Seime žengtas svarbus žingsnis: atspindi ne tik Seimo siekį modernizuoti savo darbą, bet ir įtvirtina naujus atsakomybės standartus kiekvienam Seimo nariui

Pranešimas spaudai

2024-09-16, 12:59

0 komentarų

Ketvirtadienį Seime žengtas svarbus žingsnis – pateiktas Seimo statuto „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo statuto Nr. I-399 9 straipsnio pakeitimo“ projektas.

„Aliexpress“ įsibėgėjo išpardavimų maratonas – spauskite čia ir įsigykite populiariausias prekes už rekordiškai žemą kainą
Seime žengtas svarbus žingsnis: atspindi ne tik Seimo siekį modernizuoti savo darbą, bet ir įtvirtina naujus atsakomybės standartus kiekvienam Seimo nariui

Šis projektas atspindi ne tik Seimo siekį modernizuoti savo darbą, bet ir įtvirtina naujus atsakomybės standartus kiekvienam Seimo nariui, naudojant pažangiausias technologijas, įskaitant dirbtinį intelektą (DI).

„Tai ne tik techninis projektas, bet ir rimtas politinis įsipareigojimas: kiekvienas Seimo narys nuo šiol privalės asmeniškai atsakyti už DI ir kitų inovacijų naudojimą savo veikloje“, – pristatydama projektą pabrėžė Rasa Petrauskienė, Seimo Ateities komiteto DI darbo grupės, parengusios šias esmines Statuto pataisas, pirmininkė.

Seimas jau pavasario sesijoje parodė savo ryžtą atsakingai žengti į DI amžių – priimta rezoliucija „Dėl dirbtinio intelekto technologijų naudojimo viešajame sektoriuje principų“.

Šia rezoliucija buvo pabrėžta, kad DI naudojimas viešajame sektoriuje turi būti grindžiamas atsakomybės, skaidrumo, sąžiningumo ir pagarbos žmogaus teisėms principais. Šis dokumentas paruošė dirvą šiuolaikiniams sprendimams Seime, kurie užtikrins, kad DI naudojimas bus griežtai kontroliuojamas ir tarnaujantis visuomenei.

„Seimas aiškiai suvokia, kad DI kelia ir galimybių, ir grėsmių. Ši pataisa ne tik leidžia naudoti DI, bet ir įpareigoja kiekvieną Seimo narį atsakingai prisiimti asmeninę atsakomybę. Seimo nariai nebegalės atsiriboti nuo technologijų poveikio – kiekvienas jų veiksmas bus griežtai vertinamas pagal naujus atsakomybės standartus“, – sakė Seimo Ateities komiteto DI darbo grupės pirmininkė R. Petrauskienė.

Ar Seimas pasirengęs atsakyti už technologinę pažangą?

Pavasario sesijos metu priimta rezoliucija dėl DI naudojimo viešajame sektoriuje buvo pirmasis žingsnis, o dabartinės Statuto pataisos – konkreti priemonė, įpareigojanti Seimo narius veikti atsakingai. Konstitucija ir Seimo statutas aiškiai apibrėžia Seimo narių teises ir pareigas, o ši pataisa jas dar labiau išplečia.

Seimas ne tik diegs inovacijas, bet ir privalės atsiskaityti visuomenei už jų taikymo skaidrumą ir saugumą. Tai reiškia, kad DI negali tapti manipuliacijų įrankiu, o turi būti naudojamas tik siekiant gerinti sprendimų priėmimą, skatinti efektyvumą ir tarnystę visuomenei.

Technologinė pažanga Seime: atsakomybės svarba

Šis projektas atskleidžia Seimo ryžtą ne tik modernizuoti savo darbą, bet ir stiprinti demokratijos vertybes. Technologijų diegimas turi vykti ne tik dėl efektyvumo, bet ir skaidrumo, atsakomybės bei pagarbos piliečių teisėms.

„Racionalus DI naudojimas leis priimti sprendimus greičiau, tačiau piliečių teisė gauti aiškią informaciją apie Seimo veiklą yra neliečiama. Kitaip tariant, tai daugiau nei technologinis atnaujinimas – tai pareiga išlaikyti demokratijos skaidrumą ir užtikrinti, kad naujosios technologijos nepakenktų pasitikėjimui politiniu procesu“, – mini R. Petrauskienė.

Seimo nariai turės įrodyti, kad jie gali valdyti ne tik politines diskusijas, bet ir pažangiausias technologijas, veikdami skaidriai ir atsakingai. Tokiu būdu stiprinamas ne tik demokratinis procesas, bet ir visuomenės pasitikėjimas, kad jų interesai bus apsaugoti naujajame technologijų amžiuje. Technologinė pažanga Seime taps ne tik įrankiu, bet ir nauju atsakomybės lygiu, kurio nepaisymas gali kelti grėsmę ne tik kiekvieno Seimo nario karjerai, bet ir šalies demokratiniams principams.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas