E.Muskas siunčia perspėjimą visai žmonijai: įspėja dėl galimo dirbtinio intelekto pavojaus žmonėms

Lukas Snarskis

2023-05-28, 13:30

0 komentarų

JAV elektromobilių bendrovės „Tesla“ vadovas ir buvęs „Twitter“ generalinis direktorius Elonas Muskas gana plačiai kalbėjo apie dirbtinio intelekto plėtrą. Neseniai Londone vykusiame susitikime verslo ekspertas perspėjo apie dirbtinio intelekto riziką.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
E.Muskas siunčia perspėjimą visai žmonijai: įspėja dėl galimo dirbtinio intelekto pavojaus žmonėms

Pasak Elono Musko, technologijos turi potencialo valdyti žmones. Taigi, turime būti atsargūs su savo sprendimais toliau tobulinti DI. Kalbant konkrečiau, JAV milijardierio teigimu, dirbtinis intelektas ateityje gali valdyti žmones. Nors tikriausiai tai nesunaikins pasaulio, tokia galimybė yra ir pasaulis neturėtų tiesiog jos ignoruoti.

E.Muskas taip pat teigė, kad dirbtinis intelektas gali perimti „visą žmonių saugumą“, taip tapdamas savotiška „super aukle“.

„Pažangus dirbtinis intelektas kelia riziką panaikinti arba apriboti žmogaus vystymąsi. Superintelektas yra „dviašmenis kardas“. Jei turite džiną, kuris gali suteikti jums bet ką, tai kelia pavojų“, - teigė E.Muskas.

Kai kurios E.Musko įmonės šiuo metu dirba su dirbtiniu intelektu, tačiau jis visada buvo atsargus dėl šios technologijos. Dar kovą jis pasirašė atvirą laišką, ragindamas paskelbti pažangaus DI kūrimo moratoriumą. Šiuo metu „Tesla“, pagrindinė Elono Musko įmonė, savo gaminiuose naudoja daug dirbtinio intelekto. Tiesą sakant, po „Microsoft“ ir „OpenAI“ sąsajų bei „Google“ ir „DeepMind“ sandorio, jie tikriausiai užima trečia vietą.

„Manau, kad turėtų konkuruoti trečia įmonė. Atrodo, kad „OpenAI“ ir „Microsoft“ gana gerai veikia kartu, todėl X.AI (nauja E.Musko DI įmonė) ir „Twitter“ bei „Tesla“ taip pat turėtų ateityje veikti atitinkamai“, - įsitikinęs E.Muskas.

Buvęs „Google“ generalinis direktorius Ericas Schmidtas taip pat yra atsargus dėl gilios DI plėtros. Jis tvirtina, kad nesąžiningo DI vystymosi pasekmės gali būti sunkios žmonijai.

E.Schmidto teigimu, dirbtinio intelekto vystymasis per ateinančius kelerius metus kels „egzistencinę riziką“ žmonijai ir gali „sužaloti ar nužudyti daug, daug, daug, daug žmonių “ .

„Yra scenarijų, ne šiandien, bet gana greitai, kai šios sistemos galės rasti nulinės dienos išnaudojimus kibernetinėse problemose arba atrasti naujas biologijos rūšis... Šiandien tai yra fikcija, bet tikėtina, kad jų samprotavimai bus teisingi... Ir kai tai atsitiks, norime būti pasirengę žinoti, kaip užtikrinti, kad pikti žmonės nepiktnaudžiautų šiais dalykais.“

E.Schmidtas taip pat pareiškė, kad dirbtinio intelekto sistemos tampa sudėtingesnės, nei žmonės geba iki galo suprasti, o įmonės ir toliau pristato naujus produktus, nesuprasdamos visos DI grėsmės. Jis mano, kad tai savaime gali būti iššūkis, ir perspėjo, kad pristatydami naujus produktus turime būti atsargūs.

Buvęs „Google“ generalinis direktorius nėra vienintelis technologijų pasaulio veikėjas, įspėjantis apie DI riziką. Kiti yra Samas Altmanas, „OpenAI“ generalinis direktorius, kuris prisipažino bijantis dirbtinio intelekto, ir E.Muskas, kuris pasirašė atvirą laišką, raginantį padaryti šešių mėnesių pertrauką dirbtinio intelekto tyrimuose. Laiške įspėjama apie „galimą katastrofišką poveikį“ visuomenei, jei nebus sukurtos tinkamos valdymo priemonės.

E.Schmidtas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl Kinijos DI naudojimo, ypač savo kariuomenėje, teigdamas, kad JAV turi pertvarkyti savo kariuomenę, kad reaguotų į šią grėsmę.

E.Schmidtas perspėjo, kad dirbtinis intelektas kelia egzistencinį pavojų žmonijai ir kad vyriausybės turi žinoti, kaip užtikrinti, kad juo nebūtų piktnaudžiaujama. Jis išreiškė susirūpinimą dėl šios srities tyrimų greičio ir galimybės, kad tokios sistemos taps sudėtingesnės, nei žmonės gali iki galo suvokti. E.Schmidtas nepritaria jo plėtros sustabdymui, nes mano, kad tai būtų naudinga kitoms šalims, ypač Kinijai.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas