Energetikos ekspertai siunčia perspėjimą kiekvienam lietuviui: privalu pasinaudoti rinkoje susiklosčiusia situacija, vėliau gali būti per vėlu

Jei situacija elektros kainų rinkoje nesikeis, labai tikėtina, kad nuo liepos 1 d. valstybė nustos finansiškai remti buitinius Lietuvos elektros vartotojus, kurie savo laiku pasirašė sutartis su 28 centus už kilovatvalandę (ct/kWh) viršijančiu elektros tarifu.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Energetikos ekspertai siunčia perspėjimą kiekvienam lietuviui: privalu pasinaudoti rinkoje susiklosčiusia situacija, vėliau gali būti per vėlu

Energetikos ekspertai pataria pasinaudoti rinkoje susiklosčiusia situacija ir skubėti užfiksuoti nukritusias elektros kainas.

Energetikos sprendimų bendrovės „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga sako, kad susiklosčius palankioms aplinkybėms ir suveikus rinkos savireguliavimo mechanizmams, elektros kainų kompensavimo gali nelikti, tad kiekvieno vartotojo atsakomybe tampa pačiam pasirinkti geriausią kainą.

„Įvyko tai, apie ką pernai, elektros kainoms mušant rekordus, negalėjome nė pagalvoti. Šiandien 28 ct/kWh kainos riba prarado savo aktualumą, kadangi nepriklausomų tiekėjų siūlomi tarifai rinkoje yra žemesni – kam mokėti 28, jei galite mokėti 22-u? Sunku surasti argumentų, kodėl valstybė turėtų prisiimti atsakomybę už tuos vartotojus, kurie elgiasi pasyviai. Išlaidų elektrai valdymas prasideda nuo sutarties peržiūrėjimo ir situacijos rinkoje įvertinimo. Net ir vienašališkas tiekėjų kainos mažinimas neužtikrins, kad gausite mažiausią rinkoje kainą“, – pataria jis.

Pasak M. Gigos, yra ir dar viena paskata būtent dabar patiems pasikeisti tarifus, nes tikėtina, kad birželį pasibaigus kompensacijoms elektros kainos rinkoje jau bus aukštesniame lygyje ir gyventojams nebepavyks užfiksuoti tokios, kokią gali gauti dabar. Elektros kainų prognozės ateičiai nebėra tokios palankios, todėl dabar yra geriausia galimybė fiksuoti.

„Liko du mėnesiai iki galimos elektros tarifo kompensavimo pabaigos. Tikiu, kad aktyviai primenant apie kompensacijų pabaigą ir galimybę rinktis žemesnę elektros kainą, matysime daugiau aktyvių veiksmų iš vartotojų pusės“, – prognozuoja jis.

Šiuo metu „Elektrum Lietuva“ namų ūkiams siūlo galimybę iki gegužės 25 d. užfiksuoti 22 ct/kWh elektros tiekimo kainą 6 mėnesiams arba 25 ct/kWh kainą net 3 metų laikotarpiui.

Keičiant elektros tiekėją, užtenka sudaryti sutartį su pasirinkta nauja įmone, kreiptis į senąją dėl turimos sutarties nutraukimo nereikia. Nusprendus keisti tiekėją, svarbu įsigilinti tik į senojoje sutartyje numatytus vartotojo įsipareigojimus, dėl kurių gali reikėti grąžinti suteiktas nuolaidas ar sumokėti mokesčius.

Šiuo metu Lietuvoje veikia keturi nepriklausomi elektros tiekėjai. Iš jų elektrą perka jau 70 proc. visų šalies namų ūkių.

VERT duomenimis, tarp trijų didžiausių nepriklausomų elektros tiekėjų, naujų klientų pastaraisiais mėnesiais pritraukė tik „Elektrum Lietuva“, tai bendrovei leido padidinti užimamą rinkos dalį nuo 10,6 proc. iki 13,3 proc. Šiuo metu įmonė yra antra pagal dydį šalies elektros tiekimo rinkoje pagal aptarnaujamų buitinių vartotojų skaičių.

Valstybė elektros tarifų kompensavimo mechanizmą įvedė antrąjį 2022 metų pusmetį, vėliau jį pratęsė ir pirmajam 2023 metų pusmečiui.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

1 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas