„Telia“ atskleidė lietuvių įpročius prieš šventes: daugelis laiką praleido ne eilėse prie dovanų, o internete

„Telia“ atskleidė lietuvių įpročius prieš šventes: daugelis laiką praleido ne eilėse prie dovanų, o internete

Didžiąsias metų šventes lietuviai sutiko ne stovėdami eilėse prie dovanų ar miestų kamščiuose, bet ir rekordiškai naršydami internete. Duomenų vartojimas paskutinėmis praėjusių metų savaitėmis buvo net dviem trečdaliais didesnis nei prieš metus, nors pokalbių tinkle mažėjo, rodo „Telia“ mobiliojo tinklo statistika.

„Kitaip nei pernai, šįmet šventiniu laikotarpiu neturėjome karantino, taigi žmonės galėjo gyvai susitikti su artimaisiais. Nepaisant to, mobiliuoju internetu jie naudojasi vis aktyviau ir per šventes apetitas duomenims tik augo – Kalėdų savaitę vien „Telia“ tinkle išnaršyta 8,3 petabaito (PB), Naujųjų metų savaitę – jau virš 8,5 PB duomenų. Tai atitinkamai 62 proc. ir 71 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai“, – pastebi įmonės Tinklo vadovas Arūnas Strolia.

Nors mobiliuoju internetu žmonės naršė kur kas daugiau, balso skambučiais artimuosius ir draugus žmonės sveikino rečiau – paskutinėmis praėjusių metų savaitėmis „Telia“ tinkle buvo prakalbėta po maždaug 67 mln. minučių, 10–15 proc. mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Kita vertus, SMS žinutės tebėra populiarios: gruodį operatoriaus tinkle jų išsiųsta per 130 milijonų, apie 13 proc. daugiau nei prieš metus.

Pasak A. Strolios, įtakos duomenų vartojimo šuoliui turi bent keli veiksniai. „Balso skambučius vis dažniau keičia vaizdo skambučiai, taip pat vis labiau populiarėja išmanioji televizija ir kitas vaizdo turinys, kurį žmonės žiūri internetu. Šventiniu laikotarpiu nemažai žmonių pasinaudojo ir galimybe dirbti nuotoliniu būdu, taip dar prisidėdami prie mobiliojo interneto augimo. Dar viena priežastis – žmonės atsinaujina mobiliojo ryšio planus į suteikiančius daugiau gigabaitų, įsigyja naujesnius, pažangesnius įrenginius – telefonus, mobiliojo interneto modemus“, – vardija ekspertas.

Prie vartojimo augimo prisideda ir stiprinami tinklo pajėgumai. Bendrovė per praėjusius metus įdiegė 450 naujos kartos „Ericsson“ bazinių stočių, dėl to kai kuriose vietovėse tinklo talpa ir mobiliojo interneto sparta išaugo net iki 40 proc. Šiuo metu naujosios stotys jau veikia visame pajūrio ruože nuo Nidos iki Būtingės, įskaitant Klaipėdos miestą, Kaune bei magistralėje Vilnius–Klaipėda, taip pat šiaurinėje Vilniaus dalyje. Metų pradžioje stočių atnaujinimo darbai tęsis Vilniuje, vėliau – ir kitose apskrityse.

Duomenų vartojimas auga visų mobiliojo ryšio operatorių tinkluose. Paskutiniais Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, trijų didžiųjų operatorių tinkluose mobiliojo interneto vartojimas per pastaruosius metus išaugo daugiau nei trečdaliu. Ir nors pernai antrąjį ketvirtį vartojimas buvo sumažėjęs, trečią ketvirtį kreivė vėl kilo aukštyn.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas