Europoje fiksuojama padidėjusi naujų automobilių paklausa, tačiau elektrinių modelių pardavimai atsidūrė aklavietėje

Tomas Eidukevičius

2024-07-23, 09:00 (atnaujinta 2024-08-07, 10:07)

0 komentarų

Automobilių rinka kinta ir šiai dienai daugybės dėmesio susilaukia elektromobiliai. Elektriniais varikliais aprūpintos transporto priemonės tampa daugelio gamintojų prioritetu, o ir vairuotojų susidomėjimas tokiais automobiliais nuolat auga.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Europoje fiksuojama padidėjusi naujų automobilių paklausa, tačiau elektrinių modelių pardavimai atsidūrė aklavietėje

Pastaruosius kelis mėnesius buvo fiksuoti kiek sumažėję elektrinių automobilių pardavimai, tačiau birželį situacija ir vėl pasikeitė. Europoje tokių modelių pardavimai išaugo 0,1 proc., lyginant su analogišku laikotarpiu 2023 metais, o pagrindinė to priežastis – ilgai lauktos subsidijos Italijoje.

Europoje užfiksuoti didėjantys automobilių pardavimai. Remiantis birželio mėnesio duomenimis, transporto priemonių paklausa išaugo 3,6 proc., lyginant su analogišku periodu praėjusiais metais. Birželį buvo parduota 1,31 naujų automobilių. Situacija su elektromobiliais – išlieka kėbli.

Teigiama, kad Italijoje įsigaliojusios mokestinės lengvatos sugebėjo kompensuoti nuosmukį, kuris buvo fiksuojamas tokiuose regionuose kaip Vokietija ar Prancūzija. Vien Italijoje elektromobilių pardavimai išaugo kone dvigubai. Tiesa, tokių automobilių rinkos dalis regione kiek sumažėjo.

Europoje elektromobilių pirkimai sulėtėjo dėl didelių kainų ir kai kurių vyriausybių panaikintų subsidijų. Dėl šio sąstingio tokios bendrovės kaip „Mercedes-Benz“ atideda elektromobilių pardavimo tikslus, o akumuliatorių gamintojai peržiūri savo EV projektus.

Verta paminėti, kad gerokai sumažėjusi paklausa turėjo didelės įtakos ir kitoms Europos bendrovėms. „Stellantis“ sustabdė EV gamybą Mirafiori gamykloje netoli Turino, o „Volkswagen Group“ šį mėnesį pradėjo procedūras, dėl kurių gali būti uždaryta gamykla Belgijoje, gaminanti elektrinį „Audi Q8 E-tron“.

„Baterijomis varomų elektrinių transporto priemonių nuostoliai tebėra per dideli, todėl reikia mažinti investicijas, ir jos yra mažinamos“, - pasakojo „Citi“ analitikas Haraldas Hendrikse.

Birželio mėn. visiškai elektrinių transporto priemonių registracijos dalis sumažėjo iki 15,9 proc., nors dar prieš metus siekė 16,5 proc., taip pratęsdama nuviliančią elektromobilių pardavimų tendenciją per metus.

Akivaizdu, jog elektromobilių paklausa išlieka labai jautri pirkimo paskatoms. Vokietijoje, pirmoje Europos rinkoje, vyriausybė gruodžio mėn. staiga nutraukė subsidijų teikimą, todėl per pirmąjį pusmetį registruotų elektromobilių skaičius sumažėjo 16 proc. Švedijoje, kuri taip pat atšaukė subsidijas, pardavimai sumažėjo penktadaliu.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas