Gyventojai, kaupiantys ateičiai, raginami pasinaudoti valstybės lengvata iki metų pabaigos

SEB

Pranešimas spaudai

2023-11-23, 07:20

0 komentarų

Artėjant metų pabaigai, finansų ekspertai ragina pažvelgti, kaip 2023 metais sekėsi taupyti: peržiūrėti sukauptą sumą, iš naujo įvertinti, ar finansinius tikslus atitinka santaupoms atidedama suma. Specialistai taip pat ragina kaupiančius ateičiai gyventojus nepamiršti valstybės paramos ir pasinaudoti papildomo investavimo galimybe.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Gyventojai, kaupiantys ateičiai, raginami pasinaudoti valstybės lengvata iki metų pabaigos

Anot bendrovės „SEB investicijų valdymas“ Investicijų valdymo grupės vyresniojo fondų valdytojo Pauliaus Kabelio, periodinis asmeninių finansų peržiūrėjimas turėtų tapti neatsiejamu įpročiu. Peržiūrėti sukauptą sumą ir apsvarstyti galimybę ateičiai atsidėti didesnę dalį pajamų rekomenduojama bent kartą per metus.

„Ateičiai taupoma labai individualiai: skiriasi kiekvieno iš mūsų taupymo tikslas, pajamos ir suma, kurią žmogus gali atidėti taupyti. Kita vertus, per metus asmeninė padėtis ir poreikiai gali smarkiai pasikeisti. Todėl metų pabaigoje rekomenduojama rasti laiko ir apžvelgti fondų ar kitų finansinių priemonių, kuriomis naudodamiesi kaupėte, rezultatus, pasidomėti, kokia yra padėtis finansų rinkose, apsvarstyti papildomo kaupimo savo ar vaiko ateičiai galimybes. Toks įprotis labai naudingas siekiant kaupimo sėkmės“, – teigia P. Kabelis.

Norėdami sukaupti daugiau ir greičiau, gyventojai gali pasinaudoti valstybės teikiama lengvata. Už 2023 metų įmokas į trečios pakopos pensijų fondus, investicinio gyvybės draudimo sutartį ar didesnes negu 3 proc. įmokas į antros pensijų pakopos fondus gyventojai gali gauti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatą ir 2024 metais susigrąžinti iki 300 eurų.

„GPM lengvata – ypač naudinga paskata kaupiantiesiems ateičiai. Mūsų apklausos* duomenys rodo, kad žmonės tokią lengvatą vertina kaip galimybę padidinti savo santaupas: 17 proc. respondentų susigrąžintą sumą papildomai investuoja, dar 23 proc. atideda taupyti. Per ilgesnį laikotarpį finansų rinkose uždirbta grąža pati pradeda uždirbti grąžą, todėl net ir kelių šimtų eurų vienkartinė įmoka gali reikšmingai pagerinti kaupimo ateičiai rezultatą“, – įžvalgomis dalijasi Paulius Kabelis.

„SEB investicijų valdymo“ ekspertai skaičiuoja, kad kaupiant trečios pakopos sistemoje ir kas mėnesį pervedant po 125 eurus (maksimalią sumą, nuo kurios apskaičiuojama GPM lengvata), deklaruojant pajamas kasmet galima susigrąžinti iki 300 eurų (20 proc. įmokėtų 1 500 eurų). Taip kaupiant per dešimt metų savo ateičiai galima atsidėti 15 tūkst. eurų.

Darant prielaidą, kad per šį laikotarpį bus uždirbta 5 proc. metinė grąža (atskaičius administravimo mokesčius), gaunama, kad po dešimties metų sukaupta suma bus 19,5 tūkst. eurų. Tačiau, jei kasmet gaunama lengvata būtų grąžinama į savo pensijų kaupimo ar investicinio gyvybės draudimo sąskaitą, tai sukaupta suma padidėtų beveik 4 tūkst. eurų – iki daugiau negu 23 tūkstančių eurų.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas