Reaguoti turėtų kiekvienas telefono turėtojas: tokių skambučių sulaukia dešimtys milijonų, svarbu išlikti itin budriems

Sukčiai aktyviai veikia jau kelis dešimtmečius ir sukelia daugybę problemų į jų pinkles patekusiems žmonėms. Saugumo bendrovės „Hiya“ duomenimis, vien 2022 m. paskutinį ketvirtį europiečiai sulaukė net 82 mln. sukčių skambučių per dieną.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Reaguoti turėtų kiekvienas telefono turėtojas: tokių skambučių sulaukia dešimtys milijonų, svarbu išlikti itin budriems

Tačiau ekspertai pastebi, kad vis dažniau piktavaliai su žmonėmis susisiekia ne tik telefono ryšiu, bet ir įvairiomis mobiliosiomis programėlėmis, pavyzdžiui, „Viber“ ar „WhatsApp“, kurios užtikrina didesnį anonimiškumą, tad tendencija rodo, kad ilgainiui jos gali tapti dominuojančiu apgaulės būdu.

Linas Marcinkevičius, „Tele2“ kredito ir rizikos kontrolės vadovas, teigia, kad telefoniniai sukčiai veikia itin gudriai ir prisitaiko prie tobulėjančių technologijų: „Dažniausias šių apgavikų tikslas – iš žmogaus išvilioti pinigus jam pačiam atskleidžiant banko kortelės duomenis, kurioje yra įgalinta funkcija atsiskaitymui internete, arba asmeninius duomenis, kurie yra naudojami prisijungiant prie elektroninės bankininkystės. Todėl sulaukus panašaus pobūdžio skambučio, net jei skambinama į išmaniąją programėlę, asmuo turėtų kuo greičiau tokį pokalbį nutraukti ir apie įvykį informuoti atsakingas institucijas, pavyzdžiui, policiją“.

Kaip veikia telefoniniai sukčiai?

Ekspertas pastebi, kad apgavikai dažniausiai veikia imituodami šias situacijas:

Prisistato esantys svarbių institucijų darbuotojai. Tai bene dažniausia telefoninių sukčių apgaulės forma. Svarbu atsiminti, kad realūs svarbių įstaigų ar įmonių darbuotojai niekuomet neprašo atskleisti asmeninės informacijos, pavyzdžiui, prisijungimo prie asmeninės banko paskyros kodo. Sulaukę tokio skambučio ir prašymo atskleisti savo asmeninius duomenis, kuo greičiau tokį pokalbį nutraukite ir susisiekite oficialiais įstaigos kontaktais informuodami apie patirtą ketinimą apgauti. Abejonių turėtų sukelti ir tai, jei skambintojas su jumis susisiekė išmaniąja programėle – įprastai institucijų darbuotojai skambina telefono ryšiu.

Apsimeta artimaisiais, patekusiais į nelaimę. Sulaukėte nepažįstamo numerio skambučio, kurio metu jums neva artimas žmogus graudžiai pasakoja apie patekimą į avariją ir prašo skubiai pervesti pinigų? Jei taip, išlikite budrūs ir skambintojui užduokite keletą kontrolinių klausimų, pavyzdžiui, kiek jam metų ar kur tiksliai gyvena. Dažniausiai sukčiai bando išsisukti nuo atsakymų ir sukelti stresą pasakojant apie didelę patirtą žalą, tad nepasiduokite jų spaudimui ir nutraukite pokalbį. Jei vis dar kyla dvejonių dėl nelaimės, tikruoju jo numeriu susisiekite su žmogumi, kuris neva jums skambina ir išsiaiškinkite situaciją.

Trumpai skambteli iš tolimos šalies. Jei telefono ekrane matote, kad praleidote skambutį iš tolimos šalies, neskubėkite perskambinti. Geriausia išeitis – nepažįstamą numerį įvesti į „Google“ paiešką ir išsiaiškinti, ar skambučio iš šio numerio nesulaukė ir kiti žmonės. Įsitikinę, kad tai sukčiai, nedelsiant užblokuokite numerį.

Atsiunčia nežinomą internetinę nuorodą. Vis dažniau sukčiams kaip apgaulės įrankį naudojant populiarias susirašinėjimo programėlės, pavyzdžiui, „Viber“ ar „WhatsApp“, galima sulaukti įtartinų nuorodų iš nepažįstamų telefono numerių. Tokių žinučių tikslas – gavėjui atvėrus nuorodą nuo jo banko sąskaitos nurėžti dalį pinigų. Todėl būkite itin atsargūs ir neskubėkite spausti tokių nuorodų – net jei gautoje žinutėje jums žadamas solidus prizas ar dovana. Dažnai sukčiai šį apgaulės būdą naudoja prieš žmones, bandančius kažką parduoti internetinių skelbimų portaluose.

Kaip apsisaugoti nuo telefoninių sukčių?

Saugantis sukčių apgaulės, būtina išlaikyti budrumą ir blokuoti kiekvieną apgavikų telefono numerį. Turintys „iPhone“ mobiliuosius įrenginius nepageidaujamus skambučius gali blokuoti skambučių istorijoje paspaudę apskritimu apibrėžtą raidę „i“, matomą šalia nepageidaujamo numerio. Tada teliks pasirinkti funkciją „Block this caller“.

„Android“ telefonuose tokius skambučius galima užblokuoti atidarant programą „Skambučiai“ ir pasirenkant „Paskutiniai skambučiai“ arba „Skambučių istorija“. Tuomet reikia bakstelėti numerį, kurį norima užblokuoti, ir pasirinkti „Blokuoti/pranešti apie šlamštą“.

Jei sulaukėte sukčių žinutės susirašinėjimo programėlėje, nedelsiant užblokuokite žinutės siuntėją. „WhatsApp“ programėlėje tai galima padaryti atidarius susirašinėjimą ir paspaudus ant kontakto – tuomet parinktyse beliks pasirinkti „Block“ arba „Report and block“. Nepageidaujamus kontaktus „Viber programėlėje galima užblokuoti pokalbio langelyje paspaudus „Info“ („Android“ įrenginiuose) arba pokalbio pavadinimą („iOS“ įrenginiuose) ir tuomet pasirinkus „Chat info“ bei bakstelėjus „Block this contact“.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas