„Apple“ sulaukė griežto perspėjimo iš Europos: bendrovės bandymai gudrauti gali kainuoti labai brangiai

Lukas Snarskis

2023-05-13, 07:36

0 komentarų

Už vidaus rinką atsakingas Europos komisaras Thierry Bretonas paskelbė griežtą įspėjimą Cupertino dėl galimo USB-C įdiegimo „iPhone“ telefonuose. Bretonas pareiškė, kad jei USB-C bus įdiegtas „iPhone“, neturi būti jokių apribojimų ar blokavimų. Jei to nebus laikomasi, Europos Sąjunga gali reaguoti su draudimu prekybai.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Apple“ sulaukė griežto perspėjimo iš Europos: bendrovės bandymai gudrauti gali kainuoti labai brangiai

Galbūt „Apple“ jau svarsto galimybę įdiegti USB-C su „iPhone 15“, tačiau gandai rodo, kad jie ieško būdų, kaip užsidirbti pinigų iš šio perėjimo. Vienas iš svarstomų būdų yra „Made for iPhone“ (Mfi) sertifikatas. Tai užtikrintų, kad įkrovimo greitis ir visavertis duomenų perdavimas būtų įmanomas tik naudojant sertifikuotus priedus. Tai Cupertino apribotų apyvartos sumažėjimą dėl įsipareigojimo laikytis vienos jungties – USB-C.

Tačiau panašu, kad ES nenori klausytis jokių pasiteisinimų. Pranešama, kad komisaras Bretonas parašė ir perdavė laišką į „Apple Park“, norėdamas užtikrinti, kad jie žinotų apie ES taisyklių nesilaikymo pasekmes. „Die Zelt“ kolegų teigimu, Bretonas pareiškė, kad „prietaisai, kurie neatitinka vieno įkroviklio reikalavimų, negaus leidimo prekybai ES rinkoje“.

ES 2022 metų pabaigoje priėmė įstatymą, kuris numato, kad nuo 2024 metų visi elektroniniai įrenginiai turi turėti USB-C lizdą įkrovimui. Taip siekiama pagerinti vartotojų patogumą ir sumažinti elektroninių atliekų kiekį. Panašu, kad „Apple“ įvykdys šį reikalavimą su „iPhone 15“. Tačiau ES teisės aktai numato du terminus, kurie galėtų leisti Cupertino dar kurį laiką tęsti su „Lightning“ jungtimi. Valstybės turi pritaikyti savo įstatymus prie vienos jungties politikos iki šių metų gruodžio 28 d. Tačiau jos neprivalo versti vykdyti šių įstatymų iki 2024 m. gruodžio 28 d.

USB-C įdiegimas „iPhone“ telefonuose atitinka ES tikslą sumažinti elektroninių atliekų kiekį ir pagerinti vartotojų patogumą. ES pasiryžimas užkirsti kelią apribojimams ar vartotojų blokavimui yra aiškiai matomas. Neaišku, kaip „Apple“ reaguos į įspėjimą ir ar iki nustatyto termino laikysis taisyklių.

Perėjimas prie USB-C atneštų daug naudos „iPhone“ vartotojams. USB-C yra universali jungtis, kurią jau naudoja daugelis kitų įrenginių, įskaitant „Android“ išmaniuosius telefonus ir nešiojamuosius kompiuterius. Tai reiškia, kad vartotojai galėtų įkrauti savo „iPhone“ naudodami tą patį laidą, kurį naudoja kitiems įrenginiams, taip sumažindami netvarką ir supaprastindami savo gyvenimą. USB-C taip pat palaiko didesnį įkrovimo greitį ir duomenų perdavimo spartą nei „Lightning“. Tai būtų didelis patobulinimas „iPhone“ vartotojams.

Tačiau akivaizdu, kad „Apple“ nerimauja dėl poveikio, kurį perėjimas prie USB-C gali turėti jos pelnui. Įvedusi „Mfi“ sertifikatą, „Apple“ galėtų išlaikyti aksesuarų rinkos kontrolę ir gauti papildomų pajamų. Tačiau, jei taip nutiktų, vartotojai turėtų pirkti „Apple“ sertifikuotus priedus, kad galėtų pasinaudoti visais USB-C pranašumais.

Vartotojų požiūriu, perėjimas prie USB-C būtų sveikintinas pokytis. „Lightning“ laidai priklauso „Apple“ ir gali būti naudojami tik „Apple“ įrenginiuose. Tai reiškia, kad pametus kabelį arba pamiršus jį pasiimti su savimi, jums nepavyktų įkrauti savo įrenginio. Su USB-C galėtumėte naudoti bet kurį kabelį „iPhone“ įkrovimui, nepaisant prekės ženklo ar įrenginio. Taigi, tai būtų reikšmingas patobulinimas vartotojų patogumui.

Perėjimas prie USB-C taip pat būtų naudingas aplinkai. ES siekiant sumažinti elektronikos atliekų kiekį, įdiegus universalią jungtį sumažėtų į sąvartynus patenkančių įkroviklių ir laidų skaičius. Taip pat sumažėtų poreikis gaminti naujus įkroviklius ir laidus. Tai turėtų teigiamą poveikį aplinkai.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas