Nedelsiant pasitikrinkite savo išmaniuosius telefonus: vienos iš šių programėlių turėjimas gali padaryti milžinišką žalą, pašalinkite tučtuojau

Lukas Snarskis

2024-04-08, 07:55 (atnaujinta 2024-04-08, 16:42)

2 komentarai (-ų)

„Android“ išmaniųjų telefonų savininkai nuolat atsiduria įvairių programišių spąstuose. Nors „Google“ ir deda visas pastangas, kad apsaugotų savo vartotojus – to dažniausiai būna negana. Tai tik dar kartą įrodo ir naujausias virusas, kuris buvo aptiktas dar visai neseniai.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Nedelsiant pasitikrinkite savo išmaniuosius telefonus: vienos iš šių programėlių turėjimas gali padaryti milžinišką žalą, pašalinkite tučtuojau

„Google“ sukurtą operacinę sistemą naudojančių įrenginių savininkai – ir vėl pavojuje. Neseniai buvo aptiktas naujas kenkėjiškas programinis kodas, kuris žinomas kaip „Fleckpe“. „Google Play“ programėlių parduotuvėje esančios programėlės, apkrėstuose šiuo virusu, yra įdiegtos į daugiau nei 600 tūkst. vartotojų išmaniuosius telefonus.

„Fleckpe“ yra prenumeratomis pagrįstas kenkėjiškas programinis kodas, kuri veikia be aukų žinios ir sutikimo jas įtraukdama į mokamų paslaugų prenumeratas. Įsidiegus vieną iš apkrėstų programėlių, ji prašo prieigos prie pranešimų, kad galėtų surinkti mokamų paslaugų patvirtinimo kodus. Tuomet ji naudoja šiuos kodus, jog būtų aktyvuotos mokamos prenumeratos. Blogiausia tai, kad vartotojas to nė nepastebės.

Nors „Fleckpe“ nėra tokia pavojinga kaip kai kurios kitos kenkėjiškos programos, ji vis tiek gali ištuštinti naudotojo banko sąskaitas. Kuo ilgiau kenkėjiška programėlė lieka įrenginyje - tuo daugiau pinigų ji gali pavogti. Negana to, apkrėstos aplikacijos renka ir vartotojų asmeninę informaciją arba aukos telefonas gali būti panaudotas kaip tarpinė stotelė didesnėms aferoms.

Vienas iš pavojingiausių „Fleckpe“ aspektų yra tai, kad šį virusą yra sunku aptikti. Nors ji užsiima pinigų ir asmeninės informacijos vagyste, atrodo, kad ji siūlo funkcijas, kurios realiai yra prieinamos apkrėstose programėlėse. Tai reiškia, kad naudotojai gali net nesuprasti, kad jų įrenginys buvo pažeistas, kol nebus per vėlu.

Visos programėlės, kuriose aptiktas kenksmingas „Fleckpe“ programinis kodas:

  • Impressionism Pro Camera
  • GIF Camera Editor Pro
  • HD 4K Wallpaper
  • Fingertip Graffiti
  • Microclip Video Editor
  • Beauty Camera Plus
  • Beauty Photo Camera
  • Beauty Slimming Photo Editor
  • Photo Camera Editor
  • Photo Effect Editor
  • Night Mode Camera Pro

Naująjį „Fleckpe“ virusą aptiko gerai žinoma kibernetinio saugumo bendrovė „Kaspersky“. Pranešama, kad šis piktybinis kodas egzistuoja dar nuo praėjusių metų, kas sufleruoja apie jau dabar esančias aukas. Daugiausiai šio viruso aukų fiksuojama Tailande, Malaizijoje, Indonezijoje, Singapūre ir Lenkijoje, tačiau pažymima ir tai, jog šis virusas veikia visame pasaulyje. Nuo to neapsaugoti ir lietuviai.

Kaip apsisaugoti nuo „Fleckpe“ ir kitų panašių kenkėjiškų programų? Pirmas žingsnis - atsargiai rinkitės, ką atsisiunčiate ir diegiate į savo išmanųjį telefoną. Rinkitės programėles tik iš patikimų šaltinių, pavyzdžiui, oficialių programėlių parduotuvių, ir venkite atsisiųsti programėles iš nepatikrintų ar mažai žinomų aplikacijų parduotuvių.

Taip pat turėtumėte atidžiai stebėti, kokius leidimus suteikiate atsisiųstoms programėlėms. Nesuteikite aplikacijoms prieigos prie neskelbtinos informacijos, pavyzdžiui, kontaktų ar buvimo vietos, nebent tai yra visiškai būtina. Taip pat galite į savo prietaisą įdiegti gerą antivirusinę programą, kad apsisaugotumėte nuo kenkėjiškų programų.

Jei atsisiuntėte programėlių, kuriose yra „Fleckpe“ - turėtumėte nedelsdami jas pašalinti. Tai neleis kenkėjiškai programinei įrangai pavogti daugiau jūsų pinigų ar asmeninės informacijos. Taip pat turėtumėte stebėti savo banko sąskaitą, ar joje nėra neleistinų mokėjimų, ir, pastebėję ką nors įtartino - susisiekti su savo banku.

2 komentarų

Tučtuojau

Lukas rado praeitų metų gegužės naujieną, išvertė iš padarė tučtuojau klikbaitinę. Visos 11 programėlių jau pašalintos iš gplay, androiduose pagal nutylėjimą nustatytas programėlių skenavimas, tad galiu tučtuojau nuraminti tiek skaitančius, tiek patį autorių

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas