Šimtai milijonų „Android“ telefonų savininkų atsidūrė sukčių pinklėse: paskelbtos pavojingos programėlės, kurias privalu nedelsiant pašalinti iš savo įrenginių

„Google Play“ parduotuvė šiuo metu yra didžiausia tokio tipo programėlė pasaulyje, kuri įdiegta kone kiekviename „Android“ išmaniajame telefone. Nesunku nuspėti, jog ja naudojasi milijardai žmonių, o tai automatiškai paverčia šią aplikaciją ir internetinių nusikaltėlių jauku.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Šimtai milijonų „Android“ telefonų savininkų atsidūrė sukčių pinklėse: paskelbtos pavojingos programėlės, kurias privalu nedelsiant pašalinti iš savo įrenginių

„Google“ sukurta ir prižiūrima platforma niekada nepasižymėjo kaip geriausiai apsaugota nuo piktavalių, o tai puikiai iliustruoja ir nuolatos pasirodanti informacija apie kenksmingas programėles ar žaidimus. Ir šįsyk, vėl pranešama apie kenkėjiškas aplikacijas, kurių šįsyk užfiksuota net 60, o parsiuntimų skaičius viršija šimtus milijonų.

Pranešama, jog „McAfee“ aptiko daugiau nei 60 kenksmingų programėlių, kurios buvo parsisiųstos daugiau nei 100 mln. kartų, o „Google“ jau pašalino 36 iš jų. Teigiama, kad šios aplikacijos turi kenksmingą kodą, žinomą kaip „Goldoson“.

Šis užkratas galėjo rinkti informaciją iš naudotojo telefono, pavyzdžiui, įdiegtų programų sąrašus, Wi-Fi ir „Bluetooth“ įrenginių informaciją ir GPS buvimo vietą. Be to, „Goldoson“ geba ir generuoti reklamų paspaudimus, o vartotojas apie tai net nežino. Tokiu būdu sukčiai generuoja pajamas, o tikrasis telefono savininkas apie tai nė neįtaria.

Iš 60 aptiktų programėlių, kaip jau minėjome, 36 buvo pašalintos iš „Google Play“ parduotuvės, o likusios buvo atnaujintos. Tai reiškia, kad naujausia jų versija yra saugi naudotis ir joje nėra jokio piktybinio kodo, kuris galėtų padaryti žalos. Vartotojams patariama atnaujinti programėles į naujausią versiją arba jas pašalinti, jei nustatyta, kad jos kelia grėsmę „Android“ telefonų naudotojams.

Šis incidentas yra priminimas tiek naudotojams, tiek kūrėjams būti budriems ir aktyviai užkirsti kelią kenkėjiškų programėlių patekimui į rinką. Todėl naudotojai raginami nuolat atnaujinti savo telefonus naujausiomis saugumo pataisomis ir naudoti antivirusinę programinę įrangą. Kūrėjai raginami laikytis geriausios aplikacijų kūrimo ir saugumo praktikos, pavyzdžiui, taikyti saugaus kodavimo praktiką, tikrinti savo programėles dėl pažeidžiamumų ir kruopščiai jas testuoti prieš išleidžiant.

Norėdami kovoti su kenkėjiškomis programomis, paprastai rekomenduojame patikrinti, ar komentarų skiltyje nėra ženklų, kurie sufleruotų apie laukiantį pavojų. Taip pat siūlytumėme vengti aplikacijų, kurios turi mažai atsisiuntimų ar jų neturi visai, o taip pat yra naujai įkeltos. Žinoma, jei programėlė nauja – tai nereiškia, kad ji yra žalinga, tačiau visuomet reikėtų išlikti budriems.

Žinoma, pats svarbiausias žingsnis, siekiant apsisaugoti nuo virusų - atnaujinti telefono programinę įrangą. Ypač svarbūs dideli atnaujinimai, tokie kaip „Android 12“ ar „Android 13“, kurie užkerta kelią kenkėjiškoms programoms toliau siurbti jautrius vartotojo duomenis ir panaikina leidimus neaiškioms aplikacijos rodyti nepageidaujamas reklamas. Visgi nereikėtų ignoruoti ir saugumo pataisymų naujinių, kadangi jie užlopo specifines spragas, kurias gali išnaudoti tam tikri virusai.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas