Ruošiantis vasaros išvykoms, specialistai pataria keliones planuoti iš anksto: kaip elgtis, kad susierzinimas ir vėlavimas netaptų kelionės palydovais

Pranešimas spaudai

2024-07-13, 10:54 (atnaujinta 2024-07-13, 11:32)

0 komentarų

Vasaros kelionės, aktyvių atostogų planai ir didelės apimties Lietuvos kelių bei jų infrastruktūros atnaujinimo darbai lemia intensyvų eismą ir spūstis mūsų šalies tarpmiestiniuose keliuose.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Ruošiantis vasaros išvykoms, specialistai pataria keliones planuoti iš anksto: kaip elgtis, kad susierzinimas ir vėlavimas netaptų kelionės palydovais

Ruošiantis vasaros išvykoms, specialistai pataria keliones planuoti iš anksto ir pabrėžia, kad vairavimo saugumas yra prioritetas, ypač susidarius eismo spūstims. Ekspertai dalinasi patarimais, kaip valdyti stresą prie vairo ir „išgyventi“ spūstis mūsų šalies tarpmiestiniuose keliuose.

„Eismo spūstys – nors ir nemalonus, bet dažnu atveju neišvengiamas reiškinys, ypač tuomet, kai gerinama kelių būklė ir jų infrastruktūra. Suprasdami, kad kelių remonto darbai gali kelti nemalonias patirtis mūsų klientams, kviečiame iš anksto planuoti vasaros keliones, pasirinkti tinkamiausią maršrutą ir prireikus užsukti į degalines, kur bus galima numalšinti stresą, atsivėsinti bei pailsėjus toliau tęsti kelionę“, – teigia „Circle K“ Lietuvos degalinių tinklo departamento direktorė Kristina Kabelienė.

Saugaus vairavimo atmintinė

Vairavimo mokyklos vadovo ir saugaus eismo eksperto Artūro Pakėno teigimu, teisingas kelionės maršruto planas ir kelios paprastos taisyklės padės išvengti nemalonių emocijų kelyje.

1. Planuokite kelionę iš anksto.

Visų pirma, saugaus eismo ekspertas pataria pagalvoti apie tinkamiausią laiką kelionei.

„Jeigu turite galimybę, rinkitės pradėti kelionę ne piko metu. Pavyzdžiui, būtų naivu tikėtis sekmadienio pavakarę iš pajūrio į didžiuosius šalies miestus sugrįžti be jokių spūsčių. Geriau išvykite šiek tiek anksčiau arba ilgiau pasimėgaukite jūros malonumais“, – sako A. Pakėnas.

2. Naudokitės navigacijos sistemomis.

Automobiliuose integruotos modernios navigacijos sistemos gali pateikti realaus laiko informaciją apie eismo sąlygas ir pasiūlyti alternatyvius maršrutus, siekiant išvengti spūsčių.

„Leisdamiesi į kelią pasižiūrėkite, kokia yra planuojamos kelionės trukmė ir pasirinkite optimaliausią maršrutą. Navigacijos padės geriau planuoti kelionės laiką ir išvengti vėlavimo“, – pataria instruktorius.

3. Laikykitės saugaus atstumo.

Eismo spūstys dažnai priverčia staigiai stabdyti. A. Pakėnas rekomenduoja laikytis saugaus atstumo nuo priekyje važiuojančios transporto priemonės, kad turėtumėte pakankamai laiko reaguoti ir sustoti, jei to prireiks.

„Tenka stebėti situacijas, kai vairuotojai, pastebėję atsiradusį tarpą tarp transporto priemonių, stengiasi „užkišti“ automobilį. Taip elgtis nederėtų. Saugus, bent dviejų sekundžių stabdymo atstumas leis išvengti susidūrimo“, – pabrėžia A.Pakėnas.

4. Būkite kantrūs ir atsisakykite lenkimo manevrų.

Spūsties metu lenkimas ar staigus manevravimas gali būti pavojingas. „Būkite kantrūs ir nesiblaškykite po eismo juostas. Lenkimo manevras gali sukelti eismo įvykį ir padidinti spūstį“, – priduria vairavimo mokytojas.

5. Sustokite atsipūsti, kad išliktumėte dėmesingi

Spūsties metu labai svarbu išlaikyti dėmesingumą. A. Pakėnas primena: nesinaudokite mobiliaisiais telefonais, išalkus ar ištroškus sustokite degalinėje. „Pašaliniai veiksniai, kurie blaško vairuotojų dėmesį, gali sukelti nelaimingą atsitikimą“, – sako saugaus eismo ekspertas.

Sustojimo svarbą vairuojant ilgą laiką pabrėžia ir K. Kabelienė. „Sustojimai būtini siekiant užtikrinti tiek jūsų pačių, tiek kitų eismo dalyvių saugumą. Ilgai vairuojant, nuovargis tampa vienu pagrindinių rizikos veiksnių: lėtėja reakcija, mažėja dėmesingumas, kyla stresas ir nuobodulys. Sustojimai suteikia galimybę pailsėti, atsipalaiduoti, užkąsti ir išgerti vandens, taip palaikant tinkamą energijos lygį ir gerą savijautą. Taip pat – tai proga atnaujinti informaciją apie eismo sąlygas ir pasirinkti maršrutą, kuris padės išvengti netikėtų situacijų kelyje“, – teigia K. Kabelienė.

6. Naudokite posūkių signalus ir stebėkite kelio ženklus.

Vairavimo mokytojas pabrėžia būtinybę naudoti posūkių signalus, stebėti kelio ženklus ir laikytis vairuotojams skirtų nurodymų.

„Visada praneškite apie savo ketinimus kitiems vairuotojams, naudodami posūkių signalus. Tai padės išvengti nesusipratimų ir staigių manevrų, kurie gali sukelti eismo nelaimes. Taip pat būtina atidžiai stebėti kelio ženklus. Ypatingą dėmesį sutelkite į šviesoforo signalą. Remontuojamų kelių ruožuose jis suteikia svarbios informacijos apie eismo sąlygas ir padeda užtikrinti saugų vairavimą“, – pataria vairavimo mokyklos vadovas.

7. Būkite pasiruošę nenumatytiems atvejams.

Automobilyje visuomet turėkite pirmosios pagalbos rinkinį, atsarginį ratą ir įrankius, kad būtumėte pasiruošę nenumatytiems atvejams. „Turint reikalingas priemones nenumatytose situacijose jausitės saugiau ir greičiau galėsite jas išspręsti“, – sako A. Pakėnas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas