Europos Sąjunga ketina išnarplioti mokamos prenumeratos voratinklį: „Facebook“ ir „Instagram“ valdančiai bendrovei – grėsmė sulaukti milžiniškos baudos

Lukas Snarskis

2024-07-15, 07:55

0 komentarų

Lietuvoje populiariausius socialinius tinklus „Facebook“ ir „Instagram“ valdanti kompanija „Meta“ dar praėjusių metų pabaigoje pristatė nuo 9,99 eurų per mėnesį kainuojančią prenumeratą Europos vartotojams.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Europos Sąjunga ketina išnarplioti mokamos prenumeratos voratinklį: „Facebook“ ir „Instagram“ valdančiai bendrovei – grėsmė sulaukti milžiniškos baudos

Mėnesinis mokestis leidžia minėtuose socialiniuose tinkluose naršyti be reklamų. Tačiau šis technologijų milžinės ėjimas kelia daugybę klausimų ne tik vartotojams, bet ir teisininkams. Į tai sureagavo ir Europos vartotojų organizacija (BEUC), kuri, kartu su 19 savo norių, pateikė skundą dėl nesąžiningos „Meta“ veiklos.

Dabar veiksmų imtis ketina ir Europos Sąjunga. „Facebook“ ir „Instagram“ platformas valdanti bendrovė netrukus turėtų sulaukti ieškinio dėl Skaitmeninių rinkų akto (DMA) pažeidimų. Toks sprendimas priimtas dar šio mėnesio pradžioje, praneša „Financial Times“ šaltiniai.

Aptariamą „mokėk arba sutik“ modelį „Meta“ pradėjo taikyti dar praėjusių metų pabaigoje. Mokėdami mėnesinę prenumeratą, vartotojai galėjo rinktis, ar naudotis „Facebook“ ir „Instagram“ be jokių reklamų. Tikėtina, kad Europos Sąjungos kaltinimai bus susiję su „netikros alternatyvos“ suteikimu vartotojams.

Pagal Europoje galiojantį Skaitmeninį rinkų aktą, tokios technologijų milžinės kaip „Meta“ turi gauti naudotojų sutikimą, kai ketina derinti arba kryžminiu būdu naudoti asmens duomenis skirtingose pagrindinėse platformos paslaugose. Jei ES nesutinka, kad „Meta“ ima mokestį iš naudotojų už tai, kad jie nematytų reklamų, ji iš esmės sako, kad bendrovė turėtų nemokamai siūlyti savo paslaugas be asmeninių reklamų, jei naudotojai atsisako duoti sutikimą.

Jei Europos Sąjunga išties imsis tokių veiksmų, „Facebook“ ir „Instagram“ valdančiai bendrovei gresia 10 proc. jos pasaulinės apyvartos dydžio bauda, o už pakartotinius pažeidimus - iki 20 proc. Tiesa, kol kas Europos Komisija, kuri vadovauja ES, nėra pateikusi jokios oficialios informacijos.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas