Daugelis lietuvių turėtų reaguoti nedelsiant: už elektrą galima mokėti ir mažiau, tačiau veiksmus atlikti būtina jau dabar

Pranešimas spaudai

2023-04-04, 11:23

4 komentarai (-ų)

Rekordines kainos aukštumas pernai šturmavusios elektros kilovatvalandės neištiko nacionalinė nešlovė, kokią 2016 metais patyrė pabrangęs kalafioras. Baimė dėl galimai ypač brangaus šildymo sezono šįkart numaldyta kompensacijomis iš valstybės biudžeto, todėl pavasarį sumažėjusios elektros kainos tik dalį elektros vartotojų skatina skubėti sutartyje užfiksuoti atpigusią kilovatvalandę.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Daugelis lietuvių turėtų reaguoti nedelsiant: už elektrą galima mokėti ir mažiau, tačiau veiksmus atlikti būtina jau dabar

Valstybės teikiamos kompensacijos elektros kainai pasibaigs liepos 1-ąją, todėl tie namų ūkiai, kurie dabar patogiai jaučiasi su iš esmės bet kokio dydžio bet kokiu sutartyje įrašytu elektros tarifu, tikrai pajus skirtumą. Galima nieko nedaryti ir toliau, tačiau rinkai siūlant patrauklius tarifus valstybei nebelieka prasmės teikti kompensacijas iš visų mokesčių mokėtojų lėšų.

Kompensacijos baigsis, sutartys – liks

Geopolitiškai sudėtingu, sunkiai prognozuojamu metu, kuomet energetinių išteklių kainos kilo dar ir dėl artėjančio šildymo sezono, kompensavimo mechanizmas pasirinktas kaip terminuoto laikotarpio pagalbos priemonė. Ji veikė ir kaip garantija, kad elektros kaina nedidės, ir mažino vartotojo turimą tarifą iki valstybės pasirinktos priimtinos 28 centų už kilovatvalandę ribos.

Vis dėlto, 28 centai jau dabar nebėra aktualu, nes šešiems mėnesiams galima fiksuoti 22 centų nesiekiančią kilovatvalandės kainą, o norint ramybės ilgesniam laikui – iki 25 centų už kilovatvalandę trejiems metams. Dar yra variantas žaisti elektros biržoje ir rinktis su pastarąja susietą planą, tačiau vertėtų neužmiršti pastarųjų dvejų metų „linksmųjų kalnelių“ elektros rinkoje. 2021-aisiais buvo pigu ir smagu, o jau 2022-aisiais – šokiruojančiai brangu.

Nepaisant nukritusių elektros tarifų, dalis namų ūkių dar laukia ir neskuba nieko keisti, nors iki kompensacijos galiojimo pabaigos beliko vos keli mėnesiai. Ar birželį, liepą elektros kainos rinkoje išliks dabartiniame lygyje, į kurį jas „nuspaudė“ palankių aplinkybių visuma, nesiimčiau garantuoti. Juo labiau, kad kainų prognozės nebėra tik palankios. Be to, jei užfiksavus kainą ji dar sumažėtų, tai jas galima vėliau susimažinti – lanksčios sąlygos tą leidžia daryti.

Kainų dugnas

Elektros kainos šiuo metu yra nukritusios žemiausiai per pastaruosius metus. Pernai ruošiantis šaltajam sezonui buvo sukauptas energetinių išteklių perteklius, dėl mažos paklausos atpigo gamtinių dujų bei anglies kainos, o atšilę orai sumažino energijos paklausą bei vartojimą. Prie viso to prisidėjo gausūs krituliai ir išaugusi hidroenergijos gamyba. Savo ruožtu augantis saulėtų dienų skaičius vis labiau įdarbina saulę.

Kaip vertina užsienio ekspertai, Europą šią žiemą nuo putiniškos energetinės grėsmės išgelbėjo klimato kaitos nulemti šilti orai. Bet lygiagrečiai keliama hipotezė, kad kaip šilti orai energetinių išteklių naudotojams buvo palankūs žiemą, taip prieš mus gali atsisukti vasarą, jei dėl klimato krizės temperatūra taps ribinė. Jei taip nutiktų, Europa būtų priversta iš vasaros krizės pereiti į šaltojo sezono iššūkius, kuriems nebūtinai spėtų tinkamai pasiruošti.

Ne kartą įsitikinome, kad energetikos rinkoje orai yra vienas svarbiausių kainas formuojančių faktorių, todėl ignoruoti jį būtų klaida.

Kaip elektros kainos judės toliau, priklausys nuo bendros rinkos situacijos. Vertinant tiek didmeninės elektros rinkos, tiek žaliavų ateities kainų prognozes, panašu, kad galime būti pasiekę kainų dugną, o dabartinės kainos yra vienos geriausių, kurios siūlomos per pastaruosius metus.

Ateikit ir pasiimkit

Reikšminga dalis Lietuvos elektros vartotojų vis dar gyvena senu ritmu, kuomet valstybės įgaliota institucija kartą ar kelis kartus per metus nustatydavo, kokia galios elektros kaina ir paskelbtu tarifu atsiskaitydavo už suvartotą elektrą. Mes, kaip elektros tiekėjai, turime aktyviai raginti juos domėtis, rinktis žemesnius tarifus, persirašyti sutartis jiems palankesnėmis sąlygomis, kad vartotojai galiausiai mokėtų pigiau.

Dalis vartotojų nepasiryžta keisti tiekėjo, nes baiminasi sutarties nutraukimo baudų ar nuolaidų grąžinimo. Tačiau vertėtų pasiskaičiuoti, ar tikrai siūlomas mažesnis elektros tarifas, o tai reiškia, ir mažesnės elektros sąskaitos, finansiškai neatsveria galimos baudos ar nuolaidų grąžinimo. Dažnu atveju apsimoka pasirinkti naują pigesnį planą.

Reikia pigesnės elektros? Ateikite ir pasiimkite. Sąskaitos dydis priklauso tik nuo jūsų.

4 komentarų

Pažeidžiamas vartotojas

Esu sudaręs sutartį dviems metams. Dabar moku ir dar metus mokėsiu daugiau už kitus, bet jei ne valstybės kompensacijos mokantiems daugiau per praėjusį pusmetį, vidutiniškai per visą sutarties laikotarpį man sumos būtų susilyginę. To ir tikėjausi sudarydamas sutartį, kad pastovi kaina per dvejus metus maždaug atitiks kainų svyravimus. Bet vyriausybės įsikišimas su kompensacijomis eilinį kartą viską sumaišė, kad ją kur devynios...

Jie gudrūs

Norėjom pakeisti. Siūlė tik variantus 6 mėn. arba su kainų peržiūra po 6 mėn. Bet mes atsimenam jų veblenimus praėjusį rudenį, kai reikėtų sudaryti naują sutartį - saulės nėra, vėjo nėra, vandens nėra, dujos brangsta. Mokėk po 50 centų.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas