Informacija, kurią privalu žinoti kiekvienam išmaniojo telefono savininkui: kokie pavojai tyko ir kaip pašalinti kenksmingas programėles

Lukas Snarskis

2023-07-16, 10:00

0 komentarų

Apie išmaniuosius telefonus puolančius virusus kalbama ne taip dažnai, kaip apie kompiuterinius. Tiesą sakant, daugelis interneto vartotojų netgi ginčysis dėl jų egzistavimo. Tačiau realybė yra kiek kitokie, p kenkėjiškos programos yra labiau paplitusios telefonuose nei kompiuteriuose.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Informacija, kurią privalu žinoti kiekvienam išmaniojo telefono savininkui: kokie pavojai tyko ir kaip pašalinti kenksmingas programėles

„Android“ išmanieji telefonai yra labiau imlūs kenkėjiškoms programoms, lyginant su „iPhone“, o pagrindinė to priežastis - atvirasis kodas, kurio pagrindu sukurta populiariausia mobilioji operacinė sistema. Bet jei žinote, kaip pašalinti kenkėjiškas programas iš „Android“, tikrai nereikės per daug jaudintis dėl galimų pavojų.

Dabar gali kilti klausimas, kur „Android“ telefonai gali pasigauti kenkėjiškas programas? Kaip jau minėjome, „Android“ yra atvirojo kodo platforma. Tai leidžia atsisiųsti failus ir programas iš įvairių šaltinių, o programos ir failai iš trečiųjų šalių paprastai yra nesaugūs „Android“ sistemai. Kai kuriuos iš jų galima sukonfigūruoti taip, kad būtų galima gauti prieigą prie jūsų neskelbtinų duomenų.

Prieš sužinant, kaip pašalinti kenkėjiškas programas iš „Android“ įrenginių, vertėtų gerai jas suprasti. „Android“ arba mobiliosios kenkėjiškos programos, dažnai painiojamos su virusais, apima Trojos arklius, šnipinėjimo programas ir pan. Ir jos labai skiriasi nuo virusų.

Kuo kenkėjiškos programos skiriasi nuo virusų?

Kenkėjiška programa iš esmės yra platus terminas. Bet kokia piktybinė programinė įranga ar programa, kuri patenka į jūsų įrenginį be jūsų sutikimo, gali būti vadinama kenkėjiška programa. Atsižvelgiant į tai, galima būtų sakyti, kad virusas yra kenkėjiškų programų rūšis. Jis prisijungia prie programos, kuri gali būti bet kokia - nuo medijos failų iki programų ir dokumentų.

Tačiau pagrindinis dalykas, kuris skiria virusą nuo kenkėjiškų programų, yra tai, kad kenkėjiška programai nereikia pagrindinės programos. Kad virusas plistų, reikia atidaryti arba dirbti su užkrėstu failu. Tuo tarpu kenkėjiška programa gali veikti iškart po to, kai patenka į jūsų įrenginį. Kitaip tariant, jos gali padaryti žalą net jų neatidarius.

Kenkėjiškų programų, kurios nusitaikę į jūsų telefonus, pavyzdžiai

Yra daugybė „Android“ kenkėjiškų programų. Tačiau kai kurios iš jų yra labiau paplitusios nei kitos. Štai trumpas aprašymas programų, kurios praeityje sukėlė šurmulį telefonuose:

CARIBE. Iš esmės „Caribe“ yra kirminas, išplitęs „Symbian“ telefonuose dar 2004 metais, tačiau jis buvo nekenksmingas. Viskas, ką jis padarė, buvo žodžio „Caribe“ rodymas ekrane. Svarstote, kaip jis plinta? Jis perduodamas iš vieno telefono į kitą per „Bluetooth“ signalus.

ANDROID/FILECODER.C. Tai išpirkos reikalaujanti programinė įranga, kuri pasirodė 2019 m. Ir kaip išpirkos reikalaujanti programa, ji užrakino visus failus ir privertė savininkus sumokėti už prieigą prie jų.

OPFAKE. Tai Trojos arklys, galintis slapta siųsti keletą tekstinių pranešimų. Ši kenkėjiška programa taip pat turi galimybę prašyti įrenginio administratoriaus teisių ir jei suteikiate teises, ji gauna išskirtinę prieigą prie visko.

LOKI BOT SPYWARE. Tai dar vienas Trojos arklys, galintis pavogti jūsų vartotojo vardus ir slaptažodžius. Be to, jis gali pasiekti labai jautrius duomenis, įskaitant jūsų banko informaciją ir kitus prisijungimo duomenis.

Kiek pažeidžiamas yra jūsų išmanusis telefonas?

„Android“ telefonai yra labiau pažeidžiami kenkėjiškų programų nei „iPhone“. Galų gale, „iPhone“ operacinė sistema „iOS“ yra uždarojo kodo. Ši uždara ekosistema trukdo vartotojams atsisiųsti ir įdiegti trečiųjų šalių programas, kas ir suteikia papildomo saugumo.

Tačiau laikui bėgant „Android“ saugos sistema buvo atnaujinta daug kartų. Nepaisant to, kenkėjiškų programų kūrėjai randa būdą, kaip apeiti „Android“ saugumą ir įdiegti savo kenkėjiškas programas jūsų telefone.

Nepaisant to, svarbiausia yra tai, kad kuo daugiau atnaujinamas jūsų „Android“ telefonas, tuo mažiau jis bus pažeidžiamas kenkėjiškų programų. Ir kuo mažiau atnaujintas ar senesnis jūsų įrenginys, tuo labiau jis bus pažeidžiamas.

Kaip nustatyti ar jūsų telefonas yra apkrėstas ir ką daryti tada?

Yra keletas klasikinių ženklų, kurie gali parodyti, ar jūsų „Android“ telefonas buvo užkrėstas kenkėjiška programa. Jie yra:

  • Programos nustos tinkamai veikti ir dažniau strigs
  • Padidės duomenų ar išteklių naudojimas
  • Jūsų įrenginys siųs tekstus ir nuorodas išsaugotiems kontaktams jums nežinant
  • „Android“ telefono baterija pradės greitai išsikrauti
  • Jūsų prietaisas gali labai įkaisti nieko nedarant
  • Jūsų programų bibliotekoje gali būti keistų programų
  • Naršyklėje būsite nukreipti į skirtingus tinklalapius

Pastebėjote klasikinius kenkėjiškų programų požymius savo „Android“ įrenginyje? Štai veiksmai, kurių galite imtis norėdami pašalinti jas iš „Android“.

Nustatykite, kurios programėlės turi kenkėjišką kodą. Dauguma šių dienų „Android“ telefonų turės specialią saugos programą. Pavyzdžiui, „Samsung“ turi „Device Care“, o „Xiaomi“ – „Security Scan“. Patikrinkite, ar jūsų telefone yra tokia programa, ir atlikite visą sistemos nuskaitymą. Patikrinkite, ar programa aptiko grėsmių. Jei taip, nedelsdami jas pašalinkite.

Naudokite „Android“ saugųjį režimą, kad pašalintumėte kenkėjiškas programas. Norėdami įjungti „Android“ saugųjį režimą, laikykite nuspaudę maitinimo mygtuką ir palaukite, kol pasirodys maitinimo meniu. Kai tai padarysite, bakstelėkite ir palaikykite parinktį „Išjungti“. Tada „Android“ telefonas bus paleistas iš naujo į saugųjį režimą. Stebėkite, ar jūsų telefonas veikia normaliai.

Jei ne, turite rankiniu būdu peržiūrėti visas įdiegtas programėles ir pašalinti įtartinas. Kai kurių „Android“ programėlių gali nepavykti tiesiog pašalinti. Tokiu atveju turėsite naudoti ADB arba „Debloater“ įrankį.

Išvalykite savo naršyklės laikinąją talpyklą ir įjunkite „Google Play Protect“. Programėlės saugo svetainės failus, kad jos būtų įkeliamos greičiau, kai dar kartą jose apsilankote. Juos išvalius, svetainės gali būti įkeliamos šiek tiek lėčiau, kai vėl jose apsilankysite, tačiau išvalę talpyklą taip pat galite ištrinti ryšį tarp telefono ir kenkėjiškų svetainių.

Be to, turėtumėte įjungti „Google Play Protect“. Jis nuskaito kiekvieną jūsų įdiegtą programėlę, nepriklausomai nuo to, kur ja atsisiuntėte. Norėdami jį įjungti, eikite į „Google Play“ parduotuvę, bakstelėkite savo profilį, pasirinkite „Play Protect“ ir įjunkite „Google Play Protect“.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas