Nacionalinis kibernetinio saugumo centras pristato naujovę: sukurta nauja sistema, kuri geriau apsaugos Lietuvos gyventojus nuo žalingų interneto svetainių

Pranešimas spaudai

2024-05-16, 19:54

0 komentarų

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC), toliau stiprindamas Lietuvos gyventojų apsaugą nuo žalingo internetinio turinio, sukūrė blokuojamų domenų valdymo sistemą „VASARIS“. Oficialiai pradėjusi veikti nuo 2024 m. gegužės pradžios, ji leidžia greičiau ir kokybiškiau užblokuoti žalingas interneto svetaines.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Nacionalinis kibernetinio saugumo centras pristato naujovę: sukurta nauja sistema, kuri geriau apsaugos Lietuvos gyventojus nuo žalingų interneto svetainių

„Penkiolika minučių. Tiek laiko reikia, kad žalinga interneto svetainė būtų nebepasiekiama Lietuvos interneto naudotojams. Dar prieš metus šis procesas užtrukdavo kelias dienas ar net savaitę“, – sako NKSC direktorius Liudas Ališauskas.


Pagrindiniai sistemos naudotojai yra septynios domenų blokavimą galinčios inicijuoti Lietuvos institucijos ir visi Lietuvos interneto paslaugų teikėjai, kurie dabar gali operatyviai ir automatizuotai dalintis informacija.

„NKSC sukurtas įrankis sujungė visas šias organizacijas ir pagreitino informacijos apsikeitimą tarp jų. Prieš tai informacija jos dalinosi elektroniniais laiškais, įvairiais raštais, o dabar tai įvyksta automatiškai. Naujoji sistema "VASARIS" taip pat leidžia realiu laiku kontroliuoti visą procesą, nes viešai skelbiame, kurie Lietuvos interneto paslaugų teikėjai ir kiek domenų blokuoja“, - sako L. Ališauskas.

Sankcionuotą domenų blokavimą Lietuvoje turi teisę inicijuoti Lietuvos bankas, Lošimų priežiūros tarnyba, Lietuvos radijo ir televizijos komisija, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, Policijos departamentas, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas bei Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba.

Jos inicijuoja ir užtikrina apsaugą nuo nelegaliai veikiančių lošimų ar investicines paslaugas siūlančių svetainių, vartotojų teises pažeidinėjančių elektroninės prekybos vietų, nelegalų autorinį turinį siūlančių platformų ar kitą kenksmingą turinį platinančių svetainių.

Šis įrankis taip pat apsaugo gyventojus nuo visų NKSC žinomų interneto svetainių, kurios yra naudojamos sukčiavimui ir kitiems neteisėtiems būdams surinkti jautrią asmeninę informaciją, taip pat nuo svetainių, kurios platina kenksmingą programinį kodą ar naudojamos kitų kibernetinių atakų vykdymui.

Šiuo metu sistemoje „VASARIS“ yra apie 6 tūkst. blokuojamų domenų, daugiausia jų – apie 1600 yra susiję su nelegaliais lošimais. Vidutiniškai per dieną šis įrankis apsaugo apie 7 tūkst. gyventojų, kurie bando pasiekti nelegaliai veikiančias svetaines.

„VASARIS“ buvo sukurtas atsižvelgus į Krašto apsaugos ministerijos ir „Kurk Lietuvai“ 2022 m. bendrai parengtą studiją „Kenkėjiškų interneto svetainių grėsmių valdymo priemonių kūrimas“, kuri parodė, kad Lietuvoje tuo metu buvęs kenksmingų interneto svetainių blokavimo procesas yra neefektyvus ir labai lėtas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas