Europoje – smūgis didžiausioms rinkoje technologijų kompanijoms: naujų taisykles pajaus „Google“ bei daugybė kitų milžinių

Europos Komisija savo pranešime rašė, kad priėmė pirmuosius sprendimus pagal Skaitmeninių paslaugų įstatymą (DSA). Ji paskyrė 17 labai didelių interneto platformų (VLOP) ir 2 labai dideles interneto paieškos sistemas (VLOSE), kurios per mėnesį pasiekia ne mažiau kaip 45 mln. aktyvių naudotojų.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Europoje – smūgis didžiausioms rinkoje technologijų kompanijoms: naujų taisykles pajaus „Google“ bei daugybė kitų milžinių

Didžiausią poveikį patyrė „Google“, kurios paieškos sistema, „Play“, „Maps“, „Shopping“ ir „YouTube“ yra įtrauktos į sąrašą. Jame taip pat yra „Meta“ „Facebook“ ir „Instagram“, „Alibaba Express“, „Amazon“, „Apple App Store“, „Booking.com“, „LinkedIn“, „Pinterest“, „Snapchat“, „TikTok“, „Twitter“, „Wikipedia“, „Bing“ ir Vokietijos internetinė parduotuvė „Zalando“.

Įmonės turi keturis mėnesius įsipareigojimams įvykdyti. Taisyklėse numatyta, kad naudotojams turi būti pateikiama informacija apie tai, kodėl jiems rekomenduojama tam tikra informacija, ir suteikiama teisė atsisakyti rekomendacijų sistemos. Platformoms taip pat draudžiama rodyti reklamą naudotojui remiantis jo neskelbtina informacija, pavyzdžiui, etnine kilme, politinėmis pažiūromis ar seksualine orientacija.

Joms taip pat draudžiama kurti vaikų profilius reklamos nukreipimo tikslais, be to, turi būti užtikrinta jaunesnių žmonių apsauga. Taip pat, platformos turi sudaryti sąlygas naudotojams lengvai pranešti apie neteisėtą turinį.

Paskirtos įmonės iki rugpjūčio 25 d. turi pateikti pirmąjį metinį rizikos vertinimą. Jų rizikos mažinimo planus tikrins ir prižiūrės nepriklausomas Komisijos auditas.

„Platformos turės nustatyti, analizuoti ir mažinti įvairią sisteminę riziką, pradedant nuo to, kaip jų paslaugose gali būti stiprinamas neteisėtas turinys ir dezinformacija, ir baigiant poveikiu saviraiškos laisvei ir žiniasklaidos laisvei“, – rašė EK. „Taip pat turi būti įvertinta ir sumažinta konkreti rizika, susijusi su smurtu dėl lyties internete ir nepilnamečių apsauga internete bei jų psichikos sveikata.“

Dienraštis „The Guardian“ rašo, kad „Twitter“ ne kartą buvo įspėtas, jog nėra pasirengęs laikytis naujųjų taisyklių ir rizikuoja gauti 6 proc. pasaulinės apyvartos dydžio baudą arba net laikinai sustabdyti paslaugos teikimą. Nuo tada, kai Elon Musk perėmė bendrovės valdymą, iš jos atleista apie 6 000 žmonių, todėl joje liko apie 1 500 darbuotojų, kurių, kaip daugelis baiminasi, nepakanka DSA reikalavimams įvykdyti.

ES vidaus rinkos komisaras Thierry Bretonas anksčiau sakė, kad „Twitter“ turi padidinti savo pastangas, kad „atitiktų reikalavimus“.

T.Bretonas taip pat sakė, kad „TikTok“ leis Europos Komisijos pareigūnams atlikti jos sistemų „testavimą nepalankiausiomis sąlygomis“, kad įsitikintų, jog jos atitinka DSA reikalavimus.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas