Tai oficialu: jau netrukus visus savo įrenginius galėsime įkrauti su vienu įkrovikliu

Lukas Snarskis

2022-12-09, 11:03

3 komentarai (-ų)

Europos Parlamentas (EP) dar spalio pradžioje patvirtino teisės aktą, kuris leis ES vartotojams savo elektroniniams prietaisams naudoti bendrą USB Type-C kroviklį.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Tai oficialu: jau netrukus visus savo įrenginius galėsime įkrauti su vienu įkrovikliu

Nors teisės aktas buvo patvirtintas dar prieš kelis mėnesius, tačiau nebuvo žinoma nuo kada jis įsigalioja. Šiandien paaiškėjo, jog pakeitimai pradės galioti jau nuo 2024 gruodžio 28 dienos. Nuo šios dienos, visi telefonai, nešiojami garsiakalbiai, kameros, planšetės, ausinės ir ausinukai, pelės, klaviatūros ir daugybę kitos elektronikos privalės turėti USB-C įkrovimo lizdą.

Vertėtų atkreipti dėmesį, jog teisės aktas apibūdina ir įkrovimo galimybes. Jeigu įrenginys palaiko greitesnį nei 15W įkrovimą – jis turi palaikytai „USB Power Delivery“ galimybę.

Taisyklės numato galimybę vartotojams pasirinkti naujus įrenginius be kroviklio, nes visiems mažiems ir vidutinio dydžio nešiojamiesiems elektroniniams įrenginiams įkrauti užteks vieno kroviklio. Visų greitąjį įkrovimą palaikančių įrenginių įkrovimo greitis bus vienodas. Taip ES vartotojai turėtų sutaupyti iki 250 mln. eurų per metus. Išmetami ir nenaudojami krovikliai ES kasmet sudaro 11 000 tonų elektronikos atliekų.

„Bendras kroviklis pagaliau taps realybe Europoje. Šių taisyklių laukėme daugiau nei dešimtmetį ir pagaliau dabartinę gausybę skirtingų kroviklių galime palikti praeityje. Šis ateičiai parengtas įstatymas leidžia toliau kurti novatoriškus apmokestinimo sprendimus ir bus naudingas visiems – nuo nusivylusių vartotojų iki mūsų pažeidžiamos aplinkos. Šiandien yra sunkūs laikai politikai, tačiau mes įrodėme, kad ES nepritrūko idėjų ar sprendimų, kaip pagerinti milijonų žmonių gyvenimą Europoje ir įkvėpti kitas pasaulio dalis sekti mūsų pavyzdžiu“ – dar spalį sakė EP pranešėjas Alex Agius Saliba.

Verta paminėti, jog nuo 2026-ųjų pavasario šis reikalavimas bus taikomas ir nešiojamiesiems kompiuteriams.

3 komentarų

JFK

ES jau kartą buvo ant šio grėblio- buvo visiems mikroUSB.Bet paaiškėjus, kad C jungtis technologiškai pažangesnė, tą privalomą visiems mikro pamiršo lyg jo niekad ir nebuvo...Taip bus ir šįkart. Eurobiurokratai liks su nosim, kai atsiras kažkas pažangesnio už C. Ir turint omenyje privalomumą nuo 2024, tai technologijų traukinys pervažiuos tą direktyvą.

Algimantas

Kada ta gamta išgelbės jeigu pokyčiai tokiais tempais vyksta. Juk per tą laiką bus išmesta pakroveju tūkstančiai!

Ups

Laidą keisti reikia, o ne pakrovėją. Su adaperiais, jei myli gamtą, galima išvis nieko nekeisti.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas