Įvykiai šalyje nustebino net ir ESO specialistus: praėjusios savaitės situacija daugeliui sukėlė tikrą galvos skausmą

Pranešimas spaudai

2024-05-05, 10:54

2 komentarai (-ų)

Pavasarinis snygis praėjusią savaitę šiaurės Lietuvoje sutrikdė elektros tiekimą dešimtis tūkstančių žmonių, kuriems į pagalbą skubėjo ir du Biržų rajono „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) ilgamečiai darbuotojai Steponas Vakalas ir Valentinas Vasiliauskas.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Įvykiai šalyje nustebino net ir ESO specialistus: praėjusios savaitės situacija daugeliui sukėlė tikrą galvos skausmą

Nors įpusėjus pavasariui matyti krentantį sniegą kiek neįprasta, Panevėžio, Utenos, Biržų, Molėtų, Ukmergės ir kituose šiaurės Lietuvos rajonuose iškritęs gausus sniegas laužė medžius, kurie krisdami pažeidė tinklą virš 500 kartų – didžioji dalis jų kilo dėl nuvirtusių medžių ir šakų.

Pasak ilgamečių ESO darbuotojų S. Vakalo ir V. Vasiliausko, ši neeilinė situacija juos kaip reikiant nustebino ir pareikalavo nemažai jėgų tvarkant sniego padarytą žalą: dirvožemis buvo toks šlapias, kad kai kur negalėjome nei privažiuoti, nei prieiti prie elektros linijų, daugybę kelių užvertė medžiai, kuriuos supjauti šį kartą taip pat užtruko.

Gedimų vyko šalinti ir poilsio dieną

Operatyvinio valdymo II komandos technikas S. Vakalas ESO dirba jau virš 30 metų. Visuomet, kai įvyksta audros ar kitos stichijos, jis vyksta atstatinėti elektros tiekimą tiek gyventojams, tiek verslams ir ateina į pagalbą net poilsio dieną. Steponas ir šį kartą, tik prasidėjus snygio padarinių šalinimui, prisidėjo prie kolegų, kad kuo greičiau atstatytų elektros tiekimą ESO klientams.

Pats Steponas pasakoja, jog per savo ilgametę darbo patirtį ne kartą teko dirbti ekstremaliomis sąlygomis, tačiau pirmą kartą susidūrė su atveju, kuomet elektros linijos atramos buvo apsemtos vandens.

„Turėjome pašalinti apie 20–30 lūžusių ir ant elektros linijos užvirtusių medžių, prie linijos nei privažiuoti, nei prieiti nebuvo įmanoma, nes aplink vien melioracijos grioviai, o visi stulpai pelkėje. Norint sutvarkyti gedimą, teko iki ant linijos nuvirtusio medžio eiti ir po 3km pėsčiomis su visa įranga“, – darbo ypatumais dalinasi ESO technikas S. Vakalas.

Jo kolega, Biržų rajone dirbantis ESO technikas V. Vasiliauskas, pasakoja, jog ši stichija ir jos padariniai buvo vieni sudėtingiausių, nors bendrovėje jau dirba 44-erius metus.

„Audrų verčiami, nulaužiami medžiai dažnai tinklui pridaro daug žalos, nes jie krisdami nutraukia laidus, išverčia elektros atramas, tad mums tai ne naujiena. Bet šį kartą darbo sąlygos buvo gerokai sudėtingesnės: aplink buvo labai šlapia, sunku privažiuoti prie elektros linijų, kelius blokavo nulinkę ar nulūžę medžiai, o darbus dar apsunkino ir smarkus lietus“, – sako ESO operatyvinio valdymo komandos technikas V. Vasiliauskas.

Pasak ESO technikų, nors sąlygos tvarkant elektros linijas buvo visuomet nėra paprastos, šį kartą reikėjo daugiau kantrybės ir žinių, nes dirbti teko naktį pliaupiant lietui.

„Važiavom tvarkyti elektros linijų naktį į mišką, kur ir šiaip sunku kažką įžiūrėti, o čia dar lietus, reikia skubėti. Su kolegom sutarėm realiai vertinti situaciją ir visus įmanomus remonto darbus atlikti iki vidurnakčio. Jeigu nespėjam, sutarę su vadovais, jungiam generatorius. Šita taisykle ir vadovavomės, nes norėjom kuo greičiau žmonėms atstatyti elektros tiekimą“, – sako V. Vasiliauskas.

Pavasarinis sniegas laužė medžius ir gadino oro linijas

ESO duomenimis, elektros tiekimas Panevėžio ir Utenos apskritims praėjusią savaitę sutriko 85 tūkst. klientų iš kurių daugiau nei 25tūkst. elektra buvo atstatyta greičiau nei per 3 minutes. Gedimams šalinti ESO pasitelkė 170 operatyvinių komandų.

„Dėl iškritusio šlapio ir sunkaus sniego neatlaikė ką tik sužaliavę medžiai, kurie krito ant linijų ir nutraukė elektros tiekimą gyventojams. Snygis ir nulūžę medžiai daug žalos padarė ir tinklui, ir gyventojams. Trečdaliui klientų elektros energijos tiekimą atstatėme greičiau nei per tris minutes. Tai vienas didžiausių automatizuoto tinklo privalumų. Likusius gedimus operatyvinės komandos šalino dieną ir naktį“, – sako ESO atstovė ryšiams su visuomene Rasa Juodkienė.

Šalinant gedimus aukštos įtampos tinkle, kad gyventojai pajaustų kuo mažiau nepatogumų, kur įmanoma buvo statomi generatoriai – taip laikinai atkuriamas elektros energijos tiekimas. Dėl itin nepalankių oro buvo apsunkintas pažeistų elektros linijų tikrinimas, tad tam ESO pasitelkė Valstybės sienos apsaugos tarnybos Aviacijos valdybos sraigtasparnį. Pastarąjį pilotuojanti įgula padėjo greičiau užfiksuoti gedimų vietas ir perduoti informaciją operatyvinėms komandoms.

2 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas