Gilios techninės žinios – inovatyvumo katalizatorius ar stabdis?

Pranešimas spaudai

2024-05-09, 19:54

0 komentarų

Akademinės bendruomenės, verslas ir valstybinės institucijos vis dažniau apjungia pajėgas ieškodami galimybių kartu plėtoti naujoves pažangių skaitmeninių technologijų srityje. Vykdomuose projektuose, bendradarbiauja skirtingų sričių atstovai su skirtingomis žiniomis ir įgūdžiais, siekdami išspręsti partnerių pasiūlytus iššūkius, pasiūlyti naujų idėjų ar technologijų taikymo galimybių.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Gilios techninės žinios – inovatyvumo katalizatorius ar stabdis?

Vienas iš tokių tarptautiniu mastu vykdomų projektų - balandžio 27 dieną Vilniaus Gedimino technikos universitete (VILNIUS TECH) ir Katalonijos politechnikos universitete (BarselonaTech) surengtas pirmasis MERIThON ideatonas.

Projekte buvo iškelti 25 iššūkiai skirtingose srityse, skirti kurti sprendimus, atitinkančius įvairius pramonės šakų, visuomenės ir atskirų žmonių poreikius. Renginio metu pateiktos naujos idėjos ir spendimai atskleidė ne tik dalyvių kūrybiškumą, tačiau parodė ir aiškią tendenciją – gebėjimas rasti sprendimus net ir itin specifiškose srityse, ne visuomet remiasi giliomis techninėmis žiniomis. Pasiūlyti geriausi sprendimai verslui buvo kūrybiški ir nestandartiniai bei atskleidė potencialą dalyvių, kurie neturėjo specifinių techninių žinių, tačiau į klausimą pažvelgė neįprastu kampu.

Tarp renginiui pasiūlytų iššūkių, visų dalyvių nuomone geriausiu buvo pripažintas Everwest Group pasiūlyta užduotis. Šis iššūkis ragino sukurti idėją sprendimui, galinčiam automatizuoti sandorio šalių ir prekių kodų patikrinimo dėl sankcijų taikymo procesą. Nugalėtoja Everwest Group iššūkyje išrinkta komanda „Imlitex Holdings“. Šios komandos atstovai pasiūlė automatinio duomenų surinkimo iš skirtingų duomenų šaltinių idėją, šių duomenų integravimą į vartotojų valdymo sistemą.

„Neįtikėtina, kaip dalyviai, kurie tiesiogiai nėra susidūrę su šia tema, gebėjo rasti aktualų sprendimą, pasitelkę vaizduotę ir kūrybiškumą. Nepaisant to, kad mūsų organizacijoje dirba itin patyrę savo srities profesionalai, kasdien spręsdami iškilusius mes susikuriame tam tikrus rėmus, kurie riboja mūsų kūrybiškumą, todėl tokie projektai, kai turime galimybę pakviesti jaunus ir neribotai mąstančius protus, yra itin vertingi. Džiaugiamės galėdami dalyvauti tokiuose renginiuose ir tikime, kad akademinės bendruomenės ir verslo sinergija gali sukurti didelę vertę tiek verslui, tiek jauniems specialistams, kuriems svarbu įgyti praktinių žinių.“ – po renginio mintimis dalinosi Everwest Group Informacinių technologijų vadovas Paulius Mantulovas.

Kūrybinės galios be itin didelių specifinių žinių idėją įrodė inovatyviausio prizo laimėtojai – 2 kurso VILNIUS TECH bakalauro studentai. Jie į MERIThON atėjo kaip tylieji klausytojai, norėdami tik susipažinti su kitų dalyvių siūlomomis idėjomis. Tačiau studentai pasiryžo ir patys ėmėsi Exacaster iškelto iššūkio, laukiančio sprendimo kaip galima tiksliau nustatyti potencialiausias namų interneto paslaugos diegimo lokacijas, pagal viešai prieinamus duomenis, jų analizę.

Inovatyviausio sprendimo nominacijoje nebuvo būtinas gilus techninio išpildymo išmanymas. Tuo tarpu brandžiausio sprendimo nominacijoje didžiausias dėmesys buvo skiriamas ne tik pačiai idėjai, bet ir apgalvotam jos įgyvendinimui. Todėl čia geriausiai pasirodė gilesnį išsilavinimą turinti komanda „VULNX“. Ši komanda ėmėsi NOD Baltic – Oficialaus ESET atstovo Lietuvoje iššūkio ir pasiūlė dirbtinio intelekto pagrindu veikiančio, į kontekstą atsižvelgiančio vidinių sistemų pažeidžiamumo skanerio idėją. Turima patirtis šiems dalyviams leido ne tik pasiūlyti bendrą idėja, bet ir išbandyti atskirų jos dalių galimus įgyvendinimo sprendimus.

Techninės informacinių sistemų architektūros žinios buvo reikalingos ir Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) iššūkį laimėjusiai komandai „CSI Vilnius“. Nors ši komanda buvo sudaryta iš vieno žmogaus, bet įrodė, kad ir vienas žmogus, turintis reikiamas bazines žinias ir kūrybiškumą, gali pasiūlyti naujus ir pagrįstus sprendimus.

Ispanijoje geriausiai iššūkių sprendime pasirodė dalyviai, pasiūlę mokymo įstaigoms ir studentams aktualų iššūkio sprendimą – kaip kuo greičiau nustatyti galimus studentų aktyvumo nukrypimus ir stebėti jų nepažangumo riziką. Šis iššūkis buvo aktualus ne tik aukštosioms mokykloms, bet ir patiems iššūkį sprendusiems dalyviams, studentams. Būtent dėl to jie labai detaliai išanalizavo esamus sprendimus, juose pastebimus teigiamus ir neigiamus elementus bei pasiūlė kaip šie sprendimai galėtų būti patobulinti, siekiant didesnio tikslumo ir panaudojamumo.

Iš viso MERIThON renginyje buvo pristatyta 12 naujų idėjų iškeltiems iššūkiams. „Tikime, kad dalis renginio metu išgrynintų idėjų tikrai bus įgyvendintos. Tam įvykti padės partnerių rengiami akseleratoriai idėjų turinčioms komandoms, dalį idėjų jau ėmėsi įgyvendinti dalyvių, universiteto ir iššūkių siūlytojų jungtinės komandos. Tuo tarpu iššūkiai, kuriems idėjos kol kas nebuvo pasiūlytos, nebus pamiršti. Jie bus sprendžiami naujai sukurtų magistro studijų programų studentų, kaip kursiniai ar baigiamieji darbai. Taip tikimės nenuvilti visų 18 išš9kių siūlytoju ir galiausiai padėti rasti kelią ne tik iki išgrynintos idėjos, bet ir iki išbaigto sprendimo“ – teikia viena iš renginio organizatorių, VILNIUS TECH profesorė Simona Ramanauskaitė.

Nėra abejonių, kad gilusis technologijų išmanymas ir aukštasis išsilavinimas suteikia tam tikrą pranašumą, ypač kai kalbama apie sudėtingas technologijas ar specializuotas sritis. Tačiau būtent įvairių nors ir ne būtinai gilių žinių ir įgūdžių derinys dažnai virsta tikru inovacijų katalizatoriumi. Kūrybingumas ir inovatyvumas gali būti skatinami ir be gilaus technologinio žinojimo, nes kartais būtent neįprastos perspektyvos ir vaizduotė leidžia rasti genialius sprendimus.

Taigi, nors gilusis išmanymas ir aukštasis išsilavinimas gali suteikti pranašumą, tai nėra būtina sąlyga kurti inovatyvias idėjas. Ideatonai ir panašūs renginiai atskleidžia, kad svarbiausia yra įvairių žinių ir įgūdžių derinys bei gebėjimas žvilgtelti į problemą iš skirtingų kampų. Tai suteikia galimybę kurti išskirtinius sprendimus ir prasmingai prisidėti prie verslo ir visuomenės plėtros.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas