Seime priimti pakeitimai, kuriuos daugelis pasitiks plojimais: tai gali reikšti, kad už elektrą mokėsime mažiau nei anksčiau, sužinokite, kas keičiasi

Pranešimas spaudai

2024-06-27, 07:54

0 komentarų

Seimas nusprendė sudaryti galimybę Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) lanksčiau ir dažniau keisti visuomeninę elektros, gamtinių dujų bei centralizuotai tiekiamų suskystintų naftos dujų kainas buitiniams vartotojams.

Užsiregistruokite „Temu“ ir gaukite 30% nuolaidą pirmam užsakymui ir specialius kuponus – spauskite čia.
Seime priimti pakeitimai, kuriuos daugelis pasitiks plojimais: tai gali reikšti, kad už elektrą mokėsime mažiau nei anksčiau, sužinokite, kas keičiasi

Seimas priėmė tai numatančias Elektros energetikos, Energetikos bei Gamtinių dujų įstatymų pataisas (projektai Nr. XIVP-3731(2), Nr. XIVP-3732(2), Nr. XIVP-3733(2).

Dėl didelių svyravimų energijos išteklių rinkose visuomeninės elektros, gamtinių dujų ir centralizuotai tiekiamų suskystintų naftos dujų kainos galės būti perskaičiuojamos kartą per tris mėnesius. Energetikos įmonėms nepateikus pasiūlymų perskaičiuoti energijos produktų kainas ir tarifus buitiniams vartotojams, VERT turės galimybę perskaičiuoti kainas vienašališkai.

Pagal priimtas naujas nuostatas, kainas reiks perskaičiuoti, kai skirtumas tarp prognozuojamų energijos išteklių įsigijimo kainų ir faktinių energijos išteklių įsigijimo kainų bus 20 proc. ar didesnis, elektros energijos atveju – 40 proc. ar didesnis.

Kaip pažymi šios iniciatyvos rengėjai, šie pokyčiai suteiks galimybę greičiau reaguoti į mažėjančias energijos produktų kainas rinkose ir sukurs naudą buitiniams vartotojams. „Galimybė atlikti neeilinį kainų perskaičiavimą leistų išvengti situacijų, kai susidaro reikšmingi reguliuojamų sąnaudų nuokrypiai ir buitinių vartotojų įsiskolinimų didėjimų už energetikos produktų tiekimą“, − tvirtinama projektų aiškinamajame rašte.

Iki šiol visuomeninės elektros energijos ir gamtinių dujų tarifai buitiniams vartotojams peržiūrimi kas pusę metų, centralizuotai tiekiamų suskystintų naftos dujų kainos perskaičiuojamos kas metus.

Praėjusią savaitę nepriklausomų elektros energijos tiekėjų siūlomų planų tarifai padidėjo nežymiai

Praėjusią savaitę Nord Pool biržoje elektra brango. Savaitės vidutinė elektros kaina biržoje buvo 0,099 Eur/kWh be PVM – ji 36 proc. didesnė už ankstesnės savaitės vidutinę kainą, kuri siekė 0,073 Eur/kWh be PVM, ir yra trečia pagal dydį vidutinė savaitės kaina šiais metais.

Nepriklausomų tiekėjų siūlomų fiksuotos kainos planų tarifai per savaitę vidutiniškai padidėjo 0,4–0,8 procento. Gegužės mėnesio vidutinė elektros energijos kaina biržoje yra 0,076 Eur/kWh be PVM – tai 27 proc. daugiau už balandžio mėnesio vidutinę kainą, kuri sudarė 0,060 Eur/kWh be PVM.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas