Telefonų nustatymai, kurie kelia daugelio susirūpinimą: kam reikalingas vietovės nustatymas ir kaip padaryti, kad „Google“ nežinotų jūsų buvimo vietos?

Lukas Snarskis

2024-04-08, 19:55

0 komentarų

Šiuolaikiniame, į mobilųjį ryšį orientuotame, pasaulyje daugybė programėlių prašo prieigos prie mūsų buvimo vietos duomenų. Jūsų lokacijos nustatymus yra itin svarbus naudojantis žemėlapių aplikacijomis, tačiau išlaikyti kontrolę – dar svarbiau.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Telefonų nustatymai, kurie kelia daugelio susirūpinimą: kam reikalingas vietovės nustatymas ir kaip padaryti, kad „Google“ nežinotų jūsų buvimo vietos?

„Android“ išmaniųjų telefonų turėtojai dažnai susiduria su įvairiais saugumo iššūkiais, o kenkėjiškos programėlės gali padaryti didžiulę žalą. Tai gali ne tik paveikti jūsų įrenginio veikimą, tačiau taip galite netekti savo privačių duomenų.

Kai kurie yra susirūpinę ir dėl galimų šnipinėjimo atvejų, todėl vietovės nustatymo galimybė telefone yra labai jautri tema. Šiandien kviečiame detaliau pažvelgti į buvimo vietos nustatymo funkcionalumą jūsų išmaniajame telefone – kaip tai kontroliuoti, kokius privalumus tai suteikia ir kokie to trūkumai?

Vietovės nustatymas – kaip tai veikia ir kam tai reikalinga?

Maxim Hopman, Unsplash nuotr.

Jūsų buvimo vietos nustatymo leidimai leidžia įvairioms „Android“ programėlėms naudotis jūsų įrenginio GPS koordinatėmis arba apytiksliais vietovės duomenimis, kurie gaunama pasitelkiant „Wi-Fi“ ar mobiliojo ryšio tinklų duomenis.

Tokie duomenys yra itin svarbūs žemėlapių programėlėms, tokioms kaip „Google Maps“ ar „Waze“. Norint sėkmingai susidėlioti kelionės maršrutą - labai svarbu realiuoju laiku gauti buvimo vietos duomenis, kad būtų galima pateikti tikslias nuorodas ir eismo atnaujinimus.

Žinoma, tai reikalinga ir įvairioms transportavimo programėlėms – ar tai būtų maisto pristatymo aplikacija ar kažkokia kita, panašaus pobūdžio programa. Nesunku nuspėti, kad jūsų vietovės duomenis naudoja ir orų prognozių aplikacijos, kas leidžia pateikti tikslesnius duomenis, atsižvelgiant į jūsų lokaciją.

CardMapr.nl, Unsplash nuotr.

Vietovės nustatymai gali būti naudojami ir socialinių tinklų programėlių, tokių kaip „Facebook“. Pastaroji platforma leidžia žymėti savo buvimo vietą įrašuose, todėl naudotojai gali dalytis savo buvimo vieta su draugais ir sekėjais.

Tačiau neribotos prieigos prie buvimo vietos suteikimas kiekvienai programėlei kelia susirūpinimą dėl privatumo. Mažiau patikimos aplikacijos gali rinkti ir naudoti buvimo vietos duomenis tikslinei reklamai arba neleistinais tikslais.

Reguliariai peržiūrėdami ir tvarkydami programėlių buvimo vietos nustatymo leidimus, galite rasti pusiausvyrą tarp funkcionalumo ir privatumo.

Kokius privalumus suteikia vietovės prieigos nustatymų priežiūra ir koregavimas?

Brett Jordan, Unsplash nuotr.

Norint neprarasti kontrolės savo įrenginyje – būtina atitinkama kontrolė. Pirmąsyk atsidarant programėlę, daugelis mūsų, tiesiog suteikia visus prašomus leidimus ir pernelyg į tai nesigilina. Tai gali būti gana didelė problema, nes galbūt mes suteikiama prieigą, kuri net nėra būtina.

Ribojant nereikalingų programėlių prieigą prie buvimo vietos – galite apsaugoti savo privatumą. Tokiu būdu yra užkertamas kelias aplikacijoms rinkti ir galimai piktnaudžiauti jūsų buvimo vietos duomenimis.

Niekam ne paslaptis, jog pametus išmanųjį telefoną – įjungta vietovės paslauga gali padėti greičiau surasti ir atgauti savo įrenginį. Tačiau suteikus nereikalingą prieigą prie buvimo vietos, neįgalioti asmenys gali stebėti jūsų judėjimą, kas kelia rimtų saugumo problemų.

Vietovės nustatymų peržiūrėjimas gali padėti ir sutaupyti šiek tiek papildomos baterijos energijos. Nuolatinė prieiga prie vietos nustatymo programų gali išeikvoti akumuliatoriaus energiją, o apriboję buvimo vietos nustatymo leidimus, galite optimizuoti jo naudojimą.

Kaip keisti vietovės nustatymuose „Android“ išmaniuose telefonuose?

Sten Ritterfeld, Unsplash nuotr.

Norint koreguoti, kokios programėlės turi prieigą prie jūsų lokacijos informacijos – viskas ganėtinai paprasta. Pateikiame informaciją, kaip galite išjungti aplikacijų prieigą prie jūsų lokacijos:

  1. Braukiame pirštu nuo ekrano viršaus į apačią, kad atsidaryti greitų nustatymų meniu;
  2. Susirandame „Vietovė“ (angl. Location) laukelį ir spausdami palaikome ant šio punkto. Taip bus tiesiogiai paleistas vietovės nustatymų meniu ir nereikės naršyti pagrindiniame nustatymų meniu.
„Android“ vietovės nustatymai / Telefonai.eu nuotr.

Atsidariusiame lange jūs gausite visą svarbiausią informaciją apie telefone esančių programėlių prieigą prie jūsų vietovės, kada tai buvo padaryta, o taip pat galėsite išjungti šią galimybę. Pasirinkus norimą aplikaciją, jūs galite suteikti prieigą prie jūsų lokacijos pagal tam tikrus kriterijus:

  • Leisti visą laiką - tai suteikia programėlei neribotą prieigą prie jūsų buvimo vietos, net kai ji aktyviai nenaudojama;
  • Leisti tik naudojant programą - Tai apriboja prieigą prie buvimo vietos tik tada, kai programėlė yra atidaryta ir aktyviai naudojama;
  • Klausti kaskart – kiekvieną kartą įsijungus programėlę bus galima ar suteikti prieigą prie jūsų vietovės informacijos;
  • Neleisti: Tai visiškai užkerta programėlei prieigą prie jūsų buvimo vietos duomenų.

Verta paminėti ir tai, jog vietovės paslauga, esanti „Android“ išmaniuose telefonuose, gali naudotis įvairiais šaltiniais, pavyzdžiui „Wi-Fi“, GPS, mobiliojo ryšio tinklais ar jutikliais, kad nustatytų jūsų įrenginio vietovę. „Google“ taip pat gali periodiškai rinkti vietovės duomenis ir juos naudoti kaip anoniminius, siekdama tiksliau nustatyti vietovę ir gerinti šios paslaugos kokybę.

Norėdami visiškai išjungti jūsų buvimo vietos galimybę – rekomenduojame pasinaudoti vietovės nustatymų meniu viršuje esančia opcija „Naudoti vietovę“ ir ją visiškai išjungti. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad visiškas šios galimybės išjungimas gali turėti įtakos galimybei naudotis žemėlapių programėle.

Norėtumėme atkreipti dėmesį, jog jūs galite pakeisti nustatymus, kurie leidžia pasirinkti vietovės nustatymo būdus. Tuose pačiuose nustatymuose, spustelėkite „Vietovės paslaugos“ ir ten rasite opcijas, kurias galite išjungti arba įjungti. Tarp jų – „Wi-Fi“ ar „Bluetooth“ nuskaitymas, o taip pat ir papildomi nustatymai.

Visi šie nustatymai suteikia jums galimybę kontroliuoti savo privatumą ir saugumą. Atlikdami nurodytus veiksmus galite užtikrinti, kad tik autorizuotos programos turėtų prieigą prie jūsų buvimo vietos duomenų, optimizuoti akumuliatoriaus veikimo laiką ir kartu apsaugoti konfidencialią informaciją.

Atminkite, kad svarbiausia yra rasti pusiausvyrą tarp funkcionalumo ir privatumo, o „Android“ išplėstinių leidimų sistema suteikia jums įrankių, kaip tai pasiekti.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas