ESO klientams suteiks dar daugiau patogumo: sprendimas padės ne tik sutaupyti, bet ir suteiks naujų galimybių

Išmanųjį tinklą kurianti bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ baigia vystyti išmaniojo skaitiklio ir vartotojo techninę sąsają, o jau 2023 m. antrąjį pusmetį klientai turės galimybę dar patogiau stebėti elektros vartojimą ir priimti taupymo sprendimus.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
ESO klientams suteiks dar daugiau patogumo: sprendimas padės ne tik sutaupyti, bet ir suteiks naujų galimybių

Diegiamos naujovės leis prie išmaniojo skaitiklio prijungti asmeninius įrenginius, o tai atvers naujų galimybių technologijų ir programinės įrangos kūrėjams.

„Šiuo metu kuriamos inovacijos deda pagrindą platesnei išmanių namų bei pastatų sampratai ir padės gyventojams bei verslo subjektams priimti racionalius ir sąnaudas mažinančius sprendimus. ESO suteiks technologinę prieigą prie išmaniojo skaitiklio P1 sąsajos elektros suvartojimo duomenų stebėjimui realiu laiku. Tikimės, kad tai bus naujas impulsas rinkai kurti inovacijas pagal klientų poreikius“, – teigia Aurelija Židickytė-Orvydė, ESO Išmaniosios apskaitos valdymo departamento direktorė.

Prisijungti prie išmaniojo skaitiklio bus galima naudojant visuose išmaniuosiuose skaitikliuose esančią ir Europos Sąjungoje plačiai naudojamą P1 sąsają. Priklausomai nuo išmaniojo skaitiklio įrengimo vietos ir duomenų perdavimo taško, P1 sąsaja gali būti naudojama prisijungiant laidiniu būdu ar bevielio ryšio prietaisu. Išmaniojo skaitiklio duomenis bus galima atvaizduoti specialiai kliento tam įsigytame monitoriuje, kompiuteryje ar kitame išmaniajame įrenginyje.

ESO atstovė akcentuoja, kad P1 sąsaja bus vienpusė – ji leidžia tik nuskaityti duomenis iš skaitiklio ir nepalaiko galimybės keisti duomenų ar skaitiklio parametrų, taip užtikrinant aukščiausio lygio kibernetinę saugą.

Daugės išmanių sprendimų

„Elektros vartotojai tampa vis sąmoningesni, taigi poreikis vartoti energiją tvariai ir taupiai taip pat auga. Be to, kasmet didėja gaminančių vartotojų skaičius, kuriems tikslūs elektros duomenys yra svarbūs dėl saugumo ir įrangos našumo“, – sako A. Židickytė-Orvydė. Anot jos, toks prisijungimas prie išmaniųjų skaitiklių P1 sąsajos sudarys galimybę sekti naujausias elektros suvartojimo ir atidavimo į tinklą duomenis, stebėti momentinį suvartojimą, elektros srovės ir įtampos reikšmes, kas leis operatyviai reaguoti į pokyčius.

Šiuo metu ESO klientai, kurie turi išmaniuosius skaitiklius, ESO savitarnos svetainėje gali stebėti elektros duomenis 15 minučių, 1 valandos laiko, paros ar mėnesio intervalais. Detalūs duomenys leidžia suprasti namų ūkio elektros energijos vartojimo bei gamybos įpročius, identifikuoti daugiausiai energijos eikvojančius prietaisus ir priimti sprendimus, kaip didinti jų efektyvumą.

„Išmanūs elektros tinklai įgalina naujas paslaugas ir atriša rankas skaitmeninių technologijų bei programinės įrangos kūrėjams. Pavyzdžiui, atsiras galimybė suprogramuoti namų prietaisus taip, kad jie veiktų tuo metu, kai elektros kaina biržoje yra mažiausia“, – pasakoja A. Židickytė-Orvydė. Anot jos, tai sukuria galimybę klientui realiu laiku stebėti elektros energijos vartojimą bei lygiagrečiai vertinti su elektros biržoje esančiomis kainomis.

ESO prognozuoja, kad vystantis išmaniajam elektros tinklui, netrukus atsiras sprendimų, kurie leis įjungti elektromobilio krovimo stotelę ar vandens šildytuvą tomis valandomis, kai elektra biržoje yra pigesnė. Naujos programinės aplikacijos taip galėtų nustatyti, kad namų prietaisai – indaplovė, skalbimo mašina, vėdinimo ar šildymo sistemos – veiktų automatiniu režimu, įvertinant elektros kainas konkrečiu metu.

Ateityje ESO planuoja plėsti išmaniųjų skaitiklių duomenų peržiūros funkcionalumą. Numatyta, kad bus galima eksportuoti duomenis apie elektros suvartojimą ir atidavimą į rinką norimu laikotarpiu ir formatu, bus galima per nuotolį stebėti ne tik elektros kiekius, bet ir skaitiklio rodmenis. Taip pat bus galima pamatyti ar nebuvo elektros tiekimo sutrikimų.

Iš viso Lietuvoje jau įdiegta 340 tūkst. išmaniųjų elektros apskaitos prietaisų, kurių rodmenis galima sekti ir analizuoti savitarnos svetainėje. ESO duomenimis, per 2022 m. klientai, kurie analizavo savo elektros vartojimo įpročius išmaniosios apskaitos pagalba, sutaupė daugiau kaip 11 mln. kilovatvalandžių (kWh) elektros.

Kurdama išmanųjį elektros tinklą ESO iki 2026 m. planuoja Lietuvoje įdiegti iš viso apie 1,2 mln. išmaniųjų skaitiklių. Skaičiuojama, kad ESO inžinieriai vidutiniškai kasdien pakeičia apie 2 tūkst. senųjų elektros skaitiklių į išmaniuosius.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas