Sumažinkite elektros sąnaudas didžiųjų švenčių metu: ekspertai dalinasi patarimais, kuriuos privalu žinoti kiekvienam lietuviui

Pranešimas spaudai

2023-12-22, 14:00

0 komentarų

Nepriklausomai nuo to, ar namai papuošti įspūdingu lempučių kiekiu, ar tik pro langą žibančia nedidele eglute, žiemos švenčių laikotarpiu elektros energijos sąnaudos įprastai išauga.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Sumažinkite elektros sąnaudas didžiųjų švenčių metu: ekspertai dalinasi patarimais, kuriuos privalu žinoti kiekvienam lietuviui

Lauke spaudžiant šaltukui norisi jungti šildytuvus, girliandos veikia ištisą parą, o namai – pilni žmonių. Visa tai lemia ir padidėjusias energijos sąnaudas, tačiau yra ne vienas išradingas ir šiuolaikiškas būdas, kaip jas sumažinti.

„Energijos taupymo rezultatus daugiausiai lemia vartotojo sąmoningumas, todėl pradėti galima nuo kasdienių įpročių, kuriuos reikia pamažu keisti. Ir smagiausia tai, kad energijos taupymas leidžia pasiekti gerokai daugiau, nei vien tik sumažinti išlaidas už elektrą. Nuosekliai taikant tokias priemones kartu mažinamas ir neigiamas poveikis aplinkai“, – sako nepriklausomo energijos tiekėjo „Enefit“ privačių klientų segmento vadovas Julius Areška.

Rinkitės taupius buities prietaisus

Keisti senus elektros prietaisus naujais, energija taupančiais įrenginiai rekomenduoja Energetikos ministerija. Patariama pradėti nuo ilgiausiai veikiančių ir daugiausiai energijos naudojančių prietaisų – šaldytuvo, šaldiklio, skalbimo mašinos, indaplovės, orkaitės ar oro kondicionieriaus. Atsinaujinant reikėtų rinktis aukščiausios A efektyvumo klasės įrenginius.

„Nauji aukštos efektyvumo klasės prietaisai taupo energiją, tačiau visas funkcijas atlieka taip pat gerai, kaip ir senieji įrenginiai. Šventiniu laikotarpiu buities prietaisai, o ypatingai, virtuvės įranga dirba visų pajėgumu, todėl kuo jie bus efektyvesni, tuo mažesnė mėnesio pabaigoje bus sąskaita už elektrą“, – pastebi J. Areška.

Pasak „Enefit“ atstovo, pažangiuose aukštos efektyvumo klasės prietaisuose taip pat neretai integruojamos išmaniosios technologijos, leidžiančios juos stebėti ir valdyti nuotoliniu būdu. Toks funkcionalumas itin palengvina prietaiso veikimo laiko kontrolę.

„Dar vienas aukštos efektyvumo klasės prietaisų privalumas – mažos energijos sąnaudos budėjimo režimu. Net stengiantis atjungti nuo elektros tinklo nenaudojamus įrenginius vis tiek liks, pavyzdžiui, prijungtas televizorius, mobiliojo telefono kroviklis, belaidis internetas, žaidimų konsolė ar kitas prietaisas, kuris lėtai naudos energiją. Nauji energiją taupantys prietaisai tokias sąnaudas sumažina iki minimumo“, – pažymi J. Areška.

Įsigykite LED girliandas

Kalėdos neįsivaizduojamos be įvairiaspalvių girliandų, tačiau net ir laikant jas įjungtas ilgesnį laiką yra keletas būdų taupyti energiją. Pats efektyviausias sprendimas – vietoje įprastų kaitrinių lempučių naudoti girliandas su LED technologija. Tokios lemputės naudoja iki 90 proc. mažiau elektros energijos ir šviečia 10 kartų ilgiau. J. Areška atkreipia dėmesį, kad standartinę 3 metrų ilgio LED girliandą galima įsigyti pigiau nei už 10 eurų.

„Kitas patikimas būdas sumažinti elektros sąnaudas – bent dalį laiko visgi išjungti lemputes. Naktį einant miegoti arba kažkur išvykstant ilgesniam nebūtinai turi degti visos girliandos, dalį jų galima atjungti. Arba pasitelkiant paros laikmačius nustatyti, kad girliandos šviesų tik tam tikromis valandomis. Taupant energiją rekomenduojama, kad lemputės degtų ne ilgiau kaip aštuonias valandas per parą“, – komentuoja „Enefit“ ekspertas.

Išnaudokite saulę

Šventiniu laikotarpiu daugiau laiko praleisite namuose, todėl tai yra ideali proga maksimaliai išnaudoti natūralų šilumos šaltinį – saulę. Dieną atverkite į pietų pusę nukreiptų langų užuolaidas ir leiskite saulės spinduliams šildyti patalpą. Naktį nepamirškite vėl jų užtraukti – taip sumažinkite nuo langų sklindantį šaltuką.

Dar geresnis būdas išnaudoti saulę – pasitelkti per vasarą sukauptą ir saulės pagamintą elektros energiją. Tai sprendimas garantuojantis mažiausias išlaidas ir maksimalų tvarumą. Iki 10 kW galios saulės elektrines įsigyjantys vartotojai taip pat gali pasinaudoti valstybės parama, tad jau dabar verta apsvarstyti galimybę įsirengti saulės elektrinę namuose.

„Saulės elektrinėms šaltas ir saulėtas oras yra itin palankus, kadangi mažėjant temperatūrai fotovoltinių modulių efektyvumas tik didėja. Vartotojų gretose gyvas įsitikinimas, kad saulės elektrinės pasiteisina tik saulėtomis vasaros dienomis yra klaidingas. Taip, žiemą saulė galbūt bus mažiau, tačiau net ir apniukus dangui elektra vis tiek bus generuojama“, – dėsto energetikos ekspertas.

Elektromobilį įkraukite išmaniai

Jei šventiniuose planuose – išvykos pas gimines ir draugus, o garaže – elektromobilis, jo įkrovimas gali sudaryti reikšmingą energijos sąnaudų dalį. Išlaidas galima pastebimai sumažinti sekant elektros kainas „Nord Pool“ biržoje ir aktyvuojant įkrovimą, kai jos yra žemiausios. Taip pat jau egzistuoja ir gerokai patogesnis sprendimas – išmanusis įkrovimas. Viena iš tokį funkcionalumą turinčių programėlių – „Enefit Volt Home“.

„Išmanusis įkrovimas leidžia vartotojui pasirinkti, kad baterijos įkrovimo lygis iš ryto siektų 80 proc. ir ramiai eiti miegoti. Atsikėlus ryte elektromobilis jau bus įkrautas iki norimo lygio, tačiau įkrovimas nebūtinai bus pradėtas vos prijungus įkrovimo laidą. Gali būti taip, kad elektromobilis krausis nuo pirmos valandos nakties iki trijų, o tada, tarkime, nuo penkių iki septynių. Programėlė visą procesą valdys atsižvelgdama į elektros kainas“, – komentuoja J. Areška.

Paskirstykite šilumos perteklių

Dar vienas sprendimas, kuris itin pasiteisina per šventes, bet yra labai naudingas visus metus – energiją taupančios šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemos (ŠVOK). Švenčių metu energiją taupanti ŠVOK įranga yra itin naudinga, nes leidžia efektyviai išnaudoti dėl darbo virtuvėje, gausių susibūrimų ar šventinių pramogų atsirandančius didelius temperatūros svyravimus. Be to, išmanųjį šilumos siurblį, jei esate pasirinkęs su birža susietą elektros tiekimo planą, taip pat galima naudoti esant pigesnėmis elektros kainos valandomis.

„Šių sistemų našumas reguliuojamas pagal realius vartotojo poreikius, o tai leidžia užtikrinti itin tikslų šildymą ir vėdinimą. Dažnai jose naudojamos pažangios funkcijos, pavyzdžiui, programuojami termostatai arba įvairaus lygio šildymas skirtingose zonose. Efektyvi šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistema ne tik sumažina energijos suvartojimą, bet ir garantuoja maksimalų komfortą“, – dėsto „Enefit“ ekspertas J. Areška.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas