Pasaulio sveikatos organizacija išsklaidė visas abejones: daugelis nerimauja dėl galimo ryšio tarp šių telefonų naudojimo ir vėžio, tyrimas atskleidė, kaip yra iš tikrųjų

Technews.lt

2024-09-07, 14:00

0 komentarų

Daugelis mobiliųjų telefonų naudotojų nerimauja dėl galimo ryšio tarp šių telefonų naudojimo ir vėžio nuo tada, kai Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra, Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) vėžio agentūra, 2011 m. radijo bangų poveikį žmonėms priskyrė prie galimų kancerogenų – dabar jie gali nustoti nerimauti.

„Aliexpress“ įsibėgėjo išpardavimų maratonas – spauskite čia ir įsigykite populiariausias prekes už rekordiškai žemą kainą
Pasaulio sveikatos organizacija išsklaidė visas abejones: daugelis nerimauja dėl galimo ryšio tarp šių telefonų naudojimo ir vėžio, tyrimas atskleidė, kaip yra iš tikrųjų

Remiantis PSO užsakymu atliktu tyrimu, mokslininkai nenustatė jokio ryšio tarp mobiliųjų telefonų naudojimo ir smegenų vėžio ar kitų galvos ir kaklo vėžio rūšių. Šiame tyrime, kuriam vadovavo Australijos radiacinės saugos ir branduolinės saugos agentūra (ARPANSA), išnagrinėta daugiau kaip 5 000 tyrimų, paskelbtų 1994-2022 m., ir galiausiai daugiausia dėmesio skirta 63 moksliškai tiksliausiems stebėjimo tyrimams.

Šis naujausias tyrimas išsiskiria savo metodika ir apimtimi. Į jį įtraukti naujesni kohortiniai tyrimai, kuriuose nesiremiama žmonių prisiminimais apie buvusį poveikį. Apžvalgą atliko 11 tyrėjų iš 10 šalių, o tyrėjai laikomi nepriklausomais.

Atsižvelgiant į tai, kokia neatsiejama mobiliųjų telefonų naudojimo dalis tapo kasdieniniame gyvenime visame pasaulyje, šios išvados yra svarbios. Nepaisant per pastaruosius dešimtmečius eksponentiškai išaugusio naudojimo skaičiaus, smegenų navikų skaičius išliko stabilus, o tai yra svarus įrodymas, paneigiantis bet kokį priežastinį ryšį. Netgi ilgalaikis naudojimas 10 ar daugiau metų neparodė padidėjusios rizikos.

Be smegenų vėžio, tyrime buvo nagrinėjami ir kitų rūšių vėžiniai susirgimai, įskaitant centrinės nervų sistemos (smegenų dangalų, hipofizės ir ausies), seilių liaukų ir smegenų auglius.

Norint suprasti šiuos rezultatus, svarbu suvokti, kokio tipo spinduliuotę skleidžia mobilieji telefonai. Kaip ir kitos belaidžio ryšio technologijos, mobilieji telefonai skleidžia radijo dažnio elektromagnetinę spinduliuotę, dar vadinamą radijo bangomis. Šio tipo spinduliuotė yra nejonizuojančioji, t. y. jos energija nėra pakankama, kad suardytų cheminius ryšius ar tiesiogiai pažeistų DNR.

Tyrime taip pat buvo nagrinėjamas susirūpinimas dėl mobiliųjų telefonų bokštų ir naujesnės kartos mobiliojo ryšio tinklų. Nenustatyta, kad mobiliojo ryšio bokštai, kurie skambučiams ir tekstiniams pranešimams perduoti naudoja radijo energijos bangas, keltų vėžio pavojų.

Įdomu tai, kad naujesnės kartos mobiliojo ryšio tinklai, įskaitant 3G ir 4G, iš tikrųjų skleidžia mažiau radijo dažnių nei senesni tinklai. Nors kol kas nėra atlikta svarbesnių tyrimų apie 5G tinklus, tyrimai apie radarus, kuriuose naudojami panašūs aukšti dažniai, nerodo padidėjusios rizikos.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas