pasiekė rekordines aukštumas. Pasak Donato Drakicko, „Tele2“ produkto vadovo, atvėrus užkrėstą interneto puslapį, rizikuojama tapti sukčių aukomis – prarasti asmeninius duomenis ar netekti pinigų.

Netikėtai populiarėjanti grėsmė

Juodojo sąrašo puslapiai – tai interneto puslapiai ar domenai, kuriuose yra kenkėjiškų programų, kenksmingo turinio. Šie puslapiai taip pat gali būti internetinės sukčiavimo schemos dalis ir neretai yra sutinkami šlamšto laiškuose, iššokančiose reklamose, interneto paieškos rezultatuose.

Per vasario mėnesį „Tele2“ tinkle veikianti interneto apsaugos paslauga užblokavo net 8,7 mln. su šia grėsme susijusių saugumo incidentų, kilusių iš daugiau nei 5,6 tūkst. skirtingų domenų. Tai yra penkis kartus daugiau nei sausio mėnesį.

Pasak D. Drakicko, viena tokio staigaus išaugimo priežasčių – tobulėjantys sukčių metodai. „Kibernetiniai nusikaltėliai ieško vis ekonomiškesnių būdų apgauti žmones ir optimizuoti sukčiavimo išlaidas. Jeigu nusiperka vieną domeną – jį naudoja kelioms kenkėjiškoms veikloms vienu metu“, – pastebi ekspertas.

Atvėrus tokį puslapį, sukčiai gali išvilioti prisijungimo duomenis, kitą jautrią informaciją ar užkrėsti įrenginį kenksmingais virusais. Tam, kad tokie puslapiai neplistų, jie įtraukiami į juoduosius sąrašus ir daugeliu atvejų yra automatiškai užblokuojami. Šiuos sąrašus naudoja ir pačios interneto naršyklės, ir antivirusinės sistemos.

„Paprastai tariant, tvarkingame įrenginyje, kuriame veikia kenksmingų puslapių blokavimo, antivirusinės ir kitos saugumo programos, tokių puslapių atverti beveik neįmanoma. Vis dėlto, sukčiai kuria vis naujus kenksmingus puslapius, tad į juoduosius sąrašus jie gali papulti ne iš karto“, – sako D. Drakickas.

Norintiems apsisaugoti nuo šios grėsmės D. Drakickas pataria reguliariai atnaujinti savo įrenginių programinę įrangą, nesilankyti nepažįstamose, įtartinose interneto svetainėse, nespausti nuorodų iššokančiose reklamose, neatidarinėti nuorodų šlamšto el. laiškuose, visoms savo paskyroms naudoti stiprius ir skirtingus slaptažodžius.

Rekordinis skaičius grėsmių

Lietuvoje pastebimas didėjantis kibernetinių grėsmių skaičius. Vasario mėnesį „Tele2“ tinkle sustabdyta daugiau kaip 43,6 mln. kibernetinių grėsmių. Tai kol kas didžiausias užblokuotų grėsmių skaičius nuo praėjusių metų kovo mėn. Bendrai pastebima didėjanti kibernetinių grėsmių tendencija, susijusi ir su paslauga besinaudojančių klientų skaičiaus augimu.

Praėjusį mėnesį Lietuvoje dažniausiai pasitaikiusių grėsmių pirmoje vietoje atsidūrė kenkėjiškos programos (angl. „malware“), antroje – netikėtai išaugę juodojo sąrašo puslapių atvejai, o trečioje – „fišingo“ (angl. „phishing“) atakos.

Anot D. Drakicko, nuo šių kibernetinių grėsmių internete apsisaugoti gali padėti ir speciali papildoma apsauga. Pavyzdžiui, „Tele2“ tinklo lygmeniu įdiegta interneto apsauga automatiškai aptinka kenkėjiškus puslapius ir akimirksniu užblokuoja prieigą prie jų. Paslauga taip pat leidžia apriboti prieigą prie tam tikro turinio domenų, o tam nereikia įsidiegti jokių papildomų programų ar programėlių. Šią paslaugą užsisakyti galima operatoriaus savitarnos svetainėje.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas