SEB banko klientai turėtų suklusti: banko atstovai pasidalino patarimais, kurie padės apsaugoti asmenines santaupas ir duomenis

SEB

Vis daugiau kasdienių užduočių – tiek darbe, tiek asmeniniame gyvenime – atliekame virtualioje erdvėje. Internete galime ne tik rasti atsakymus į kone bet kokius klausimus, bet ir naudotis vis didesniu skaičiumi paslaugų. Todėl žinoti, kaip saugiai naršyti internete, tampa vis svarbiau.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
SEB banko klientai turėtų suklusti: banko atstovai pasidalino patarimais, kurie padės apsaugoti asmenines santaupas ir duomenis

Jungiantis prie interneto banko – svetainės, į kurią vedate duomenis, kurių niekam neatskleidžiate – itin svarbu įsitikinti, kad puslapis yra tinkamas ir ar jūsų duomenimis nepasinaudos sukčiai.

Šiandien dalinamės su jumis SEB banko paruoštais patarimais, kurie padės išvengti nepageidaujamų pavojų, o tuo pačiu ir apsaugoti savo santaupas ar asmeninius duomenis.

Kaip saugiai naudotis interneto banku?

1. Interneto banko svetainės adresą naršyklėje įveskite patys, arba atėję į www.seb.lt spustelėkite mygtuką „Interneto bankas“.

Jei interneto banku naudojatės dažniau, pravartu jį įtraukti į išsaugotų adresų sąrašą („bookmarks“), kad kitą kartą į jį patektumėte vienu spustelėjimu. Naudotis paieškos sistemas, tokias kaip „Google“ ar „Yahoo!“ yra rizikinga: paieškos rezultatuose gali atsirasti melagingų reklamų, jus nuvesiančių į sukčių interneto svetainę (kuri, beje, gali būti labai panaši į originaliąją).

2. Atkreipkite dėmesį ir patikrinkite svetainės adresą naršyklės viršuje.

Naršant SEB interneto svetainėje (ne interneto banke), adreso eilutės pradžia visada turi būti https://www.seb.lt/, o prieš ją – spynos simbolis (jis reiškia, kad esate saugiame puslapyje).
Tuo tarpu interneto banko adresas šiek tiek skiriasi – jis prasideda raidėmis e.seb.lt. Jei savo naršyklėje nesate išsisaugoję prisijungimo prie interneto banko puslapio, adresą naršyklėje įveskite patys, arba atėję į www.seb.lt spustelėkite mygtuką „Interneto bankas“.

3. Būkite kritiški stebėdami svetainės vizualiką.

Sukčiai sugeba sukurti interneto svetaines, artimas originalioms. Visgi, geriau įsižiūrėjus, puslapiai nėra identiški – sukčių „kūriniuose“ yra gramatikos, rašybos, stiliaus klaidų. Atkreipkite dėmesį į svetainės tekstą, spalvas, dizainą, kontaktinės informacijos blokus, taip pat – svetainėje rodomas datas bei laiką ir juos palyginkite realiu laiku.

4. Įsitikinkite, ar, norėdami prisijungti prie interneto banko, galite rinktis iš visų autentifikavimo būdų.

Originaliose svetainėse visad galėsite naudoti visus autentifikavimo būdus: „Smart-ID“, „Mobile-ID“, kodų generatorių, SEB programėlę. Tuo tarpu sukčiai savo sukurtoje svetainėje leidžia naudotis tik jiems tinkančiais autentifikavimo būdais. Prisijungdami prie interneto banko pamėginkite spustelėti kitus pasirinkimus ir įsitikinkite, kad jie yra aktyvūs ir galimi naudoti. Taip pat atminkite tai, kad, prisijungiant prie interneto banko, jums prireiks tik PIN1 kodo.

5. Įsitikinkite, kad kalbos keitimo funkcija yra veikianti.

Autentiškose interneto svetainėse kalbos funkcija visad yra veikianti. Jei tokios funkcijos nėra arba, bandant tai padaryti, kalba nesikeičia, jungtis prie tokios svetainės nederėtų.

6. Pabandykite spustelėti ant svetainės meniu juostos elementų.

Jei šie neatsiveria, tai gali būti suklastota svetainė.

Atminkite šiuos patarimus ir, remdamiesi jais, tikrinkite interneto svetaines – jungdamiesi ir prisijungę prie interneto banko jausitės kur kas saugiau.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

7 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Janina Rust

Apie kokią banko apsaugą kalbate?? Jeigu prisijungti prie Sodros reikia per Banką,tik lietuvoje taip gali sugalvoti,reiškia per visur gali nuskanuoti tavo duomenis. Aš prie anglijos banko prisijungiu savo sukurtu slaptažodžiu arba piršto anspaudu ir nemanau ,kad anglijoje daugiau sukčių, o lietuvos banke prisijungti - tai reikia prisijugti prie generatoriaus,po to įvesti duotą kodą į generatorių ir t.t.nesamonių nesamonės.

Vilija bauriene

Niekur nepasieksim kad ir mes nerodom bankas anstoliams pats parodo ir leidžia nuskaityti be kliento sutikimo,nors ir jiems būna pervedamos lesos

Vilija bauriene

Niekur nepasieksim kad ir mes nerodom bankas anstoliams pats parodo ir leidžia nuskaityti be kliento sutikimo,nors ir jiems būna pervedamos lesos

Arūnas Minsofin

Ačiū kad pradedate mums tobulinti ir mes stengsimės kad būtų užtikrintas saugumas, pagarbai klijantas 🇩🇪

Rolandas

Nesaugi ta jusu snart programėle. Būnant užsienyje pavogė telefona su idiegta programėle. Ir is sąskaitos vagys persivesti pinigus i savo sąskaita. Tuoj pat kreipiausi i banka. Sustabdė pavedimus. Bet taip pinigai i mano sąskaita negryzo, nes seb bankas paaiškino, kad tai pati daugiausia programa.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas