„Google“ paskelbė tragiškas naujienas, kurios palies kone pusę žmonijos: planai pasirūpinti vartotojų privatumu keliauja į šiukšliadėžę, mes ir toliau būsime sekami

Lukas Snarskis

2024-07-25, 10:55

2 komentarai (-ų)

JAV technologijų bendrovė „Google“ jau ne vienerius metus ruošėsi iš savo „Chrome“ interneto naršyklės pašalinti slapukus, kas užtikrintų didesnį naudotojų privatumą. Tačiau ketverius metus plėtota idėja, panašu, taip ir nevirs realybe.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
„Google“ paskelbė tragiškas naujienas, kurios palies kone pusę žmonijos: planai pasirūpinti vartotojų privatumu keliauja į šiukšliadėžę, mes ir toliau būsime sekami

„Google“ pakeitė savo sprendimą ir nebešalins slapukų iš „Chrome“ naršyklės, taip nutraukdama ketverius metus dėtas pastangas apsaugoti naudotojų privatumą ir palaipsniui atsisakyti invazinės sekimo technologijos po reklamuotojų ir reguliavimo institucijų pasipriešinimo.

Paieškos milžinė netikėtai paskelbė, kad siekia „naujo privatumo kelio“, kuriuo naudotojai galės įjungti arba išjungti slapukus, tačiau galiausiai jie liks „Chrome“ naršyklėje. Šis sprendimas keičia dar 2020 metais duotą pažadą per dvejus metus atsisakyti visų slapukų, naudojamų įvairiose interneto svetainėse.

„Mes siūlome atnaujintą požiūrį, kuris didina naudotojų pasirinkimo galimybes. Užuot panaikinę trečiųjų šalių slapukus, „Chrome“ naršyklėje įdiegtume naują funkciją, kuri leistų žmonėms priimti pagrįstą sprendimą, taikomą visiems naršantiems internete“, - pasikeitimus aiškino „Google“ atstovai.

Toks netikėtas sprendimas turėtų tapti blogomis naujienomis daugiau nei 3 mlrd. „Google Chrome“ interneto naršyklės vartotojų. Tai reiškia, kad jie ir toliau bus paveikti įvairių sekimo technologijų, nebent patys nuspręs koreguoti naršyklėje esančius privatumo nustatymus. Ir veikiausiai daugelis tiesiog pasirinks numatytuosius nustatymus, o ne galimybę apsaugoti savo privatumą.

„Google Privacy Sandbox“ programa, kuria buvo siekiama rasti pakaitalą slapukams, nuo pat jos pradžios kankino įvairūs nesėkmingi bandymai. Negana to, ekspertai pažymi, jog toks „Google“ sprendimas tik dar kartą įrodo apie bendrovės siekius didinti savo pajamas, o ne rūpintis vartotojų privatumu.

Verta paminėti, jog „Safari“ ir „Firefox“ naršyklėse trečiųjų šalių slapukai yra blokuojami pagal nutylėjimą dar nuo 2020 metų. Būtent nuo tada, kuomet „Google“ įsipareigojo padaryti analogiškus veiksmus. Ir dabar, akivaizdu, tokios minties atsisakė.

Trečiųjų šalių slapukai yra viena labiausiai paplitusių sekimo technologijų, leidžianti reklamos bendrovėms ir duomenų brokeriams rinkti ir parduoti informaciją apie naudotojų veiklą internete. Toks JAV kompanijos sprendimas buvo netikėtas ir daugeliui reguliavimo institucijų, kurios kol kas nesiėmė jokių veiksmų.

Prieštaringas reklamos rinkos atstovų vertinimas

Slapukai – tai maži tekstiniai failai, įterpiami į naudotojų naršykles, kad būtų galima sekti jų elgesį internete. Tai yra pagrindinė interneto reklamuotojų naudojama priemonė stebėti vartotojus įvairiose svetainėse ir nukreipti reklamą pagal jų interesus.

Šis žingsnis nuo pat pradžių buvo vertinamas prieštaringai, nes skaitmeninės reklamos, reklamos technologijų ir leidybos pramonės atstovai skundėsi, kad jis sužlugdys jų verslo modelius. Negana to, jie buvo įsitikinę, kad tai dar labiau įtvirtins „Google“ pranašumą renkant vartotojų duomenis prieš reklamuotojus ir taip privers juos daugiau mokėti už reklamos nukreipimo paslaugas.

2020 metais pradėtas projektas neilgai trukus susidūrė su pirmaisiais iššūkiais ir 2021 metais susilaukė Jungtinės Karalystės reguliavimo institucijų dėmesio, kuomet buvo nuspręsta įvertinti ar „Google“ planai nėra antikonkurenciniai. Pirmieji bandymai pakeisti slapukus žlugo dar tais pačiais metais, dėl nuogąstavimų apie nepakankamą privatumą.

„Google“ tęsė tinkamo sprendimo paieškas ir išeitį buvo tikimasi rasti dar 2022 metais, tačiau viskas taip ir liko tik kalbomis. Paieškos milžinė pažadėjo tęsti darbus ir dar vasario mėnesį teigė pradėjusi šalinti kai kuriuos slapukus ir siekė iki metų pabaigos išjungti visus trečiųjų šalių slapukus.

2 komentarų

Aha

Tai užtektų paprasto sprendimo,galimybės blokuoti iškart visus slapukus. O ne rankiniu būdu atskirai kur slapukai po teisėtu interesu,o ten keli tūkstančiai norinčių tave sekti,kad paskui kištų reklamas ar kitaip naudotų tavo naršymo duomenis kokioms nors sukčiavimų schemoms.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas