Daugelis bijo išvysti mėlyną ekraną savo „Windows“ kompiuteryje, tačiau jį galima išnaudoti ir geriems darbams atlikti

Arnas Balčiūnas

2024-02-26, 16:36

0 komentarų

JAV technologijų milžinė „Microsoft“ dar ne taip seniai išleido „Windows 11“ operacinės sistemos versiją, kurios laukiama buvo kone dešimtmetį. Nors tai buvo geros naujienos daugeliui, tačiau bendrovė nuolat susiduria su įvairiausiomis nenumatytomis problemomis.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Daugelis bijo išvysti mėlyną ekraną savo „Windows“ kompiuteryje, tačiau jį galima išnaudoti ir geriems darbams atlikti

Daugelis „Windows“ operacinės sistemos vartotojų yra susidūrę su mėlynu ekranu, kuris dažniausiai reiškia kritinį sistemos gedimą. Tokį reiškinį gali sukelti sugedusios tvarkyklės, aparatinės įrangos problemos, kenkėjiškas programinis kodas, netinkamai įdiegta operacinė sistema bei daugybė kitų priežasčių.

Tiesa, mėlynąjį ekraną, kuris žinomas kaip BSOD (angl. Blue Screen of Death), galima išnaudoti ir dėl gerų priežasčių, tačiau reikia įsitikinti, kad tai daroma teisingai.

„Windows“ entuziastai žino klaviatūros spartųjį klavišą, kuris gali sukelti naudotojo inicijuotą mėlynąjį mirties ekraną - laikykite nuspaudę klavišą CTRL ir du kartus paspauskite slinkties užraktą. Ir staiga jūsų sistema sugedo, ir visi neišsaugoti duomenys dingo. Ši sparčioji klaviatūros kombinacija sukurta tam, kad kūrėjai galėtų pamatyti, kaip jų programinė įranga elgiasi sugedus sistemai ir surinkti išmetimo failus tolesniam tobulinimui bei kūrimui.

Kai kurie kūrėjai manė, kad trinti klavišus yra per daug darbo, todėl pabandė parašyti paprastą programą, kuri automatizuotų procesą įvesdama „stebuklingąjį klavišą“. „Microsoft“ veteranas Raymondas Chenas savo tinklaraščio įraše paaiškino, kodėl tai neveikia.

Esmė ta, kad klaviatūros tvarkyklė fizinę įvestį atpažįsta daug žemesniame įvesties steko lygyje, o tai leidžia inicijuoti sistemos gedimą. Naudojant programinę įrangą klaviatūros sekoms įvesti tiesiog per aukštai įvesties grandinėje.

Paspausti du klavišus iš tiesų gali būti per daug, kai reikia automatizuoti testavimą. Laimei, tie, kuriems to reikia, nėra paliekami užmarštyje. Bendrovė „Microsoft“ turi patogią priemonę „NotMyFault“, kas yra programinės įrangos rinkinio „SysInternals“ dalis, kuri gali sukelti įvairius gedimus, pakibimus ar panašias situacijas.

Tiesa, M.Chenas taip pat įspėjo, kad reikia vengti įmantrių taktikų, pavyzdžiui, priverstinai išjunginėti winlogon.exe, nes tokie metodai gali sukelti painiavą ir pranešti apie neegzistuojančias klaidas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas