Lietuvoje ir vėl kyla elektros kainos: gegužę tenka mokėti daugiau nei anksčiau, tačiau ne viskas taip ir blogai

Du pavasario mėnesius kritusi elektros rinkos kaina vis dar yra seniai nematytose žemumose ir išlieka mažiausia nuo 2021-ųjų gegužės, tačiau pirmąjį gegužės dešimtadienį elektros energija Nord Pool biržoje brango.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Lietuvoje ir vėl kyla elektros kainos: gegužę tenka mokėti daugiau nei anksčiau, tačiau ne viskas taip ir blogai

Vidutinė elektros energijos kaina biržoje gegužės 1–9 d. buvo 0,079 Eur/kWh be PVM, t. y. 18 proc. didesnė už balandžio mėnesio vidutinę kainą.

Kaip jau skelbė Lietuvos energetikos agentūra, balandį vidutinė didmeninė elektros energijos mėnesio kaina Nord Pool biržoje siekė 0,067 Eur/kWh be PVM ir buvo 24 proc. mažesnė už vidutinę kovo mėnesio biržos kainą, kuri sudarė 0,089 Eur/kWh be PVM.

Elektros kainų tendencijos biržoje ir Lietuvos Seimo sprendimai daro įtaką nepriklausomų elektros tiekėjų kainoms. Kaip žinoma, nepriklausomi elektros tiekėjai nuo liepos 1 d. galės vienašališkai pakeisti sutarties sąlygas, mažindami fiksuotų planų kainas vartotojams.

Šiuo metu, palyginti su ankstesne savaite, planų su fiksuota elektros energijas kaina tarifus pakeitė du nepriklausomi teikėjai. „Enefit“ vietoj 36 mėn. kainos fiksavimo laikotarpio dabar siūlo 24 mėn. fiksavimo laikotarpį ir naujų planų kainos yra 29–30 proc. didesnės. „Ignitis“ kainas sumažino 2 proc., o „Elektrum Lietuva“ kainų vartotojams nekeitė.

Visų trijų tiekėjų siūlomos fiksuotos elektros energijos kainos planų tarifai yra 0,18–0,34 Eur/kWh (dviejų laiko zonų) ir 0,25–0,33 Eur/kWh (vienos laiko zonos).

Planų su fiksuota elektros energijos kaina (24 mėn. ir 36 mėn.) 1 kWh vidutinė kaina siekė 0,268 Eur/kWh (dvi laiko zonos) ir 0,277 Eur/kWh (viena laiko zona).

Nuo šių metų pradžios nepriklausomų elektros energijos tiekėjų 24–36 mėn. fiksuotos kainos planų 1 kWh kaina jau sumažėjo 12–40 procentų. „Ignitis“ šiais metais kainas sumažino vidutiniškai 0,17 Eur/kWh, „Elektrum Lietuva“ – 0,12 Eur/kWh.

Šiuo metu 12 mėn. ir 36 mėn. kainos fiksavimo planus siūlo po vieną tiekėją (atitinkamai – „Ignitis“ ir Elektrum Lietuva“), 6 mėn. ir 24 – po du tiekėjus (atitinkamai – „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ bei „Ignitis“ ir „Enefit“).

Garantinio tiekimo kaina (planas „Standartinis“) nuo gegužės 1-osios yra 0,169 Eur/kWh (viena laiko zona), taip pat – 0,181 Eur/kWh bei 0,141 Eur/kWh (dvi laiko zonos). Tai apie 15 proc. mažiau už garantinio tiekimo kainą balandžio mėnesį.

Nepriklausomų elektros tiekėjų pasiūlymai atnaujinami ir pateikiami apskaičiuojant prognozuojamą mėnesio sąskaitą. Kainos nurodomos be valstybės taikomų kompensacijų. Ši informacija yra skirta vartotojų informavimui. Ji neskirta nepriklausomų elektros tiekėjų vertinimui, jų pasiūlymų reklamai.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

1 komentarų

Bronius

Tai nors vienas straipsnis kuriame nurodytos el.energijos kainos vadinamu nepriklausomu tiekėju . Nežinau ko jie bijo?

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas