„Android“ telefonų savininkai turėtų sunerimti: „Google“ neapsaugo vartotojų taip kaip turėtų, tarp blogiausiųjų – daugelio naudojamos programėlės

Lukas Snarskis

2023-02-26, 11:07

1 komentaras

„Google Play“ parduotuvė šiuo metu yra didžiausia tokio tipo programėlė pasaulyje, kuri įdiegta kone kiekviename „Android“ išmaniajame telefone. Nesunku nuspėti, jog ja naudojasi milijardai žmonių, o tai automatiškai paverčia šią aplikaciją ir internetinių nusikaltėlių jauku.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Android“ telefonų savininkai turėtų sunerimti: „Google“ neapsaugo vartotojų taip kaip turėtų, tarp blogiausiųjų – daugelio naudojamos programėlės

„Google“ sukurta ir prižiūrima platforma niekada nepasižymėjo kaip geriausiai apsaugota nuo piktavalių, o tai puikiai iliustruoja ir nuolatos pasirodanti informacija apie kenksmingas programėles ar žaidimus. Dar visai neseniai, „Google“ įdiegė duomenų saugos etiketes, kad padėtų naudotojams apsaugoti savo duomenis naudojant „Play“ parduotuvę.

Pakeitimai buvo atlikti dar 2022 metų balandį, o naujoje, į privatumą orientuotoje, skiltyje reikalaujama, kad jos platformoje esančios programos praneštų, kaip renka ir tvarko duomenis bei naudotojų privatumą. Tokių „Google“ pritaikytų pakeitimų tikslas – informuoti vartotojus, kad jie galėtų priimti geresnius sprendimus, sprendžiant ar parsisiųsti norimą aplikaciją. Tačiau, remiantis nauju tyrimu, „Google“ įsipareigojimas užtikrinti duomenų privatumą gali būti pervertintas.

Nors iš pirmo žvilgsnio tokie pakeitimai atrodo gerai, tačiau dabar aiškėja, kad pati „Google“ gali nesilaikyti savo naujosios politikos taip, kaip tai turėtų daryti. „Mozilla“ atliktas tyrimas atskleidžia, jog kone 80 proc. išbandytų programėlių buvo pažymėtos klaidingomis arba visiškai neteisingomis etiketėmis.

Pranešama, jog „Mozilla“ ekspertai išanalizavo po 20 populiariausių mokamų ir nemokamų „Google Play“ parduotuvėje esančių programėlių. Visos jos buvo suskirstytos į tris kategorijas – prastai, reikia tobulinti ir gerai. Prastai įvertintos aplikacijos rodo, kad yra didelių neatitikimų tarp pateikiamų saugos etikečių ir tikrosios privatumo politikos. Gerą įvertinimą gavo tos, kurios atitinka privatumo politikos etiketes, o trečioji kategorija rodo, kad judama gera linkme, tačiau yra nedidelių neatitikimų.

Iš 40 išbandytų aplikacijų net 16 gavo prastą įvertinimą, o tarp tokių programėlių pateko „Minecraft“, „Facebook“ ir pan. Tyrėjai išskyrė ir „TikTok“ bei „Twitter“, mat šios aplikacijos pasižymi didžiausiais neatitikimais iš visų. 15 programėlių, tarp kurių „YouTube“, „Google Maps“ ir „Gmail“ sulaukė kiek geresnio įvertinimo, tačiau neatitikimų vis tiek yra.

Tik šešios „Google Play“ parduotuvėje esančios programėlės sulaukė gero įvertinimo – tai „Candy Crush Saga“, „Google Play Games“, „Subway Surfers“, „Stickman Legends Offline Games“, „Power Amp Full Version Unlocker“ ir „League of Stickman: 2020 Ninja“. Įdomu ir tai, jog trys aplikacijos nebuvo įvertintos visiškai, nes nėra pateikusios reikiamos informacijos.

Akivaizdu, kad nors „Google“ ir nuolat įveda įvairius pakeitimus, kurie turėtų apsaugoti vartotojus ir jų duomenis, tačiau praktikoje tai veikia tik iš dalies. Tai yra ganėtinai opi problema, nes šios programos gali dalytis jūsų duomenimis su reklamos užsakovais, interneto paslaugų teikėjais, kitomis platformomis ir daugybe kitų įmonių.

1 komentarų

android apps

na nereik siustis nežinomu appsu ir suteikti visokius leidimus, pasidomėti pirmiausia reik appsu ir įsitikinti kad jis reikalingas :) o tik tok čia išvis visur jau darosi problemas kai kinu apps tai tikėtina kad duomenis renkami, o dar kai visokie sutikimai kameros, mikrafonai, vietos... kinam tiek preinamos info :) bet galima tiesiog nenaudoti

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas