Čikagoje sukurtas neįtikėtinas technologinis sprendimas: ant lūpų tvirtinamas įrenginys suteiks dar neregėtas galimybes, pamatykite tai patys

Arnas Balčiūnas

2023-04-17, 12:15

0 komentarų

Čikagos universiteto mokslininkų komanda sukūrė naują išmanųjį prietaisą, kuris bus žinomas kaip „LipIO“. Unikalus prietaisas skirtas tam, jog liežuviu būtų galima valdyti įvairius prietaisus, o tai leis vykdyti ir įvairius laisvų rankų veiksmus.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Čikagoje sukurtas neįtikėtinas technologinis sprendimas: ant lūpų tvirtinamas įrenginys suteiks dar neregėtas galimybes, pamatykite tai patys

„LipIO“ prietaisas turi plonos plėvelės pavidalo konstrukciją, kuri tvirtinama prie vienos iš lūpų ir naudojama kaip įvesties ir išvesties paviršius. Šis įrenginys sudarytas iš dviejų lanksčių, tarpusavyje sujungtų elektrodų masyvu, iš kurių išorinis naudojamas įvestims priimti naudojant talpinį lietimą. Tuo tarpu vidinis lūpas dengiantis sluoksnis užtikrina išvestį per elektrodalelių stimuliaciją.

Naudotojas gali liežuviu arba apatine lūpa laižyti išorinį sluoksnį, kad įrašytų reikiamus veiksmus įvairioms užduotims atlikti. „LipIO“ gali užtikrinti „gretutinį taktilinį grįžtamąjį ryšį“, kad naudotojas žinotų, kurioje tiksliai lūpos vietoje liežuvis liečiasi. Taip užtikrinama, kad prietaisas galėtų būti naudojamas be sąveikos rankomis ar akimis.

Skelbiama, jog „LipIO“ dėka galima atlikti įvairius įvesties gestus, pavyzdžiui, paliesti lūpas tam tikroje vietoje, perkelti liežuvį iš vieno galo į kitą arba prispausti abi lūpas vieną prie kitos. Pažymima ir tai, jog prietaiso veikimui kalbėjimas nedaro jokios įtakos.

Į naudojimo atvejų sąrašą įtrauktos tokios situacijos, kaip durų atrakinimas lūpų gestais, kai rankos užimtos. Jis taip pat gali veikti kaip lūpomis valdomas gitaros derintuvas, kai lūpų gestais galima įjungti arba išjungti derintuvą, o naudotojui suteikiamas nedidelę vibraciją sukeliantis grįžtamasis ryšys, kad jis žinotų, kiek konkreti nata nukrypusi.

Įdomu ir tai, jog „LipIO“ gali būti naudojamas ir kaip žaidimams skirtas įrenginys. Šio įrenginio kūrėjai pademonstravo lūpomis paremtą žaidimų sąsają, kurioje naudotojas gali žaisti "Whack-A-Mole", laižydamas skirtingas elektrodų matricos dalis.

„LipIO“ gali būti naudojamas įvairiose kasdienėse situacijose, o taip pat šis prietaisas „gali suteikti tam tikrą prieinamumą tiems, kurie negali bendrauti akimis ir (arba) rankomis“, - rašoma kūrėjo komandos pranešime.

Be to, ši technologija taip pat gali būti naudojama VR patirtyje, kur ji gali padėti „perteikti tikroviškesnį skonio pojūtį“. Kaip pavyzdį kūrėjai mini virtualių ledų degustaciją. Kaip bebūtų, „LipIO“ vis dar yra tobulinamas, o pagrindinis tikslas – sumažinti šio prietaiso užimamą plotą.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas