„Windows“ kompiuterių savininkai turėtų sunerimti: ekspertai siunčia rimtą pavojaus signalą naujausių „Windows“ versijų naudotojams

Artūras Nalivaiko

2023-02-12, 07:35

1 komentaras

JAV technologijų milžinė „Microsoft“ dar ne taip seniai išleido „Windows 11“ operacinės sistemos versiją, kurios laukiama buvo kone dešimtmetį. Naujų variantų išleidimai dažnai turi blogų naujienų tiems, kurie naudojasi senesnėmis versijomis, tačiau specialistai perspėja ir dėl naujosios platformos versijos.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
„Windows“ kompiuterių savininkai turėtų sunerimti: ekspertai siunčia rimtą pavojaus signalą naujausių „Windows“ versijų naudotojams

Per pastaruosius kelerius metus „Microsoft“ ne kartą sulaukė kaltinimų nuolatiniu vartotojų privatumo pažeidimu. Dabar aiškėja, jog noras atsinaujinti į „Windows 11“ operacinės sistemos versiją gali būti ne pati geriausia opcija, lyginant su „Windows 10“ versija. Naujausios JAV technologijų milžinės platformos versija pradeda kelti rimtų klausimų dėl privatumo pažeidimų.

Kiek duomenų „Windows“ operacinė sistema siunčia į internetinius serverius? Remiantis naujausiu „The PC Security Channel“ (TPCSC) vaizdo įrašu, pati naujausia „Windows“ operacinės sistemos versija pretenduoja į liūdniausius įmanomus rekordus, kalbant apie vartotojų privatumo pažeidimus. Vaizdo įraše, pavadintame „Ar Windows tapo šnipinėjimo programa?“, atskleidžiama kaip „Windows“ komunikuoja su išoriniais serveriais.

Vaizdo įrašo kūrėjas naudojo „Wireshark“, gerai žinomą (ir nemokamą) tinklo protokolų analizatorių, naudingą norint pamatyti net smulkiausius tinkle vykstančius veiksmus. Rezultatai pribloškiantys. Naujai įdiegta „Windows 11“ operacinės sistemos versija, iškart po įdiegimo bandė pasiekti trečiųjų šalių serverius, o tam nebuvo gautas joks vartotojo sutikimas.

Naudodamas „Wireshark“ filtrą DNS srautui analizuoti, TPCSC nustatė, kad „Windows 11“ operacinė sistema jungiasi prie daugelio „Microsoft“ teikiamų internetinių paslaugų, įskaitant MSN, „Bing“ paieškos variklį ir „Windows Update“. Tačiau tai dar ne viskas. Pasirodo, jog naujai įdiegta platforma iškart komunikuoja ir su gausybe trečiųjų šalių tinklų – „Steam“, „McAfee“ ar „Comscore ScorecardResearch.com“. Pastarasis servisas yra skirtas rinkos tyrimams, kurio tikslas nustatyti naujausias interneto madas ar vartotojų įpročius.

Daugelis pradinių „Windows 11“ DNS užklausų buvo skirtos teikti „telemetrijos“ duomenis rinkos tyrimų įmonėms, reklamos paslaugų teikėjams ir net su geografine vieta susijusiems domenams, o vartotojai apie visa tai nebuvo informuoti. TPSC pastebi, kad tokia naujosios operacinės sistemos veikla kelia labai daug klausimų ir daro išvada, kad „Windows 11“ šnipinėja savo vartotojus nuo pat jos įdiegimo.

Vertėtų pastebėti, jog anksčiau buvo atliekami bandymai ir su senesnėmis „Microsoft“ operacinės sistemos versijomis, o rezultatai – nepalyginamai geresni. Pavyzdžiui, „Windows XP“ po sėkmingo įdiegimo neturi jokios galimybės patekti į trečiųjų šalių serverius, o esant tokiems bandymams – bando susieti atliekamus veiksmus su „Windows Update“ aplikacija.

Ir nors kai kurie teigia, kad tokie dalykai padeda užtikrinti geriausią įmanomą „Windows 11“ operacinės sistemos veikimą, TPCSC pažymi, jog vartotojai, kurie naudoja šia platformos versiją, neturi jokios galimybės pilnai atsikratyti tokių veiksmų. Jeigu svarstote atsinaujinti į „Windows 11“ – galbūt tai galėtų būti viena iš priežasčių kodėl reikėtų pasilikti prie „Windows 10“?

Priminsime, jog mūsų partneriai „WhoKeys.com“ dabar siūlo įsigyti „Windows 10“ operacinės sistemos versijos licenciją už neįtikėtinai žemą kainą. „Windows 10 Home“ licencija šiuo metu parduodama vos už 12,20 eurų, o norėdami pasinaudoti šiuo pasiūlymu – spauskite čia. Tiesa, nepamirškite nurodyti nuolaidos kodo TFN.

1 komentarų

Adas Juškevičius

Mano kompiuteris turėjo iškarto po pirkimo idiegta Windows 11 pro versiją, bet kai atsisiunčiau antivirusine programą man parodė, kad kažkas mane seka per Windows 11 tai dar windows 10 paskutinę atsisiuntimo diena atsisiunčiau windows 10 home versija ir radau internete home versijos licencijos kodą ir aktyvavau ir parsisiunčiau antivirusine programą man nieko blogo nerodė. Ir iki šios dienos naudoju Windows 10 Home ir dar nepatariu siųstis geriau palaukit kol Windows 11 ištobulinti bus
Windows 10 instaliacijos įrankis: https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10%20
Filmukas kaip įsidiegti Windows 10 versija: https://youtu.be/f6ICy56GBPA
Windows 11 instaliacijos svetainė https://www.microsoft.com/software-download/windows11

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas