Pamatykite tai: pirmasis „Neuralink“ smegenų implanto pacientas demonstruoja kaip žaidžia šachmatais kompiuteriu

Mokslotaskas.lt

2024-03-23, 20:00

0 komentarų

Šių metų sausį pirmajam paralyžiuotam savanoriui buvo atlikta operacija, kurios metu į kaukolę buvo įdėtas „Neuralink“ implantas, leidžiantis jam išmokti mintimis valdyti nešiojamojo kompiuterio žymeklį. Šią savaitę bendrovė paskelbė vaizdo įrašą, kuriame rodomi nauji savanorio fiziniai gebėjimai po operacijos.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Pamatykite tai: pirmasis „Neuralink“ smegenų implanto pacientas demonstruoja kaip žaidžia šachmatais kompiuteriu

Per transliaciją, kurią „Neuralink“ kaip ir buvo galima nuspėti, surengė Elono Musko X platformoje, bendrovės atstovas supažindino auditoriją su 29 metų Nolandu Arbaugh, kuris būdamas aštuonerių metų patyrė nugaros smegenų traumą ir prarado visų keturių galūnių judrumą.

Kaip paaiškino pats specialioje kėdėje sėdintis pacientas, jis negali judinti rankų ir kojų, taip pat nejaučia nieko žemiau pečių. Tuo pat metu pats savanoris laidos metu buvo puikios nuotaikos, daug šypsojosi ir juokavo. Pasak jo, implantacijos operacija buvo labai lengva ir jau kitą dieną jis buvo išrašytas iš ligoninės.

Po tam tikrų mokymų ir įrangos sureguliavimo jis išmoko mintimis valdyti kursorių nešiojamojo kompiuterio ekrane, o pirmosiomis dienomis tokios galimybės atsiradimas jį taip emociškai sujaudino, kad jis atsibusdavo šeštą valandą ryto ir nekantriai laukdavo, kada galės prieiti prie savo nešiojamojo kompiuterio.

Išbandęs savo jėgas strateginiame žaidime „Civilizacija VI“ ir šachmatuose, Nolandas Arbou pirmenybę teikė pastariesiems, o vienu metu taip įsitraukė į juos, kad su nekantrumu laukė, kol bus įkrauta smegenų implanto baterija, kad galėtų tęsti eksperimentus.

Primename, kad implanto įkrovos pakanka kelioms valandoms nepertraukiamo darbo, vėliau ją reikia papildyti specialia pagalve su belaidžio įkrovimo funkcija. Daroma prielaida, kad serijinė versija įkraus implantą pacientui miegant.

Pirmasis pacientas, kuriam buvo implantuotas „Neuralink“ smegenų implantas, pripažino, kad bendrovės technologija nėra be trūkumų, tačiau jis įsitikinęs, kad ji yra pačioje savo kelio pradžioje ir net dabartiniame režime labai pakeitė jo gyvenimą.

Prireiks kelių mėnesių, kol JAV reguliavimo institucijos leis „Neuralink“ atlikti operacijas su kitais savanoriais, o vėliau pradėti masinę implantų gamybą ir jų diegimą.

Bendrovė teigė, kad tikisi ateityje sužinoti, kaip savo implantais atkurti prarastą regėjimą.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas