Atlikti bandymai atskleidžia liūdną televizorių ir monitorių realybę: pasirodo, išdega visi OLED prietaisai, tačiau kas vyksta su LCD panelėmis yra dar blogiau

Topcom.lt

2023-11-24, 17:10

2 komentarai (-ų)

Vaizdo taškų išdegimo problema ir dėl to netolygus ekranų ryškumas yra gerai žinomas OLED ekranų trūkumas. Gamintojai teigia, kad padarė pažangą mažindami problemą, nors pirmiausia tam naudojo programinę įrangą. Jų pareiškimus ėmėsi patikrinti portalo RTINGS.com ekspertai, kurie išbandė daugiau nei šimtą televizorių ir kelis monitorius.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Atlikti bandymai atskleidžia liūdną televizorių ir monitorių realybę: pasirodo, išdega visi OLED prietaisai, tačiau kas vyksta su LCD panelėmis yra dar blogiau

Bandymas susideda iš 24/7 CNN transliacijos maksimaliu ryškumu. Tokiomis aplinkybėmis labiausiai pastebimas išdegimo efektas, dažniausiai matomas statinių elementų srityje: TV kanalų logotipuose, kompiuterio užduočių juostoje ar žaidimų sąsajose.

Tai gali būti laikina dėmė arba nuolatinis išdegimas. Net ir ekspertas gali lengvai juos supainioti, tačiau „atnaujinimo ciklas“ arba radikalus ekrano turinio pakeitimas dažniausiai padeda kovoti su šiuo reiškiniu.

Specialios gamintojų sukurtos prevencinės funkcijos skirtos matricos tarnavimo laikui pailginti – trumpi arba ilgi „kompensavimo ciklai“, kurie kiekvieno prekės ženklo vadinami skirtingai. Žinoma, jais siekiama ne atkurti vaizdo kokybę į originalą, o tolygiai paskirstyti ryškumą ekrane.

Šiuo metu testavimas nepalankiausiomis sąlygomis be perstojo vyksta dešimt mėnesių – jame dalyvauja OLED ir LCD televizoriai. Lygiagrečiai bandomi trys itin platūs monitoriai, nors jų bandymai trunka tik šešis mėnesius. Pateikiame tyrimo autorių santrauką.

  • Po dešimties mėnesių testavimo nepalankiausiomis sąlygomis, atitinkančio ketverius metus ir tris mėnesius naudojimo įprastomis sąlygomis, visuose OLED televizoriuose buvo perdegimo požymių, nors ir nevienodo laipsnio.
  • Nepaisant to, kad daugiausia rūpesčių kelia OLED televizoriai, vaizdo prastėjimo požymių buvo aptikta ir LCD televizoriuose, ir jos pasirodė daug rimtesnės nei OLED matricose – foninio apšvietimo vienodumas krenta greičiau ir daug stipriau. Tai nėra tas pats, kaip išdegimas, bet taip pat gadina vaizdo įspūdį ekrane.
  • Bandymo metu sugedo penki televizoriai ir vienas monitorius.
  • Nedideli OLED monitorių perdegimo požymiai pradėjo ryškėti jau šeštą testavimo nepalankiausiomis sąlygomis mėnesį, o tai prilygsta 2,5 metų įprasto veikimo. Taip gali būti dėl daugybės statinių elementų darbalaukyje ir žaidimų sąsajose.

Įdomu tai, kad išdegimo efektas ryškiausias senesniuose OLED ekranuose, ypač LG CX OLED ir Sony A8H televizoriuose. Tyrimo autoriai taip pat pažymi, kad dažnai vaizdo taškų perdegimo pėdsakai yra grįžtami, jei televizorių priversti atlikti kompensavimo ciklą.

Apskritai televizoriai kartkartėmis tokius ciklus turėtų atlikti patys, tačiau ne visų gamintojų ši funkcija tinkamai veikia, todėl rankinis „atstatymas“ gali iš dalies arba visiškai pašalinti išdegimo efektą.

2 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas