Viskas, ką reikia žinoti norint už elektrą mokėti mažiau: ekspertas pateikė informaciją, kurią privalo žinoti kiekvienas, įvardintos esminės klaidos

Pranešimas spaudai

2024-03-24, 10:55

0 komentarų

Tebesitęsianti elektros rinkos liberalizacija ne vienam vartotojui tapo iššūkiu, kaip nepasiklysti tarp daugybės skirtingų pasiūlymų.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Viskas, ką reikia žinoti norint už elektrą mokėti mažiau: ekspertas pateikė informaciją, kurią privalo žinoti kiekvienas, įvardintos esminės klaidos

Nors šiandien nepriklausomo tiekėjo pasirinkimas nebekelia tiek daug klausimų, ekspertas įvardijo tris dažniausias klaidas, kurias daro namų ūkiai ieškodami jų lūkesčius atitinkančio elektros pasiūlymo.

„Pavasaris – palankus laikas pasirinkti ar keisti elektros planą. Šiuo metų laiku elektros kainos rinkoje paprastai būna mažesnės, todėl vartotojai turi galimybę fiksuoti žemesnius tarifus. Besirenkantiems ar norintiems keisti nepriklausomą tiekėją, dabar pats metas pradėti dairytis naujo plano“, – sako „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

Jis taip pat priduria, kad liberalizuojant elektros rinką, jau įgyvendinome du etapus iš trijų, todėl vertindamas jų metu išmoktas pamokas priminė vartotojams, kokių klaidų verčiau nedaryti renkantis nepriklausomą tiekėją.

Atsižvelkite į galutinę kainą

Viena iš dažniausių klaidų, kurias daro vartotojai – neatidžiai vertina kainos pasiūlymą ir kas į jį įeina. Ekspertas priminė, kad galutinė elektros kaina susideda iš nepriklausomam tiekėjui mokamos dalies bei valstybės reguliuojamos dalies, į kurią patenka persiuntimo mokestis, skirstymo mokestis ir valstybės interesus atitinkančių paslaugų dedamoji.

„Labai svarbu, kad vartotojai žiūrėtų į galutinę kainą, o ne tik į tiekėjui mokamą dalį. Reikėtų atsižvelgti ir su kokiu Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) planu pateiktas pasiūlymas, ar papildomai neskaičiuojamas ESO pastovus mėnesinis mokestis. Taip pat, ar nėra taikomas abonentini mokestis, kuris į elektros tarifą neįskaičiuojamas, bet kiekvieną mėnesį papildomai įtraukiamas į sąskaitą“, – pasakoja M. Kavaliauskas.

Skirtingų tiekėjų elektros pasiūlymų palyginimui jis taip pat rekomenduoja naudotis Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) skaičiuokle. Tai, pasak M. Kavaliausko, leistų atrasti geriausias kainas rinkoje. „Skaičiuoklė naudoja vartotojo įvestą suvartojamos elektros kiekį ir leidžia apskaičiuoti prognozuojamas mėnesio ir metų sąskaitas“, – sako ekspertas.

Anot jo, skaičiuoklėje pasirinkus dvi laiko zonas taip pat galima numatyti ir suvartojamos elektros energijos kiekio proporciją tarp dienos ir nakties bei atrasti geriausiai vartotojo lūkesčius atitinkantį planą.

Numatykite sutarties terminą

M. Kavaliauskas pataria renkantis elektros tiekėją atsižvelgti ir į sutarties terminą, kokiam laikotarpiui mokėsite fiksuotą kainą už elektros tiekimą.

„Renkantis fiksuoto tarifo sutartį reikėtų apsispręsti, kokiam laikotarpiui norite užsitikrinti stabilią elektros kainą – nuo fiksavimo trukmės priklauso ir pati kaina. Pavyzdžiui, sudarant sutartį vieneriems ar dvejiems metams pastebėsite, jog lyginant su trumpesnio laikotarpio planais, kilovatvalandės kaina išauga 2–3 centais, taip nutinka dėl ateityje prognozuojamų rinkos kainų ir tiekėjo prisiimamų rizikų”, – aiškina ekspertas.

Jo teigimu, numatyti elektros kainą ilguoju laikotarpiu – sudėtinga, todėl fiksuojant kainą ilgesniam laikotarpiui tiekėjas naudoja draudimo ir rizikų valdymo instrumentus.

Ekspertas taip pat priminė, jog pasibaigus kainos fiksavimo terminui, sutartis nėra nutraukiama – nepriklausomas tiekėjas pateikia naują pasiūlymą. Jeigu vartotojas jo neatsisako, sutartis pratęsiama automatiškai pasiūlytomis sąlygomis.

Įvertinkite siūlomas papildomas paslaugas

Galiausiai, ekspertas atkreipia dėmesį į tiekėjų siūlomas papildomas paslaugas. Pasak M. Kavaliausko, naudojimasis jomis vartotojams suteikia daugiau naudų. Eksperto teigimu, svarbu pasirinkti tai, kas aktualu individualiam namų ūkiui. Tai gali būti patogi savitarnos aplinka, funkcionali mobilioji programėlė, papildomos nuolaidos elektros sąskaitoms ar siūlomos kitos paslaugos.

„Natūralu, kad esant liberaliai rinkai ir tiekėjams konkuruojant tarpusavyje, jie pasiūlo ir papildomas paslaugas. Vis dėlto pasirinkite tai, kas reikalinga jums. Pavyzdžiui, mes siūlome viršįtampių draudimą, apsaugantį elektrinius prietaisus nuo žalos, kurią gali sukelti nenumatyta viršįtampė, žaibas, srovės svyravimai ar dingusi elektra. Kiti tiekėjai galbūt siūlo kitokias naudas, tad peržvelkite prieinamus pasiūlymus ir išsirinkite jums patraukliausias sąlygas“, – sako M. Kavaliauskas.

„Elektrum Lietuva“ atstovo teigimu, įvertinę visus šiuos aspektus vartotojai turėtų išsirinkti labiausiai jų lūkesčius atitinkantį elektros tiekimo planą. Jis taip pat priminė, kad trečiajame liberalizacijos etape, kuris baigsis iki 2026 metų, visuomeninio tiekimo atsisakoma visiems vartotojams.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas