Benzininių ir dyzelinių automobilių dienos jau suskaičiuotos: Europos Komisijos pirmininkė dar kartą patvirtino, jog Europoje netrukus neliks lietuvių pamėgtų transporto priemonių

Lukas Snarskis

2024-07-20, 17:55 (atnaujinta 2024-08-07, 10:07)

3 komentarai (-ų)

Automobilių rinka Europoje jau visai netrukus pasikeis visiškai. Europos Parlamento ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitarime numatoma, kad jau nuo 2035 metų bus uždrausta naujų automobilių gamyba su vidaus degimo varikliais gamyba.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Benzininių ir dyzelinių automobilių dienos jau suskaičiuotos: Europos Komisijos pirmininkė dar kartą patvirtino, jog Europoje netrukus neliks lietuvių pamėgtų transporto priemonių

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen po perrinkimo žurnalistams sakė, kad Europos Sąjungos tikslas iki 2035 metų nutraukti vidaus degimo varikliais aprūpintų automobilių pardavimą išlieka. Ji pridūrė ir tai, kad ES tikslingai pakeis reguliavimą, jog būtų galima naudoti e. degalus.

Liepos 18 dieną įvyko slaptas Europos Parlamento balsavimas, kurio metu buvo pritarta Europos Komisijos pirmininkės paskyrimui. Už U. von der Leyen balsavo 401 narys, kas leido perkopti reikalingą 360 balsų ribą.

Ji sulaukė žaliųjų įstatymų leidėjų, kurie priešinosi jos pirmajai kadencijai, palaikymo, o 24 Italijos premjerės Giorgia Meloni dešiniosios partijos įstatymų leidėjai balsavo prieš ją.

Per ateinančius penkerius metus blokas kovos dėl savo plataus užmojo klimato tikslų ir jų įgyvendinimo būdų, net ir tuo metu, kai jam gresia prekybos konfliktas su Kinija ir galimas Donaldo Trumpo sugrįžimas į Baltuosius rūmus, kuris gali pakenkti Ukrainos sąjungininkų pastangoms paremti jos kovą su Rusija.

Priminsime, jog pasiūlymas uždrausti vidaus degimo varikliais aprūpintų automobilių prekybą, buvo pateiktas dar 2021 metų liepą, o visai neseniai įvyko balsavimas, kuris galutinai patvirtino planuojamus pakeitimus. Europos Parlamentas nusprendė, jog nuo 2035 metų bus uždrausta naujų benzininių ir dyzelinių automobilių prekybą.

Teigiama, kad toks sprendimas turėtų svariai prisidėti prie Europoje iškelto tikslo – iki amžiaus vidurio tapti neutraliu regionu klimato atžvilgiu. Verta atkreipti dėmesį, jog po daugiau nei dešimties metų įsigaliojantys pasikeitimai palies ne tik lengvųjų automobilių rinką, tačiau ir komercinį transportą. Europos parlamentarų įsitikinimu, rinka jau yra pasiruošusi tokiam perėjimui. Tikimasi, kad per artimiausius metus dar labiau evoliucionuos ir elektromobilių rinka.

Kaip bebūtų, tokiems pokyčiams pritaria toli gražu ne visi. „Stellantis“ ir BMW vadovai įsitikinę, kad tokios priemonės tik pakenks visam sektoriui. Jų teigimu, tokie ribojimai turėtų gerokai sumažinti automobilių pardavimus, o tai lems ir gamyklų uždarymą bei sumažėjusį darbo vietų skaičių. Be to, sumažėję gamybos pajėgumai padidins elektromobilių kainas ir padarys jas nepasiekiamas net viduriniosios klasės europiečiams.

Šiuo metu automobilių išmetamosios dujos sudaro 12 proc. visos anglies dioksido emisijos bendrijoje, o bendrai transportas – maždaug ketvirtadalį. Verta atkreipti dėmesį ir į tai, jog Bendrijoje kalbama ir apie kitų transporto priemonių, tokių kaip laivų, perėjimą prie elektrinių variklių. Kaip bebūtų, tokie planai yra numatyti dar vėlesniam periodui ir kol kas jokių sprendimų šiuo klausimu nėra priimta.

3 komentarų

Mikas

"Netrukus".... Žurnaliugos. Jūs dar ne visi iki 2035 dagyvensite. Ir tos Ursulos neliks nė kvapo. Ir įstatymai dar keisis. Ko jūs paniką keliant? Neviduriuokite. Viskas n kartu keisis per tiek metų. Vat nora turi triesti. Angliukai - geriausias vaistas nuo triedalu.

?-tukas

Neskubekite veju rasyti,paskui paliekate durneliu vietoje,pirmiausia sar reikia isgyventi iki 2035 metu,pagal viska tai iki to laiko pacios Europos sajungos neliks,taip kad nebekite pliki prieky traukinio.

Andre

Taip ! O ypač Lietuvoje ! Dar kaip prie baudžiavos ! Dar kiemuose gryčiose lauko toletai pati dodžiausia puošmena, žmonės net vandentiekio neturi, iš šulinių vandenį kibirais neša. O čia kiaulių svajonės elektromobiliai psichiatrų nesąmonė.! Lietuvoje vargo baudžiava. Galvoja tą ursula Von dėr Lain ! Baikime tą nesamonę galvosena iš vasaros GT, naujosios Vilnios psichiatrijos ligoninės !

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas