Lietuvoje ir vėl mažėja didmeninė elektros kaina: kovą užfiksuota 9 proc. mažesnė kaina, įvardijo, kas lėmė pokytį

Pranešimas spaudai

2024-04-13, 11:59

0 komentarų

Vidutinė elektros energijos kaina Lietuvos prekybos zonoje kitos paros prekybos rinkoje (angl. dayahead) 2024 m. kovo mėn. buvo 68 Eur/MWh. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, kaina sumažėjo beveik 9 proc. 2024 m. vasario mėn. kainų vidurkis buvo 75 Eur/MWh.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Lietuvoje ir vėl mažėja didmeninė elektros kaina: kovą užfiksuota 9 proc. mažesnė kaina, įvardijo, kas lėmė pokytį

2024 m. kovą fiksuota 23 proc. žemesnė vidutinė elektros energijos kaina nei 2023 m. tą patį mėnesį, kai ji siekė 89 Eur/MWh.

2024 m. kovą, palyginti su laikotarpiu prieš krizę ‒ 2019‒2021 m. ‒ kai kovo mėnesiais vidutinė elektros energijos kaina svyravo apie 37 Eur/MWh, matyti, kad elektros energijos kaina formuojasi apie 1,8 karto aukštesnė.

Elektros energijos kainos pokyčius apžvelgiamą mėnesį lėmė šie veiksniai:

  • 2024 m. kovo mėn. (ypač pirmomis savaitėmis) išaugusi gamyba Latvijos hidroelektrinėse sumažino poreikį gaminti elektrą brangesnėmis technologijomis, pavyzdžiui, šiluminėmis, dujas naudojančiomis elektrinėmis ir padėjo palaikyti žemesnį kainų lygį Baltijos šalyse;
  • 2024 m. kovo mėnesio saulėti orai lėmė ženkliai padėjusią saulės elektrinių gamybą, kuri kartu su didele vėjo elektrinių generacija prisidėjo prie mažesnių kainų formavimosi rinkoje.

Latvijoje, taip pat Estijoje, kaip ir Lietuvoje, kovą elektros kaina siekė 68 Eur/MWh. Tuo pačiu laikotarpiu Švedijos SE4 prekybos zonoje elektros energijos kaina buvo mažesnė nei trijų Baltijos šalių regione ‒ siekė 56 Eur/MWh.

Apžvelgiamą mėnesį aukščiausia vidutinė paros kaina Lietuvoje fiksuota kovo 20 d. (trečiadienis) ‒ siekė 128 Eur/MWh, mažiausia kovo 29 d. (penktadienis) ‒ 24 Eur/MWh.

2024 m. kovo mėn. Lietuvoje, taip pat Latvijoje ir Estijoje nebuvo fiksuota valandų su neigiama valandine elektros energijos kaina. Tuo tarpu Suomijoje ir Švedijos SE4 prekybos zonoje atitinkamai buvo fiksuota po 6 valandas (kovo 1 ir 15 d.) su neigiamomis valandinės elektros energijos kainomis, kurios svyravo nuo -0,02 iki -0,11 Eur/MWh.

Apžvalga parengta pagal Litgrid AB, ENTSO‒E, EEX, GET Baltic ir Nasdaq OMX pateikiamus duomenis. Pažymėtina, kad apžvalgoje visi duomenys pateikiami Lietuvos laiku (Eastern European Summer Time (EEST)/ Eastern European Time (EET)).

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas