Išmani technologija, kuri turėtų sudominti visus verslo atstovus: sprendimas, kuris gali sumažinti elektros sąskaitas net iki 30%

Augančios energijos kainos Lietuvoje ir visoje Europoje kelia rimtą grėsmę pramonės ir daugybės kitų verslo šakų konkurencingumui, o kai kurių – net išlikimui. Kol vyriausybės svarsto kompensacinius mechanizmus ir kalba apie būtinybę reformuoti Europos energetikos sistemą, verslams nedelsiant reikia atsakymo į klausimą, kaip sumažinti elektros sąskaitas ir išgyventi sunkią žiemą bei visus 2023 m.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Išmani technologija, kuri turėtų sudominti visus verslo atstovus: sprendimas, kuris gali sumažinti elektros sąskaitas net iki 30%

„Įmonės, kurių didelę sąnaudų dalį sudaro elektros energija, gali savo sąskaitas sumažinti apie 20 –30 %, pasitelkusios išmaniąsias energijos paklausos valdymo technologijas. Tai paprastas, greitas ir prieinamas būdas nereikalaujantis nei investicijų, nei ilgų biurokratinių procedūrų. Be to, įmonės, tapusios elektros balansavimo rinkos dalyvėmis, gali uždirbti papildomų pajamų parduodamos laisvus energijos pajėgumus“, – sako Karolis Kiguolis, didžiausio Baltijos šalyse energijos paklausos telkėjo „Fusebox“ partneris Lietuvoje.

Technologija, už kurios naudojimą galima gauti pajamų

Elektros energijos balansavimas, kuomet vartotojui „Litgrid“ moka už sumažintą elektros suvartojimą piko valandomis – tai dar gana nauja paslauga Lietuvos energetikos rinkoje. Didžiulį potencialą turinčios elektros energijos paklausos valdymo technologijos pasaulyje jau naudojamos beveik du dešimtmečius.

„Fusebox“ sukurtas lankstumo valdymo sprendimas yra paremtas debesų kompiuterija, galintis realiuoju laiku sekti ir nedelsiant reaguoti į pokyčius elektros rinkoje: išaugusią elektros kainą ar energijos paklausą. Piko metu programinė įranga automatiškai išjungia arba trumpam sumažina tokių prietaisų, kaip šilumos siurbliai ir oro kondicionavimo įrenginiai, apkrovą. Esant energijos pertekliui rinkoje, jos vartojimo režimas padidinamas. Toks energijos balansavimo mechanizmas, pasak K.Kiguolio, netrikdo verslo procesų, o jo poveikio vartotojai net nepajunta.

Į kliento automatikos sistemą įdiegta „Fusebox“ programinė įranga leidžia matyti ne tik išsamius energijos vartojimo duomenis, bet ir uždirbtas pajamas dalyvaujant balansavimo rinkoje. Šios technologijos įdiegimas įmonėms nieko nekainuoja ir nereikalauja investicijų į papildomą įrangą.

Milijoną kartų išbandytas sprendimas

„Fusebox“ sprendimas padeda taupyti lėšas ir energiją beveik visuose verslo sektoriuose. Elektros energijos balansavime dalyvauti ir iš to gauti pajamų gali bet kuri įmonė nepriklausomai nuo veiklos pobūdžio. Tai gali būti ir prekybos ar verslo centras, ir gamyba ar prekyba užsiimanti įmonė. K.Kiguolio teigimu, ypač dideles balansavimo lankstumo galimybes turi šaldymo sandėliai, daug elektros naudojančios pramonės įmonės. „Fusebox“ technologija jau naudojasi stambiausios Baltijos šalių įmonės, prekybos tinklai.

„Šis sprendimas energijos vartojimą mūsų klientams optimizavo milijonus kartų ir taip sumažino sąskaitas už elektrą. Kai kurių įmonių sutaupyti kaštai energijai tapo itin įspūdingi. Pavyzdžiui, AS Kunda Nordic Tsement, viena didžiausių cemento gamintojų Baltijos šalyse, paklausos valdymo technologijos dėka sumažino elektros suvartojimą 150 MWh per metus. Tai leido bendrovei sumažinti ir CO2 emisiją net 75 tonomis. Atlygis įmonei už lankstumą šiandieninėmis kainomis siekia apie 25 000 eurų“, – sako K.Kiguolis.

Kiekvienos įmonės iš balansavimo gaunama nauda ir lankstumas gali būti paskaičiuotas įvertinus jos naudojamą įrangą, infrastruktūrą ir sunaudojamos elektros energijos kiekį. Skaičiuojama, kad 1 MW lankstumo per 5 metus gali įmonei atnešti iki 2,5 mln. eurų pajamų.

„Pavyzdžiui, mažmeninės prekybos tinklas, kurio elektros sistemos lankstumo galimybės siekia apie 3 MW, per penkerius metus gali gauti apie 7,5 mln eurų papildomų pajamų. Jei toks tinklas dalyvautų balansavime 3 Baltijos šalyse, jo sutaupytos lėšos galėtų pasiekti 22,5 mln. eurų per 5 metus“, – skaičiuoja „Fusebox“ atstovas.

„Fusebox“ ekspertų skaičiavimu, Baltijos šalių rinkos lankstumo galimybės per metus siekia apie 30 mln. eurų – tokia suma kasmet gali sugrįžti elektros balansavime dalyvaujančioms įmonėms.

Energetikos technologijų startuolis „Fusebox“, įkurtas 2014 m., yra pirmasis nepriklausomas paklausos telkėjas Baltijos regione. Įmonė lankstaus energijos valdymo paslaugą teikia 9 rinkose.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas