„Vilniaus vandenys“ skaičiuoja ženkliai išaugusias pajamas: pateikiama detali informacija, investicijoms skirta net 50 mln. eurų

Pranešimas spaudai

2024-05-08, 11:59

0 komentarų

Audituotais duomenimis, 2023 m. didžiausios šalies vandentvarkos įmonės „Vilniaus vandenys“ pajamos augo iki 59 mln. eurų ir buvo 43 proc. didesnės, palyginti su 2022 metais. Tai lėmė padidėjęs klientų skaičius ir dėl brangusių energetinių išteklių 2022 m. išaugęs tarifas, kuriuo buvo kompensuotas bendrovės patirtas nuostolis.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Vilniaus vandenys“ skaičiuoja ženkliai išaugusias pajamas: pateikiama detali informacija, investicijoms skirta net 50 mln. eurų

„Vilniaus vandenys“, kaip numatyta bendrovės strategijoje siekiant užtikrinti kokybišką paslaugų teikimą, 2023 m. investicijoms skyrė daugiau nei 50 mln. eurų. Daugiausia dėmesio skirta infrastruktūros plėtrai, energetinei nepriklausomybei, skaitmenizacijai, poveikiui aplinkai mažinti ir efektyvumui didinti.

Pardavimo pajamos iš verslo klientų segmento sudarė apie 51 proc. visų įmonės pajamų, pajamos iš privačių klientų – 45 proc., kitos pajamos – 4 proc. visų bendrovės pajamų.

Bendrovės pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimo ir amortizacijos sąnaudas (EBITDA) 2023 m. siekė 21 mln. eurų, o grynasis pelnas buvo 10,2 mln. eurų, kai 2022 m. „Vilniaus vandenų“ pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimo ir amortizacijos sąnaudas (EBITDA) siekė 2,2 mln. eurų ir bendrovė patyrė 6 mln. eurų grynąjį nuostolį. Pagrindinį metinį pokytį lėmė 2022 m. sugeneruoto nuostolio kompensavimas, veiklos efektyvinimas, perteklinių funkcijų atsisakymas ir užsibrėžtų finansinių planų siekimas. Teigiamos įtakos veiklos sąnaudoms turėjo ir tai, kad daugiau nei ketvirtadalį visos reikalingos energijos bendrovė pasigamino pati.

Pasak „Vilniaus vandenų“ generalinio direktoriaus Sauliaus Savicko, 2023 m. bendrovė ir toliau kryptingai investavo į vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kokybės gerinimą, infrastruktūros plėtrą, iš esmės išlaikydama vienas mažiausių vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainų Lietuvoje. Investicijas į infrastruktūrą ir paslaugų kokybės gerinimą numatoma tęsti ir 2024 m. metais, atsižvelgiant į nuolat augančio miesto poreikius, griežtėjančius aplinkosaugos reikalavimus bei siekiant didinti infrastruktūros atsparumą klimato pokyčiams.

2023 metais bendrovė nutiesė beveik 45 km naujų vandentiekio tinklų – pusantro karto daugiau nei 2022 m. ir beveik 59 km nuotekų tinklų – daugiau nei dvigubai, palyginti su 2022 metais. Visa tai leido didesniam vartotojų skaičiui prisijungti prie bendrovės valdomos infrastruktūros ir naudotis „Vilniaus vandenų“ paslaugomis – per metus buvo prijungta 6,5 tūkst. naujų namų ūkių arba tiek, kiek reikėtų pajungti prie centralizuotų tinklų Elektrėnų dydžio miestą.

Kryptingų investicijų į informacines sistemas, modernias technologijas ir vidinių procesų efektyvinimo dėka avarijos ir gedimai infrastruktūroje buvo šalinami 20 proc. greičiau nei 2022 metais. 2023 m. „Vilniaus vandenų“ klientų pasitenkinimo indeksas (GCSI) augo, kirsdamas simbolinę 80 balų ribą ir buvo aukščiausias tarp sektoriaus įmonių.

Didžiausios investicijos – nuotekų valyklų atnaujinimui ir išplėtimui

2023 m. „Vilniaus vandenys“ įgyvendino septynis strateginius projektus, didžioji jų dalis skirta užtikrinti aukštus nuotekų valymo rodiklius, vystyti atsinaujinančios energetikos išteklius, mažinti vandens nuostolius ir automatizuoti procesus.

2023 m. bendrovės investicijos į infrastruktūros atnaujinimą siekė 50 mln. eurų, iš kurių didžiausia dalis – 21,6 mln. eurų – buvo nukreipta į didžiausios šalyje Vilniaus nuotekų valyklos rekonstrukcijai. Laiku ir pagal numatytą biudžetą užbaigtas pirmasis rekonstrukcijos etapas yra sudėtingiausias bendrovės įgyvendintas projektas, kurio metu valykla pritaikyta augančio miesto poreikiams ir griežtėjantiems aplinkosauginiams reikalavimams. Po rekonstrukcijos valyklos pajėgumai didėjo 60 proc. – išplėsta valykla per parą gali priimti 160 tūkst. kubinių metrų nuotekų ir išvalyti iki 82 tonų teršalų. Lygiagrečiai 2023 m. buvo vykdomas ir antrasis Vilniaus nuotekų valyklos rekonstrukcijos etapas, taip pat atliekami Švenčionių nuotekų valyklos atnaujinimo darbai.

„Praėję dveji metai buvo rekordiniai investicijų atžvilgiu, nes artimiausio dešimtmečio pokyčiai ir išorės grėsmės skatina jau dabar veikti kitaip, negu dirbome iki šiol. Valdydami vandens kelionę nuo išgavimo iki grąžinimo atgal į gamtą susiduriame su pačiais įvairiausiais iššūkiais – nuo energetinių kainų šuolių, infliacijos, klimato kaitos, griežtėjančių aplinkosaugos reikalavimų, iki nuolat augančios sostinės poreikių tenkinimo. Tad turime įsipareigojimą visuomenei ir klientams būti pasirengusiems, kad galėtume visiems užtikrinti švarų ir kokybišką vandenį, tinkamą panaudoto vandens sutvarkymą“, – sako S. Savickas.

Ketvirtadalį veiklai reikalingos energijos pasigamino tvariais būdais

2023 m. „Vilniaus vandenys“ 25,9 proc. veiklai reikalingos energijos pasigamino patys: 23 proc. elektros buvo pagaminta žiedinės ekonomikos principais veikiančioje Vilniaus nuotekų valykloje, iš dumblo gaminant dujas, o iš jų – elektrą. Siekdami dar didesnės energetinės nepriklausomybės, pernai „Vilniaus vandenys“ toliau plėtė saulės elektrinių parką ir įrengė 5 saulės elektrines. Iš viso bendrovė valdo 15 saulės elektrinių, kurių bendra galia siekia 2160 kW. Jose buvo pagaminta 3 proc. bendrovės veiklai reikalingos energijos. 2023 m. bendrovė amortizavo elektros energijos kaštus beveik ketvirtadaliu.

Veikloje taikomi atsinaujinančios energijos sprendimai padėjo pasiekti, kad bendrovės CO2 emisijos, nepaisant didėjančių gamybinės veiklos apimčių, sumažėjo 170 tonų. Iš viso bendrovė CO2 emisijų kiekį sumažino iki 4 tūkst. tonų.

Investavo į vandens nuostolius mažinančius išmaniuosius sprendimus

Siekdami teisės aktuose numatyto vandens nuostolių mažinimo ir gerindami klientų patirtį, „Vilniaus vandenys“ 2023 m. toliau modernizavo ir kūrė skaitmeniniais sprendimais paremtą vandentiekio tinklą. Per metus buvo įdiegta 77,7 tūkst. išmaniųjų skaitiklių, padedančių ypač tiksliai apskaičiuoti suvartojamo vandens kiekį, identifikuoti avarines situacijas ir mažinti vandens nuostolius.

Per 2023 metus bendrovė „Vilniaus vandenys“ pardavė 29,8 mln. kub. metrų vandens – 3 proc. daugiau nei 2022 metais, ir 33,8 mln. kub. metrų nuotekų tvarkymo paslaugų – 2 proc. daugiau nei 2022 metais. Per metus bendrovės klientų skaičius išaugo 6,5 tūkst. ir sudarė 284,4 tūkstančius klientų.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas