„Intel“ vadovas atskleidė liūdną Kinijos realybę: dėl JAV sankcijų Kinija lustų gamyboje atsiliks 10 metų

MiTech.lt

2024-01-20, 15:20

0 komentarų

Pasauliniame ekonomikos forume Davose kalbėjęs „Intel“ generalinis direktorius Patas Gelsingeris teigė, kad dėl JAV sankcijų svarbiausiems lustų gamybos komponentams Kinijos puslaidininkių raida atsiliks dešimtmečiu nuo pirmaujančių šalių.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Intel“ vadovas atskleidė liūdną Kinijos realybę: dėl JAV sankcijų Kinija lustų gamyboje atsiliks 10 metų

Gelsingeris paaiškino, kad dėl Kinijai prieinamų priemonių šalis kol kas galės gaminti tik 14 nm ir 7 nm lustus. Priešingai, tokios bendrovės kaip TSMC Taivane, „Samsung“ Pietų Korėjoje ir „Intel“ JAV ruošiasi artimiausiais metais įdiegti pažangesnius 3 nm, 2 nm ir dar mažesnių puslaidininkių procesus. Tikimasi, kad TSMC 2 nm mikroschemos bus naudojamos 2025 m. debiutuosiančiame „iPhone 17“.

Reaguodama į spartų Kinijos augimą šiame sektoriuje, JAV įvedė kontrolės priemones, kad neleistų Kinijai naudotis naujausioms lustų technologijoms reikalingomis priemonėmis. Tačiau JAV stabdė Kiniją ne viena. Svarbus politikos veiksmingumo elementas buvo Japonijos ir Nyderlandų bendradarbiavimas.

Nyderlandų bendrovė ASML, didžiausia pasaulyje litografijos įrankių tiekėja, būtinų gaminant pažangesnius nei 14 nm puslaidininkius, neseniai „Intel“ pristatė savo naujausius aukštos klasės EUV įrenginius. Šis žingsnis – tai dalis „Intel“ pastangų susigrąžinti pirmaujančias pozicijas mikroschemų gamyboje, atsilikus nuo TSMC ir „Samsung“.

Davoso forume Gelsingeris aptarė pasaulinių tiekimo grandinių pažeidžiamumą, kuris išryškėjo pandemijos metu. Jis pažymėjo, kad dešimtmečius vykdyta pramonės politika sutelkė mikroschemų gamybą Azijos šalyse; šią tendenciją JAV dabar bando pakeisti priimdama mikroschemų įstatymą. Šiuo teisės aktu siekiama padidinti Amerikos technologinį savarankiškumą.

Praėjusiais metais TSMC įkūrėjas Morris Chang pripažino, kad JAV sankcijos gali būti laikinai naudingos TSMC, tačiau išreiškė skepticizmą dėl ilgalaikio tokių priemonių veiksmingumo. Jis prognozavo, kad dėl sankcijų Kinijoje bus fiksuojamas atsilikimas šioje srityje. Tačiau jis taip pat pažymėjo, kad tokioms šalims, kaip JAV, prireiks daug laiko lustų gamybos pajėgumams plėtoti.

Amerikos pareigūnai optimistiškai tikisi, kad JAV per dešimtmetį galės pradėti gaminti ir pakuoti pažangiausius puslaidininkius. Tuo tarpu NVIDIA generalinis direktorius mano, kad šiam tikslui pasiekti gali prireikti 10 ar 20 metų.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas