Pasauline sensacija tapęs įrankis – itin brangus malonumas: paaiškėjo, kiek maždaug kainuoja jį išlaikyti, išleidžiama suma privers išsižioti

Lukas Snarskis

2023-04-23, 09:29

1 komentaras

Vienu pagrindinių diskusijų objektu pastaruoju metu virtęs paieškos variklis „ChatGPT“ akimirksniu sukuria sklandų, jei pageidaujama – net ir rimuotą tekstą, kurį sunku atskirti nuo parašyto žmogaus. Tačiau šis įrankis yra ne tik geriamas, bet ir susilaukia nemažai kritikos.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Pasauline sensacija tapęs įrankis – itin brangus malonumas: paaiškėjo, kiek maždaug kainuoja jį išlaikyti, išleidžiama suma privers išsižioti

Nuo pat pirmos dienos, „ChatGPT“ sulaukė tiek gerų, tiek blogų atsiliepimų, o kai kur šis įrankis netgi buvo uždraustas. Tačiau ar kada nors susimąstėte, kiek pinigų reikia tokio masto pažangiam dirbtinio intelekto valdomam robotui paleisti? Tyrimų įmonė „SemiAnalysis“ atliko skaičiavimus, kurie nustebins daugelį.

Įmonės skaičiavimais, „ChatGPT“ išlaikymas per dieną kainuoja maždaug 700 tūkst. JAV dolerių, kas yra maždaug 630 tūkst. eurų. Tai reiškia, kad viena užklausa kūrėjams kainuoja maždaug 32 euro centus. Didžiąją dalį išlaidų sudaro dirbtinio intelekto sistemoms paleisti reikalinga aparatinės įrangos infrastruktūra.

„Dėl kelių nežinomų kintamųjų įvertinti tikslias „ChatGPT“ išlaidas yra sudėtinga. Sukūrėme sąnaudų modelį, pagal kurį šis pokalbių roboto veikimas per dieną kainuoja 694 444 JAV dolerius. Šią sumą sudaro skaičiavimo aparatinės įrangos sąnaudos. „OpenAI“ reikia ~3 617 HGX A100 serverių (28 936 GPU), kad galėtų aptarnauti „Chat GPT“, - teigiama „SemiAnalysis“ pranešime.

„ChatGPT“ yra viena sparčiausiai augančių technologijų, kuri sausio mėnesį, praėjus vos dviem mėnesiams nuo jos išleidimo, surinko daugiau nei 100 mln. aktyvių naudotojų. Palyginimui, „TikTok“ prireikė devynių mėnesių, o „Instagram“ – net 2,5 metų, kad pasiektų tą pačią aktyvių vartotojų ribą.

Vyriausiasis „SemiAnalysis“ analitikas Dylanas Patelis pažymi, kad šis pirminis vertinimas pagrįstas „GPT-3“, o naujesnio modelio „GPT-4“ eksploatavimas gali būti dar brangesnis. Anot „SemiAnalysis“, jei „ChatGPT“ pokalbių robotas būtų naudojamas dabartinei „Google“ paieškos sistemai, vien LLM išvedimo sąnaudos iš bendrovės pelno atimtų maždaug 32 mlrd. eurų.

Priminsime, jog „ChatGPT“ pasauline sensacija tapo per kelis mėnesius. Dar praėjusį lapkritį apie jį žinojo tik technologijų entuziastai, o jau šių metų vasarį į jo interneto svetainę suplūdo dešimtys milijonų žmonių, norinčių įsitikinti sistemos veikimu ar tiesiog pažaisti su iki šiol nematytu įrankiu, kurio generuojami sklandūs atsakymai į įvairiausius klausimus kėlė susižavėjimą, nuostabą, o kai kam ir pagarbią baimę.

1 komentarų

Xx

Kiek turi buti vienisas zmogus, kuris noretu kalbetis silu kompiuteriu.. kai kam si sistema pasiule nusizudyti, kad sumazintu CO2..italai nori aplamai uzdrausti sia programa..pradeda nusibot sitos kompiuterines robotu AI nesamones

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas