Didžiausias Lietuvoje startuolių ekosistemos renginys „Startup Fair. Pulse 2024“ į Vilnių šiemet pritraukė virš 4000 dalyvių, startuoliams skirtos rekordinės 5,6 mln. eurų investicijos

Pranešimas spaudai

2024-10-06, 11:59

0 komentarų

Didžiausias Lietuvoje startuolių ekosistemos renginys „Startup Fair. Pulse 2024“ į Vilnių šiemet pritraukė virš 4000 dalyvių ir 300 investuotojų iš 64 valstybių. Svarbiausia renginio akimirka – prestižinis „Pitch Battle“ startuolių prisistatymas, kurio metu geriausiai pasirodę mūsų šalies startuoliai „BrachyDOSE“, „CBRX“, „Freya Cultivation Systems“, „KaiSense“, „Ligence Heart“ ir „Psylink“ iš partnerių „LitBAN“, „Coinvest Capital ir „Baltic Sandbox Ventures“ gavo kvietimą derėtis dėl rekordinės 5,6 mln. eurų investicijų sumos.

Prasideda didieji „ALIEXPRESS“ rudens išpardavimai - taikomos nuolaidos net iki 60%, spauskite čia ir raskite geriausius pasiūlymus!
Didžiausias Lietuvoje startuolių ekosistemos renginys „Startup Fair. Pulse 2024“ į Vilnių šiemet pritraukė virš 4000 dalyvių, startuoliams skirtos rekordinės 5,6 mln. eurų investicijos

„Šis renginys parodė Lietuvos inovacijų stiprybę ir potencialą. Per šešerius metus Lietuvos startuolių ekosistemos vertė išaugo daugiau nei septynis kartus – nuo 1,9 mlrd. iki 13,7 mlrd. eurų, o tai yra daugiau nei dvigubai daugiau nei Rytų ir Vidurio Europos šalių ekosistemų vidurkis. Lietuvos startuolių ekosistema sudaro trečdalį, arba 31 proc., visos Baltijos šalių regiono vertės. Pasauliniai investuotojai pastebi, kad užsitarnavome svarbią vietą tarptautinėje arenoje. Esame technologijų šalis, kurioje kuriami ir vystomi inovatyvūs sprendimai“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Startuolių ekosistemai augant, „Startup Fair“ tampa vis patrauklesniu regioniniu renginiu investuotojams iš viso pasaulio.

“Šiemet sulaukėme daug naujų investicinių fondų atstovų, taip pat grįžo tie, kurie jau anksčiau investavo į Lietuvos vienaragius. Renginio metu nauji verslai galėjo pristatyti savo idėjas investuotojams iš daugiau nei 60 šalių, tarp kurių – JAV, Jungtinė Karalystė, Vokietija, Skandinavija ir Azijos valstybės”, – teigia Inovacijų agentūros „Startup Lithuania“ skyriaus vadovė Karolina Urbonaitė.

Rekordinės – 5,6 mln. eurų investicijos

Pasak K. Urbonaitės, viena iš laukiamiausių „Startup Fair“ renginio dalių – tradicinės startuolių kovos „Pitch Battle“, kuriose šiemet savo jėgas išbandė 40 startuolių iš 22 skirtingų šalių, o didžiausios sėkmės sulaukė net šeši Lietuvos startuoliai.

Bendra tikėtinų investicijų suma siekia net 5,6 mln. eurų – didžiausia per dvylika festivalio metų, smarkiai viršijanti pirma numatytą 3 mln. eurų sumą. Tai įrodo Lietuvos startuolių ekosistemos nusiteikimą sparčiam augimui ir inovatyvių sprendimų plėtrai.

Šiais metais geriausių tarptautinės komisijos įvertinimų ir rėmėjų prizų sulaukė didžiausias iki šiol startuolių skaičius. Dešimtosios „LitBAN” angelų mokyklos dalyviai savo investicijai pasirinko startuolį „BrachyDOSE”, kuriantį technologijas saugesniam vėžio gydymui. Prie šios investicijos ketina prisidėti ir rizikos kapitalo fondai „Coinvest Capital“ ir „Baltic Sandbox Ventures“, kurie startuolį kviečia derėtis dėl konkrečių investicijos sąlygų. Šie fondai taip pat domisi galimybe investuoti ir į biotechnologijų startuolį „Psylink”, išmaniuosius sporto sensorius kuriantį „KaiSense”, agrikultūros technologijas plėtojantį „Freya Cultivation Systems”, taip pat į startuolį „CBRX”, kuris veikia kibernetinio saugumo srityje bei išmaniuosius echokardiografijos sprendimus kuriantį „Ligence Heart”.

Tarptautinės akceleracijos galimybės ir prizai startuoliams

Trys startuoliai – „Psylink”, „OLEC Technology” ir „Freya Cultivation Systems” – buvo pakviesti dalyvauti „Startup Lithuania“ ir inovacijų platformos „Plug and Play“ akceleratoriuje bei pretenduoti į kitas tarptautines finansavimo programas.

Be pagrindinių investicinių galimybių, startuoliai varžėsi ir dėl vertingų papildomų prizų. „Cloudvisor“ suteikė 5 tūkst. JAV dolerių Amazon Web Services (AWS) kreditų startuoliui „Stuart Energy”, o „Sorainen“ – 3 tūkst. eurų teisinėms paslaugoms skyrė „AQ22”. Tarptautinis pažangiųjų telekomunikacijų tyrimų institutas (angl. Advanced Telecommunications Research Institute International) suteikė prieigą prie KGAP+ akceleravimo programos Japonijoje startuoliui „BrachyDose“.

Žvilgsnis į Lietuvos startuolių ekosistemą iš šalies

Renginio metu dalyvius įkvėpė daugiau nei 60 pasaulinio garso pranešėjų. Jie dalinosi įžvalgomis apie dirbtinio intelekto sektoriaus naujienas, pasakojo startuolių sėkmės istorijas ir davė patarimus, kaip inovatyvioms idėjoms pritraukti investicijų tarptautinėje rinkoje. Diskusijoje dalyvavęs rizikos kapitalo fondo „Piton Capital“ investuotojas Wouter Vorstman pabrėžė, kad Baltijos šalių startuolių ekosistema išsiskiria ne tik savo inovatyviomis idėjomis, bet taip pat ir tvarių verslo modelių ankstyvoje stadijoje gausa.

Investuotojo teigimu, Lietuvos startuoliai geba efektyviai panaudoti investicijas, todėl yra patrauklūs fondams, ieškantiems perspektyvių ankstyvos stadijos investavimo galimybių, kai Vakarų Europos startuoliai dažnai yra pripratę prie itin likvidžių kapitalo rinkų, todėl ne visuomet yra susikoncentravę į tvarų pajamų generavimą nuo pirmųjų dienų.

Tuo tarpu „500 Emerging Europe VC“ direktorius Kaan Eren pabrėžė Baltijos šalių ekosistemos konkurencingumą ir teigė, kad šiuo metu Lietuvoje investuotojai regi daugiausiai galimybių iš visų Baltijos šalių.

Vasarą „vienaragio“ statusą pasiekusios moterų sveikatos programėlės „Flo Health“ bendraįkūrėjas ir vadovas Dmitry Gurski pasakodamas apie kelią iki tokios sėkmės, pabrėžė, kad tam reikia turėti tą pačią mąstyseną kaip ir kopiant į Everestą – nesitikėti, kad bus lengva ir linksma, bet tinkamai pasiruošti laukiantiems iššūkiams.

Šiemet „Startup Fair“ vyko naujoje lokacijoje – Paupio turguje ir šalia esančiame „Pasaka Cinema“ kino teatre. Renginį organizuoja Inovacijų agentūros „Startup Lithuania“ padalinys. Pagrindiniai renginio partneriai – SEB bankas, „Karma Ventures“ ir „Vilnius TechFusion“.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas