Mirusių atlikėjų koncertai ir pokalbis su holograma vietoje vaizdo skambučio: ar 5G holografinę fantastiką pavers realybe?

Ar nustebtumėte, jei atėjus į vadovo kabinetą į jus kreiptųsi jo holograma? O jei ant koncerto scenos pasirodytų prieš dešimtmetį mirusi Whitney Houston? Pasirodo, visa tai nebėra mokslinė fantastika, o veikiau į mūsų duris besibeldžianti holografinė ateitis.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Mirusių atlikėjų koncertai ir pokalbis su holograma vietoje vaizdo skambučio: ar 5G holografinę fantastiką pavers realybe?

Proveržis 5G ryšio plėtroje netrukus leis vakarieniauti su kitose šalyse esančiais draugais ir galimai netgi pakeis tradicinius vaizdo skambučius.

„Jei prieš beveik 50 metų „Žvaigždžių karų“ filme debiutavusi princesės Lėjos holograma tądien atrodė kaip neįgyvendinamas technologinis stebuklas, šiandien kyla klausimas, kaip per tiek laiko visa tai netapo realybe. Tiesa ta, kad teoriškai matyti hologramas galėjome dar praėjusiame dešimtmetyje, bet tam reikėjo sudėtingos įrangos ir neproporcingai didelių resursų. Visgi paskutiniais metais 5G ryšiui pasiekus kritinę ribą ir ištobulėjus vaizdo technologijoms, realaus laiko 3D transliacijos nebėra laikomos neįgyvendinamomis ir tiesiog laukia savo šanso“, – teigia „Telia“ išmaniųjų įrenginių ekspertas Simonas Tilindis.

Iš numirusiųjų prikelti atlikėjai

Pasak S. Tilindžio, kad hologramos nebėra tik įspūdingas mokslinis eksperimentas, įrodo jų debiutas scenoje. 2012 metais vykusio „Coachella“ festivalio dalyviai buvo pritrenkti, kai prie Hip-hopo grandų Dr. Dre ir Snoop Dogg scenoje prisijungė prieš 15 metų miręs 2Pac. Jo holograma kartu su minėtais atlikėjais atliko dvi dainas ir klausytojus maloniai nustebino savo tikroviškumu.

„Pasirodymo sėkmės priežastis yra tai, kad 3D vaizdas žmonėms yra kur kas paveikesnis ir sukelia daugiau emocijų, nei „plokščia“ transliacija įprastame televizoriaus ar išmaniojo telefono ekrane. Holograma leidžia tiksliau perteikti žmogaus judesius, veido raumenų susitraukimus ir kitą kūno kalbą. Galų gale, daugeliui dar nematytas trijų dimensijų efektas kur kas labiau prikausto dėmesį ir palieka giliau atmintyje įsirėžiančių įspūdžių. Nenuostabu, jog po 2Pac „prisikėlimo“ pasipylė ir kitų mirusių atlikėjų hologramų turai, įskaitant Whitney Houston, Frank Zappa ir Roy Orbison“, – aiškina pašnekovas.

Deja, ilgą laiką holografiniai vaizdai apsiribojo tik tokiu pramoginiu pritaikymu. Tai nulėmė būtinybė hologramos personažui ar į jį panašiam asmeniui įrašui ilgai filmuotis žalio ekrano fone, pasirodymo metu projekcijai naudoti brangų organinį stiklą ir sudėtingus projektorius bei patalpoje turėti pažangią apšvietimo sistemą.

Pandemijos ir 5G pastūmėti pokyčiai

„Telia“ atstovo teigimu, hologramoms savotiškai pasitarnavo koronaviruso pandemija. Uždarytos šalių sienos, atšaukti skrydžiai ir vienintelė galimybė bendrauti per kelių ar keliolikos colių ekranėlį daugelį privertė svarstyti apie tobulesnius skaitmeninio bendravimo būdus. Teigiama, jog hologramas už uždarų durų tuo laikotarpiu pradėjo naudoti įvairių kompanijų aukščiausios grandies vadovai, negalėdami atvykti į kitose šalyse esančius bendrovės filialus ir norėdami savo žinutę paveikiau perteikti ten dirbantiems darbuotojams.

Tačiau greičiausiai mažai žmonių, o ypač vadovų, norėtų gaišti laiką įrašinėdami savo kalbas specialioje studijoje ir mieliau savo žinutę perteiktų per tiesioginę transliaciją. Iki šiol tam trukdė itin didelė holografinių vaizdo failų apimtis, neleidžianti jų transliuoti internetu, bet šią problemą pradėjo veiksmingai spręsti kur kas didesnę spartą ir mažesnį vėlinimą siūlančio 5G ryšio plėtra.

„Įvairiose šalyse sparčiai vystomas ir netrukus kiekvieną Lietuvos kampelį dengsiantis penktos kartos tinklas paruošia dirvą tokiems holografinių vaizdų pritaikymams, kaip vakarienė restorane su kitoje šalyje esančio draugo holograma, nuotolinės simuliacijos ar mokymai pasitelkiant holografinį instruktoriaus atvaizdą ar tiesiog įdomesni vaizdo skambučiai. Žinoma, norėdami matyti nestringantį vaizdą neapsieisime be 3D vaizdų kompresijos algoritmų ir jų nulemtų kokybės nuostolių, bet labai didelė tikimybė, kad net ir prastesnės kokybės pažįstamo žmogaus holograma daugeliui mūsų atimtų amą“, – svarsto specialistas.

Pažanga yra, bet tobulėjimui erdvės dar daug

Deja, nepaisant kasdien gerėjančių mobiliojo ryšio galimybių, S. Tilindis atkreipia dėmesį ir į kitą svarbų hologramų aspektą – jų demonstravimui skirtus ekranus. Norint matyti holografinį vaizdą reikalingi tūriniai ekranai, kurie šiuo metu yra žmogaus ūgį lenkiančio aukščio, primena taksofono būdelę bei kainuoja ne vieną tūkstantį. Be to, net įsigijus tokią įrangą, tarp mūsų ir hologramos bus stiklinė pertvara, žiūrėjimo patirtį „grąžinanti“ prie įprasto televizoriaus ekrano.

Tam, kad hologramas matytume taip, kaip „Žvaigždžių karuose“ ar kituose mokslinės fantastikos filmuose, hologramų projektavimui reikalingos kokios nors ore sklandančios dalelės, nuo kurių galėtų atsispindėti specialaus lazerio šviesa. Kol kas tokie sprendimai nėra masiškai gaminami, nors įvairių tai tiriančių bandymų netrūksta.

„Šiuo metu hologramos yra maždaug ten, kur prieš 30 metų buvo liečiami ekranai. Tam tikra technologinė pažanga jau padaryta, netgi galima išbandyti įvairius prototipus, tačiau praktinio pritaikymo grafoje turime tik labai nišinius scenarijus ir daugybę vizijų. Manau, jog 5G holografiniam vaizdui duos didelę paspirtį, tačiau iki holografinių vaizdo skambučių įsitvirtinimo dar turės praeiti bent vienas dešimtmetis“, – prognozuoja „Telia“ išmaniųjų įrenginių ekspertas.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas