Pasitikrinkite, ar savo telefone neturite vienos iš šių programėlių: šios aplikacijos gali ištuštinti jūsų banko sąskaitas, reaguoti būtina nedelsiant

Lukas Snarskis

2024-02-26, 07:46

1 komentaras

„Google Play Protect“ patikrina, ar „Google Play“ parduotuvės programėlėse nėra kenkėjiškų programų. Ji taip pat tikrina trečiųjų šalių programėles, kad apsaugotų nuo virusų „Android“ įrenginiuose, tačiau pasirodo, kad be kenkėjiškų programų platinimo yra ir kitų būdų pavogti vartotojų duomenis.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Pasitikrinkite, ar savo telefone neturite vienos iš šių programėlių: šios aplikacijos gali ištuštinti jūsų banko sąskaitas, reaguoti būtina nedelsiant

„Google“ sukurta ir prižiūrima platforma niekada nepasižymėjo kaip geriausiai apsaugota nuo piktavalių, o tai puikiai iliustruoja ir nuolatos pasirodanti informacija apie kenksmingas programėles ar žaidimus. Kibernetinio saugumo ekspertai „ThreatFabric“ aptiko penkias itin pavojingas „Android“ aplikacijas.

Saugumo specialistų aptiktos programėlės jau yra pašalintos iš „Google Play“ parduotuvės, tačiau jeigu jas įsidiegėte anksčiau – jos iš jūsų įrenginio nedings, nebent jas pašalinti patys. Skelbiama, jog žemiau išvardintos aplikacijos turi bankinį trojos arklį, kuris žinomas kaip „Anatsa“. Pirmąsyk jis buvo aptiktas dar praėjusių metų vasarą.

„ThreatFabric“ pažymi, jog šiuo virusu apkrėstos aplikacijos gali perimti jūsų turimo „Android“ įrenginio kontrolę, žinoma, jums to net nežinant. Piktavaliai gali pasiekti ne tik jūsų asmeninius duomenis, bet ir atlikti mokėjimus iš jūsų banko programėlių. Kitaip tariant, šios programėlės su „Anatsa“ trojanu gali ištuštinti jūsų banko sąskaitą.

Kaip jau minėjome, šiuo piktybišku kodu yra apkrėstos penkios programėlės, o jas yra parsisiuntę daugiau nei 200 tūkst. „Android“ įrenginių turėtojų. Rekomenduojame nedelsiant pasitikrinti, ar savo telefone neturi šių aplikacijų:

  • Phone Cleaner - File Explorer
  • PDF Viewer - File Explorer
  • PDF Reader - Viewer & Editor
  • Phone Cleaner: File Explorer
  • PDF Reader: File Manager

Jei savo „Android“ telefone turite bet kurią iš šių programų - būtina jas nedelsiant pašalinti. Rekomenduojame ir peržiūrėti savo banko programėlių išrašus ir įsitikinti, jog nei viena iš šių aplikacijų nepadarė jums finansinių nuostolių.

Priminsime, jog norėdami kovoti su šiomis kenkėjiškomis programomis, paprastai rekomenduojame patikrinti, ar komentarų skiltyje nėra ženklų, kurie sufleruotų apie laukiantį pavojų. Tiesa, ganėtinai dažnai būna pasirūpinta, jog vartotojams susidarytų klaidingas įspūdis.

„Google Play Store“ parduotuvėje esančios programėlės aprūpintos daugybe teigiamų atsiliepimų. Pirmą kartą įdiegę vieną iš šių programų, galite pamatyti netikrą „Google Play“ parduotuvės įrašą su netikromis apžvalgomis, bandydami priversti jus paliesti atnaujinimo mygtuką. Pats nukentėjusysis netyčia sukelia kenkėjiškos programos įkėlimą į savo telefoną.

1 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas